Linkuri accesibilitate

Congresul american, democrații și acordul nuclear cu Iranul


Președintele le-a cerut democraților care sprijină acordul să-și anunțe intenția repede.

Soarta acordului nuclear incheiat cu Iranul depinde de votul democratilor din Congresului American, partidul presedintelui Obama. Cum încearcă acesta sa-si convinga colegii? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Ieri, presedintele Obama a invitat la Casa Alba 20 de membrii democrati ai Congresului. Conform unor relatari de presa, presedintele Obama nu doar ca a prezentat acordul, dar a introdus si o nota personala, sugerind ca democratii ii datoreaza acest vot, in favoarea acordului. Presedintele le-a spus celor prezenti „Este un acord foarte important si trebuie sa votati din convingere si nu in functie de politica”.

Este evident ca presedintele Obama, considerat in general distant, este dispus sa-si puna la bataie prestigiului institutiei si relatiile personale pentru a obtine votul democratilor. Presedintele a trimis ministrii si consilieri pe Colina Capitoliul sa faca lobby, a invitat membrii in Congres la partide de golf si se intilneste cu membrii ai forului legislativ pentru a raspunde la intrebari.

Miercuri seara el a petrecut circa doua ore cu invitatii sai. Aceasta intilnire organizata de lidera opozitiei democrate din Camera, Nancy Pelosi, a precedat intrarea in vacanta parlamentara. De-a lungul anilor, presedintele Obama a ezitat sau chiar evitat sa se angajeze in negocieri directe si sa socializeze cu membrii in Congres, desi a mai avut nevoie si altadata de sprijin. Democrati spun ca aceasta schimbare de atitudine ar putea da rezultate.

Presedintele le-a cerut democratilor care sprijina acordul sa-si anunte intentia repede si unii dintre ei fie au facut-o fie o vor face. E posibil ca in toamna, republicanii sa introduca o rezolutie impotriva acordului. In Camera Reprezentantilor, echipa presedintelui crede ca dispune de suficiente voturi pentru ca un veto prezidential sa poata rezista. In Senat, lucrurile nu sint inca clare.

Anticipind ofensiva bine finantata a oponentilor, Barack Obama le-a cerut membrilor in Congres sa reziste presiunilor politice, cind vor decide cum vor vota.

XS
SM
MD
LG