Linkuri accesibilitate

„Punctele nevralgice ale întregului sistem rămân sub controlul oligarhilor”


Un punct de vedere săptămînal în dialog: Igor Boțan-Vasile Botnaru.

Europa Liberă: Ce reacţii există în exterior, în special în mediul partenerilor strategici, la desemnarea cabinetului de miniştri şi intrarea în funcţiune?

Igor Boţan: „Învestirea guvernului Streleţ a fost urmată de mesaje din partea Uniunii Europene şi Statelor Unite ale Americi, care demult aşteaptă ca la Chişinău să aibă loc stabilizarea situaţiei social-politice, în primul rând, prin învestirea unui guvern responsabil. Pe de altă parte, am văzut reacţii de la Moscova, care sunt foarte-foarte reticente, şi se subliniază că această Alianţă pentru Integrare Europeană ediţia ei a treia sau a cincea este una antirusească şi se caută doar profituri de pe urma relansării relaţiilor comerciale, nicidecum relansarea relaţiilor politice.”

Europa Liberă: E vorba totuşi de nişte reverenţe de politeţe. Dar cât de convingătoare au fost angajamentele lui Valeriu Streleţ şi ale cabinetului de miniştri?

Igor Boţan: „Pentru partenerii noştri europeni şi americani contează stabilitatea, lucru care este greu de atins în situaţia în care cei care au guvernat ţara în ultimii şase ani de zile au adus această ţară pe muchie de prăpastie.”

Europa Liberă: Tocmai de aceasta vă întrebam: angajamentele pe care şi le-a asumat Streleţ sunt suficient de convingătoare?

Igor Boţan: „Absolut neconvingătoare argumentele domnului Streleţ. Mai cu seamă că şi liderul de partid al domnului Streleţ, domnul Vlad Filat, a menţionat că cetăţenii nu au încredere în această alianţă şi ei ar trebui să depună eforturi pentru a recâştiga această încredere.”

Europa Liberă: Dar FMI şi Occidentul cum au reacţionat la intrarea în pâine a guvernului?

Igor Boţan: „Au reacţionat, aşa cum am spus, cu mesaje de salut, dar cu multă-multă prudenţă. Pentru că după negocieri, după facerea publică a priorităţilor guvernului, după publicarea programului de guvernare, urmează să se întreprindă paşi foarte concreţi. Şi noi ştim care sunt aceşti paşi. Ne amintim de condiţiile pe care Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială le-au pus în faţa guvernului Gaburici. Gaburici numai a încercat să invoce necesitatea schimbării conducătorului Băncii Naţionale şi imediat a fost supus presiunilor şi forţat să plece de la guvernare.

Acum vedem că Valeriu Streleţ, în noua sa calitate, reia problema închiderii celor trei bănci şi problema relaţiilor cu Banca Naţională. Am văzut un fel de altercaţie deja publică între Banca Naţională şi domnul Streleţ. Nu se ştie, sau cel puţin nu pot clarifica, cine trebuie să fie prima vioară în procesul de lichidare a celor trei bănci.”

Europa Liberă: În interviul pe care l-a acordat ziarului Adevărul, Streleţ reiterează opţiunea sa pentru ca Banca Naţională să aibă ultimul cuvânt de spus.

Igor Boţan: „Tocmai acest lucru îl menţionam, că încearcă să pună responsabilitatea unul pe umerii celuilalt. Streleţ insistă asupra deciziei luate de Banca Naţională, pe care el doar să o susţină. Pe de altă parte, Banca Naţională spune că este nevoie de manifestarea voinţei politice, dacă guvernul manifestă voinţă politică, atunci Banca Naţională se va conforma. Ce înseamnă acest lucru?

Noi ştim, condiţia anterioară a Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Mondiale a fost lichidarea acestor bănci. Acum Valeriu Streleţ ne anunţă că abia miercuri va trebui să decidă pe marginea problemei respective cu soluţii pentru toate problemele emergente care apar de pe urma deciziei de lichidare a acestor bănci – mutarea conturilor, satisfacerea intereselor depunătorilor de bani în aceste bănci şi un şir de probleme. În afară de aceasta, Valeriu Streleţ trebuie să întreprindă măsuri foarte energice legate de revizuirea bugetului, de sechestrarea cheltuielilor bugetare.

De asemenea, trebuie să facă faţă procesului, care este unul inevitabil – goana preţurilor, după scumpirea carburanţilor şi a energiei electrice, pe un fundal care este absolut nefavorabil pentru guvern. Ne referim la scăderea dramatică a preţurilor pentru resurse energetice, creşterea galopantă a inflaţiei şi multe-multe alte lucruri la care un guvern, aşa cum spuneam, şi îl citez iarăşi pe Vlad Filat, un guvern care nu are susţinerea cetăţenilor, a poporului, care şi-a pierdut această susţinere şi încredere a cetăţenilor, trebuie, iată, să se angajeze într-un astfel de proces extrem de complicat.”

Europa Liberă: Cetăţeanul Igor Boţan cum l-ar putea credita, măcar cu o zdreanţă de încredere? Unde ar trebui să se amelioreze situaţia ca să aveţi câtuşi de mică încredere în cabinetul de miniştri?

Igor Boţan: „Cetăţeanul Igor Boţan poate să-şi reitereze punctul de vedere încă de foarte multe ori. Cetăţeanul Igor Boţan nu crede că cei care au adus ţara timp de şase ani pe muchie de prăpastie o pot salva. Cetăţeanul Igor Boţan nu crede în cei care au construit scheme corupţionale bazate pe instituţiile publice. Cetăţeanul Igor Boţan ar aştepta ca liderii partidelor care au adus ţara pe muchie de cuţit să procedeze europeneşte – să-şi prezinte demisia din funcţiile publice şi din funcţiile partinice.”

Europa Liberă: Iată Vlad Plahotniuc a făcut acest lucru.

Igor Boţan: „Acest lucru nu induce foarte multă încredere. Pentru că este repetarea a ceea ce s-a întâmplat în octombrie 2013, această ieşire din prim-plan este, probabil, menită să contribuie la scăderea gradului de proteste sociale care se aşteaptă şi se procedează la astfel de stratageme.”

Europa Liberă: Adică Petrenco a obţinut totuşi ceva?

Igor Boţan: „Eu nu cred că este influenţa protestelor domnului Petrenco. Mai degrabă, aşa cum spuneam, este vorba despre o stratagemă, să dispară din spaţiul public vizibil, iar rămânând, de fapt, şeful Partidului Democrat să continue activitatea pe care a început-o.”

Europa Liberă: O ditamai piatră de moară, care trebuie urnită din loc, este reforma justiţiei. Domnul Streleţ pune speranţe în noul ministru al Justiţiei. Întrebat dacă are încredere, a zis că trebuie să-i dea o şansă. Dumneavoastră îi daţi o şansă noului ministru?

Igor Boţan: „Categoric nu. Noi ştim cu ce s-a soldat până acum efortul de reformă a justiţiei. Au fost reforme lente, astfel încât corpul de judecători, de procurori ş.a.m.d. încetul cu încetul să se adapteze la noile condiţii, la noua legislaţie.”

Europa Liberă: Şi la noile salarii.

Igor Boţan: „Da, şi la noile salarii, foarte bună remarcă, lucru care are loc cu succes. Însă punctele nevralgice ale întregului sistem rămân sub controlul oligarhilor, la care nu cred că aceştia vor renunţa. Vom avea reforme pe hârtie, cosmetice, reforme în retorica publică a funcţionarilor de grad înalt şi nu putem avea absolut nicio încredere că ceea ce nu s-a putut face timp de şase ani de zile se va întâmpla acum, în situaţii practic de force majore, aşa cum spuneam, datorită presiunilor pe care instituţiile finanţatoare internaţionale le vor exercita asupra Republicii Moldova şi asupra efortului protestatar.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG