Linkuri accesibilitate

„CV-ul premierului Streleț” (Ziarul de Gardă)


Avocata Partidul „Casa Noastră-Moldova” va ataca la Curtea de Apel decizia Judecătoriei Buiucani de a demonta cele câteva corturi instalate în apropierea casei unde locuiește viceprim-președintele PD (Newsmaker.md).

CV-ul premierului Streleț” este articolul semnat de Victor Moşneag în „Ziarul de Gardă”. Valeriu Streleț, candidatul la funcţia de premier, a fost student la 32 de ani, este un donator constant pentru PLDM în ultimele campanii electorale, dar și fondatorul unei firme care are vânzări anuale de zeci de milioane de lei. Politicianul care vine din afaceri, deși este implicat în politică încă din 1994, locuiește, împreună cu soția și copiii într-o casă de lux dintr-un sector select al Chișinăului, acolo unde dețin imobile inclusiv (foștii) săi colegi de Parlament, Igor Corman sau Zinaida Greceanâi. Pentru a evita discuțiile la subiectul studiilor sale, Streleț a făcut un gest pe care toată lumea l-a solicitat, timp de trei luni, de la predecesorul său, Chiril Gaburici, despre care Ziarul de Gardă a scris, imediat după numirea în funcție, că are probleme legate de studii, fapt confirmat ulterior. Streleț, pe o rețea de socializare, și-a etalat cele două diplome de studii superioare, luate de la USM și ASEM.

Tot săptămânalul de investigaţii „Ziarul de Gardă” care a ajuns, de altfel, la 11 ani de activitate, scoate la iveală faptul că în acest an Comisia Națională de Integritate va plăti aproape 800 mii de lei pentru scanarea și publicarea declarațiilor de avere ale funcționarilor, triplu față decât a plătit pentru aceleași serviciu anul trecut. Și pentru că licitația privind desemnarea firmei care urmează să presteze această muncă a avut loc abia în urmă cu două săptămâni, plasarea online a declarațiilor întârzie, iar opinia publică, deși au trecut patru luni de când termenul pentru depunerea acestora a expirat, încă nu poate afla ce averi au acumulat anul trecut funcționarii de stat. Oficial, conform legii, aceste tărăgănări sunt în favoarea funcționarilor, în special a celora care trișează atunci când își declară averea, se arată în articolul semnat de Victor Moşneag.

Portalul de peste Prut, Ziare.com, dedică un editorial ministrei în exerciţiu al Educaţiei, Maia Sandu, semnat de ziarista Ioana Ene Dogioiu. Ea observă că, formal, dna Sandu, a stârnit furia unei părţi a coaliţiei, pe care autoarea o numeşte „teoretic” proeuropeană, încercând să pună condiţii cu adevărat proeuropene: anticorupţie, plan anticriză, schimbarea din funcţii a celor vinovaţi pentru devalizarea sistemului bancar din Republica Moldova, repect pentru cetăţean. Ziarista Ioana Ene Dogioiu constată că Maia Sandu a pus acele condiţii care să îi poată face mandatul unul cu adevărat util ţării, o ţară aflată într-un moment extrem de dificil, puzzle etnic, sub asaltul „coloanei a cincea a Moscovei”, în pragul incapacităţii de plată, cu un conflict îngheţat pe teritoriul său şi având o singură şansă de redresare - asumarea şi aplicarea principiilor europene.

Avocata Partidul „Casa Noastră-Moldova”, Ana Ursachi, a declarat pentru Newsmaker.mdva ataca la Curtea de Apel decizia Judecătoriei Buiucani de a demonta cele câteva corturi instalate în apropierea casei unde locuiește viceprim-președintele PD, Vlad Plahotniuc, în cadrul unui protest început la 24 iulie. Avocata a observat că în decizia instanţei nu este precizat când anume urmează să înceteze protestul şi nici cine trebuie să demonteze corturile. Între altele, ea a precizat că plângerile în instanţă ar fi adresate de locatari care nu locuiesc pe strada Bulgară.

Pentru un alt portal, Agora.md, Grigore Petrenco, a declarant că demonteze corturile, spunând că acestea „nu aparțin partidului, dar cetățenilor care vin în fiecare zi la protest”.

XS
SM
MD
LG