Linkuri accesibilitate

Cine, de ce şi cum protestează în faţa locuinţei lui Vlad Plahotniuc


Şase organizaţii de presă cer explicaţii ministrului de interne despre rolul poliţiei în protestele de la sfârşitul săptămânii.

La acest sfârșit de săptămâna la Chișinău au avut loc câteva proteste în apropierea locuinței prim-vicepreședintelui Partidului Democrat Vlad Plahotniuc. Protestatarii îl consideră pe influentul om de afaceri și politician ca fiind răspunzător de unele din scumpirile la energie anunțate, ca și de actuala criză politică de la Chișinău. Asupra acestor proteste există multe semne de întrebare – dacă erau sau nu autorizate –, dar șase organizații media au dat astăzi publicității un comunicat în care cer ministrului de interne să facă lumina în acest caz și să explice de ce poliția nu a intervenit când bărbați în civil au agresat mai mulți jurnaliști.

Protestatarii instalați în corturi în fața blocului în care se zice ca ar locui prim-vicepreședintele Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, explică prin sloganuri de ce au ales drept țintă anume această persoană: „Nu corupției, nu mafiei!”, „Jos tarife noi – Plaha la gunoi!”.

Întrebat de ce nu au rămas să protesteze în fața Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, președintele partidului „Casa Noastră – Moldova” Grigore Petrenco a spus că deciziile instituției ar fi dirijate de Vladimir Plahotniuc.

„Situația deja iese de sub control, deoarece protestul nostru pașnic e amenințat de provocatorii lui Plahotniuc, de structurile de forță pe care le întreține. Este vorba de întreprinderea privată de pază Argus. Plahotniuc folosește și sportivii lui Țuțu care în fiecare zi organizează provocații și încearcă să intimideze protestatarii pașnici.”

Petrenco spune că agenții de pază așteaptă hotărârea instanței de judecată pentru a avea un temei legal să demonteze „Orășelul Libertății”. În pofida posibilelor provocări, adaugă Petrenco, formațiunea are de gând să continue protestul pașnic.

Vineri seara, în fața blocului de locuințe din centrul capitalei ce ar aparține lui Vladimir Plahotniuc, s-au produs altercații care au trezit un val de reacții negative în presă. Echipa de jurnaliști a postului Jurnal TV, care filma protestul, a fost agresată de agenții care păzeau locuința lui Plahotniuc, scrie Jurnal.

Avocata Ana Ursachi și operatorul portalului de știri Omega au fost și ei loviți și îmbrânciți de agenții de pază, care au distrus camera de filmat. Într-un video postat pe Internet, se poate vedea cum polițiștii aflați în apropiere s-au ferit să intervină, chiar dacă au fost somați de martori oculari.

În același timp, la postul TV Publika au apărut informații că în timpul protestului Grigore Petrenco și mai mulți activiști ar fi lansat grenade fumigene și au provocat altercații, în urma cărora au avut de suferit mai mulți oameni.

Viceprimarul mun. Chișinău, Nistor Grozavu, a emis sâmbătă o decizie conform căreia activiștii trebuie să demonteze construcțiile provizorii, fiindcă protestul nu a fost autorizat.

Adrian Jovmir, purtătorul de cuvânt al Direcției de poliție a mun. Chișinău, a spus că angajații inspectoratului Centru deja au inițiat un proces penal, calificând evenimentul drept dezordini în masă.

„Acțiunile sau inacțiunile polițiștilor aflați la fața locului evident că vor fi investigate și cercetate de angajații secției respective din cadrul inspectoratului general de poliție. Fiecare polițist va depune câte o explicație, câte un raport, referitor la tot ce s-a întâmplat în acea seară: care era necesitatea să se implice și care era necesitatea să nu se implice în acele altercații. Nu sunt investigate doar acele altercații dintre protestatari și alte persoane, dar și intervenția poliției.”

Mai multe ONG-uri de media și-au exprimat astăzi nemulțumirea față de comportamentul poliției, catalogat în luarea lor de atitudine drept „inadecvat și neprofesionist”. Șase instituții de profil au cerut explicații publice de la ministrul de Interne Oleg Balan și pedepsirea celor care au agresat reprezentanții media „chiar sub ochii polițiștilor”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG