Linkuri accesibilitate

Putin, noul Sfânt Vladimir, și Crimeea


Satul Agalatovo, la cca 30 km de St. Petersburg, a inaugurat, în mai 2015, o statuie a lui Putin.

Satul Agalatovo, la cca 30 km de St. Petersburg, a inaugurat, în mai 2015, o statuie a lui Putin.

Sub Putin, biserica și armata primesc un masiv sprijin oficial, în vreme ce obscurantismul religios se concentrează pe persoana președintelui.

In anul 988, Vladimir, prințul, cneazul, voivodul Rusiei kievene, s-a lăsat botezat în Chersonesul Crimeei, trăgând după el spre creștinism întreaga masă a slavilor răsăriteni, pe atunci încă păgâni, cum aveau să rămână păgâni toți balticii încă jumătate de mileniu (de acolo ne-a rămas expresia „liftele păgâne”, „liftele” sunt litvanii, din care unele triburi au rămas politeiste până în Evul mediu timpuriu).

Slavii au urmat însă calea lui Cristos, iar cel care a introdus printre ei religia Crucii a fost Vladimir al Kievului… care s-a creștinat în Crimeea în rit bizantin, numit fiind apoi Vladimir cel Mare și devenit Sfântul Vladimir. Tot el a unit Kievul cu Novgorodul.

Intreg acest complex de simboluri nu are nimic inocent în atitudinea actuală a lui Putin și a majorității rușilor vizavi de Crimeea, de Ucraina și de Kiev. Pe omul care le-a dat rușilor creștinismul îl chema Vladimir… ca pe Putin, și e revendicat astăzi și de ruși și de ucraineni.

„Kiev”, a spus Vladimir Putin în discursul său din Crimeea de anul trecut, „e Mama Rusiei. Crimeea”, a mai zis el, „este pentru Rusia precum Muntele Templului pentru Ierusalim.”

Dar si Poroșenko a ținut luna asta un discurs similar, subliniind că Sfântul Vladimir, sau Vladimir cel Mare, este fondatorul statului Rus ucrainean. Rus (Русь) este numele vechi al Rusiei, inițial al celei de la Kiev, dar folosit și astăzi, poetic deși învechit, alternativ cu Rusia (Россия), pentru a desemna Rusia (meta)istorică.

Căutând să închidă disputa în jurul moștenirii lui Vladimir, primăria Moscovei a aprobat ridicarea unei statui de 24 de metri a lui Vladimir, pe una din inălțimile orașului. Va avea o sabie într-o mână și o cruce în alta.

Ukraina are însă și ea propria ei statuie a lui Vladimir, ridicată acum un veac și jumătate pe malul Niprului, acolo unde sfântul evanghelizator i-a obligat pe păgânii slavi din Rus să-și arunce idolii în apă.

In toată această atmosferă religioasă, Putin stimulează un cult și o adorație în jurul persoanei sale și tot de aceea și menține el mumia lui Lenin în Mausoleul din Piața Roșie. Putin a spus de altfel că manechinul artificial al lui Lenin echivalează cu moaștele sfinților bisericii pravoslavnice.

Tot el întreține un cult cvasi-religios în jurul lui, temându-se cel mai mult, cum a spus-o comentatorul moscovit Alfred Koch, de „tinerii inteligenți și educați” și cu vederi altfel decât îmbâcsit-ultranaționaliste.

Intr-adevăr, spre deosebire de perioada stalinistă, când Stalin însuși se procupa de biologie și lingvistică și coresponda cu savanții sovietici, în vreme ce științele (mai puțin cele sociale) erau încurajate și finanțate, sub Putin doar biserica și armata primesc un masiv sprijin oficial, iar obscurantismul religios cel mai grotesc a ajuns să se concentreze chiar pe persoana președintelui.

Tensiunile în jurul recuperarării Sfântului Vladimir se înscriu astfel într-o largă și permanentă sacralizare a lui Putin însuși.

Cf. și :

"Cine-i rus? Cine-i ucrainean?”

---

XS
SM
MD
LG