Linkuri accesibilitate

Răul creat mereu de alţii


Chiar dacă guvernanţii sînt onestitatea întruchipată, ei oricum sînt vinovaţi pentru faptul că nu au fost suficient de vigilenţi.

Un fost guvernant a spus deunăzi că actualii conducători au provocat criza. Un actual conducător a declarat că vinovaţi de dispariţia banilor din bănci sînt alţi conducători recenţi. Un fost guvernant a spus că oamenii nu mai pot fi hrăniţi doar cu sloganuri şi că actualii conducători ar trebui să-şi revizuiască obişnuinţele.

Mă nedumeresc foarte mult aceste declaraţii ale reprezentanţilor clasei politice autohtone. Ei mai toţi vorbesc despre probleme, gafe şi mişmaşuri ca şi cum nu ar avea nici o tangenţă cu acestea. X zice că mişmaşurile le-a făcut Y, pe cînd Y invocă reaua voinţă a lui Z. Acum toţi aceşti politicieni vorbesc despre dispariţia banilor din bănci şi, fireşte, nici unul dintre ei nu are nici o legătură cu tristul eveniment.

Ei bine, să admitem că nimeni dintre actualii şi foştii conducători nu are vreo legătură cu ciordirea banilor din bănci. Dar cum a fost posibil ca aceşti bani să dispară fără ştirea vreunui guvernant? Şi chiar dacă guvernanţii sînt onestitatea întruchipată, ei oricum sînt vinovaţi pentru faptul că nu au fost suficient de vigilenţi. Păi, nu ţine oare siguranţa financiară a ţării şi de competenţa conducătorilor? Păi, cine îi cunoaşte mai bine pe aceşti directori de bănci? Eu, scriitorul, sau marii conducători?

Chiar dacă nimeni dintre reprezentanţii clasei politice autohtone nu e vinovat, e vinovată clasa politică întreagă care timp de 24 de ani roade n-a adus. O excepţie e liberalizarea regimului de vize, dar cu o excepţie mare lucru nu faci cînd demagogia şi corupţia fac ravagii.

XS
SM
MD
LG