Linkuri accesibilitate

Prima dezbatere publică de esență a prezidențialelor americane din 2016


Omul de afaceri Donald Trump , unul dintre cei 17 candidați considerați cu șanse
Omul de afaceri Donald Trump , unul dintre cei 17 candidați considerați cu șanse

Programată să se desfășoare joi, la Cleveland, dezbaterea îi va avea ca protagoniști pe candidații la învestitură din Partidul Republican.

Saptamina aceasta la Cleveland, in statul Ohio, se va desfasura prima dezbatere semnificativa a prezidentialelor 2016 din Statele Unite? Despre protagoniștii ei, o relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Protagonistii dezbaterii de joi de la Cleveland sint candidati la investitura Partidului Republican, din Statele Unite. Sint inscrisi acum 17 candidati considerati cu sanse. Dezbaterea este organizata de canalul de stiri Fox si ceea ce organizatorii au decis este sa invite la dezbaterea principala doar pe primii zece clasati intr-o medie a unor sondaje. Batalia pentru a intra in aceasta elita a plutonului este in plina desfasurare.

Ceea ce conteaza acum mai mult este cea de-a doua jumatate, adica cine va prinde trenul dezbaterii si cine nu. Strategia guvernatorului statului Ohio, John Kasich a fost sa intre in cursa tirziu, acum circa doua saptamini si sa profite de cresterea in sondaje, asociata cu anuntul candidaturii. Si se pare ca ceea ce echipa lui Kasich a calculat se si intimpla, iar cel ce pare deocamdata sa nu se califice pentru dezbatere este fostul guvernator al statului Texas, Rick Perry.

Lider se mentine omul de afaceri si vedeta media, Donald Trump, care a adunat in jurul sau cel putin pina acum un segment electoral, de circa 20%, nemultumit de politicieni in general. Trump este binecunoscut publicului si strategia sa este sa nu asculte de consulanti ci sa spuna ceea ce crede. Si chiar daca ceea ce crede este de multe ori de calitate indoielnica si controversat, asta il mentine in atentia presei.

Candidatul republican Rick Perry
Candidatul republican Rick Perry

Ceilalti candidati au ales sa se pozitioneze sau nu in fata acestei prezente atipice, cel care l-a criticat cel mai mult pe Trump, Rick Perry pare sa plateasca un pret.

La intre patru si cinci procente de Trump se afla – in functie de sondaje – fie fostul guvernator de

Fostul guvernator al Floridei, Jebb Bush
Fostul guvernator al Floridei, Jebb Bush

Florida, Jeb Bush, reprezentantul unei dinastii politice, fie guvernatorul statului Wisconsin, Scott Walker. Tinind cont de faptul ca Donald Trump nu este pe termen lung un candidat viabil si cu sanse este interesant de observat ca Jeb Bush - favoritul initial - are dificultati in a se desprinde, in ciuda faptului ca a adunat fonduri de campanie mult peste adversarii lui, republicani sau democrati.

Miine Fox News va anunta cine participa la prima dezbatere, urmind ca cei eliminati sa poata fi prezenti la una de mai mica vizibilitate, cu doua ore inainte. Nici in tabara democrata nu e liniste.

Candidata democrată Hillary Clinton vorbind despre relațiile americano-cubane la 31 iulie
Candidata democrată Hillary Clinton vorbind despre relațiile americano-cubane la 31 iulie

Un recent sondaj arata ca doar 55% dintre democrati ar vota pentru Clinton - care este considerata mare favorita - 15% pronuntindu-se pentru senatorul Bernie Sanders, un candidat fara sanse si 13% pentru vice-presedintele Biden, care nu si-a declarat candidatura. In plus, cota de incredere in Hillary Clinton este cam cit a lui Donald Trump, ceea ce este o veste foarte proasta pentru democrati. In aceste conditii se inmultesc discutiile despre posibile candidaturi Biden sau chiar secretarul de stat, John Kerry.

XS
SM
MD
LG