Linkuri accesibilitate

Presupusa moarte a misteriosului lider al Talibanilor și procesul de pace din Afganistan


Știrea decesului mullahului Omar a fost confirmată nici de Talibani, nici de Pakistan.

Talibanii afgani, care luptă de aproape 14 ani să răstoarne guvernul de la Kabul, au spus joi că nu au cunoștință de vreo nouă rundă de convorbiri de pace programate pentru vineri în Pakistan, într-un semnal că ar putea să iasă de la negocieri. Respingerea discuțiilor vine la o zi după ce Kabulul a anunțat moartea misteriosului lider al Talibanilor, mullahul Mohammad Omar, dar nu este foarte limpede dacă cele două evoluții sunt legate între ele.

Serviciile de informații afgane au spus miercuri că mullahul Omar a murit într-un spital din Karachi, Pakistan, în urmă cu mai bine de doi ani. Știrea a fost comentată la Washington de un membru al echipei de presă al Casei Albe, Eric Schultz.

„Avem cunoștință de relatările privind moartea mullahului Omar. Fără a comenta detaliile informațiilor, credem că relatările privind moartea lui sunt plauzibile. Nu voi putea intra în amănunte privind circumstanțele morții”, a spus oficialul de la Casa Albă.

Știrea morții mullahului Omar a fost comunicată Europei Libere miercuri de un purtător de cuvânt al ministerului de interne de la Kabul, Sediq Sediqi.

Sediqi ne-a spus că mullahul Omar a fost internat în 2013 într-un spital de lângă Karachi, cu simptome de boală și a murit apoi „în împrejurări neclare”.

Știrea nu a fost confirmată nici de Talibani, nici de Pakistan, unde s-ar fi produs decesul.

Oficiul de presă al președintelui afgan Ashraf Ghani, a spus că moartea mullahului Omar ar consolida condițiile procesului de pace. Associated Press amintește că prima rundă de discuții oficiale a fost găzduită de Islamabad luna aceasta, în prezența unor reprezentanți americani și chinezi, și s-a încheiat cu promisiunea părților de a se întâlni din nou – ceea ce este un progres în sine.

Săptămâna aceasta Pakistanul a anunțat că noua rundă de discuții se va ține vineri, 31 august, în stațiunea Murree. Dar declarația de astăzi a Talibanilor, care se auto-intitulează „Emiratul Islamic”, a contrazis anunțul.

„Emiratul Islamic… nu are cunoștință de un asemenea proces”, se spune în declarația referitoare la convorbiri, fără să se facă vreo trimitere la știrea morții mullahului Omar.

Agențiile de presă scriu că figura mullahului Omar a fost ani de-a rândul un element de unitate nu doar pentru luptătorii Talibani, ci și pentru afganii din ambele tabere care doreau reconcilierea. Dacă va fi confirmată, moartea lui lasă un gol de putere în rândurile Talibanilor, scoțând totodată la iveală fisuri în conducerea insurgenților – pe criteriul acceptării sau respingerii contactelor cu președintele Ghani.

După invadarea Afganistanului de o coaliție condusă de americani, în urma atacurilor de la New York și Washington, în 2001, rămășițele mișcării Talibanilor, conduse de mullah Omar, au fugit peste graniță în Pakistan, unde se crede că s-au aflat sub protecția Islamabadului. Mullahul Omar nu a mai fost văzut de atunci în public, dar de mai multe ori s-au dat publicității declarații în numele sau, care păreau să confirme dezmințirile Talibanilor că ar fi murit.

Cea mai recentă asemenea declarație a fost dată publicității luna aceasta, cu ocazia sărbătorii care pune capăt lunii sfinte a Ramazanului, în care mullahul Omar își exprima sprijinul pentru negocierile de pace.

Mullahul Omar a devenit unul din inamicii principali ai Statelor Unite în lupta împotriva terorismului mai ales pentru că l-a adăpostit pe liderul al Qaeda, Osama bin Laden, grație unei alianțe încheiate de cei doi în anii 1990. AP scrie că la trei luni după începerea invaziei afgane, trupele americane s-au aflat un pas de a-l captura pe mullahul Omar când au cucerit orașul Kandahar, dar liderul insurgent a scăpat pe o motocicletă – și de atunci nu a mai fost văzut.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG