Linkuri accesibilitate

Anatolie Golea: „Sunt nişte negocieri obscure. Cei trei lideri nu au respectat înţelegerea prealabilă de a avea niște negocieri transparente”


Despre formarea Alianțe pentru Integrare Europeană 3.

Liderii proaspetei Alianțe pentru Integrare Europeană 3 au purtat vineri primele convorbiri despre formarea propriu-zisă a guvernului, de după ce au semnat cu o zi mai devreme acordul de constituire a alianței. PLDM, PD și PL nu și-au anunțat deocamdată vreo decizie comună în privința candidatei liberal-democrate la șefia guvernului, Maia Sandu. Și nici ea nu și-a confirmat public încă dorința să conducă viitorul guvern. Valentina Ursu în dialog cu jurnalistul și analistul politic Anatolie Golea.

Europa Liberă: Ce credeţi dumneavoastră despre ceea ce se întâmplă astăzi pe scena politică a Republicii Moldova? Mai ales că a fost semnat acest acord de constituire a unei coaliţii majoritare, dar era cazul să se cunoască foarte clar când încep negocierile cu cel care trebuie să ajungă premier.

Anatolie Golea: „Sunt nişte negocieri obscure. Cei trei lideri nu au respectat înţelegerea prealabilă de a avea nişte negocieri transparente, deschise, chiar se propunea în faţa presei sau cu participarea experţilor străini. Eu sunt împotriva negocierilor în faţa presei, dar după negocieri, presa ar trebui ştie, ca societatea, şi cetăţenii care i-au ales pe aceşti lideri, ar trebui să ştie ce se negociază şi cum. Opinia publică ştie foarte puţine lucruri, că s-a semnat un acord. Noi nu ştim ce prevede acest acord, care sunt relaţiile dintre cele trei partide, cum s-au repartizat portofoliile, inclusiv în structurile de forţă, nu numai în ministere. Dar nu a fost făcut public acest acord. S-a spus de mai multe ori – toate acordurile, inclusiv anexele, dacă sunt acestea, trebuie să fie date publicităţii. Nu au fost. Nu este clară modalitatea de negociere a candidaturii viitorului prim-ministru. Pentru mine, de exemplu, este o mare întrebare: Alianţa pentru o Moldovă Europeană există sau nu există? A fost semnat acordul de constituire a Alianţei pentru o Moldovă Europeană, un acord, aşa cum este el, frumos, bun, mai puţin bun, cu nişte prevederi cum se formează guvernul, cum se coordonează activitatea guvernului. Acest acord nu a fost denunţat în niciun fel şi el rămâne în vigoare.”

Europa Liberă: Domnule Golea, dar cei trei lideri au anunţat obiectivul pe care şi l-au asumat atunci când au constituit această Alianţă pentru Integrare Europeană 3, spunând că rămâne a fi integrarea europeană, reforma procuraturii şi o nouă Constituţie conform standardelor europene. Se pare că aici lucrurile sunt clare.

Anatolie Golea: „Sunt clare şi nu prea. Nu este clar când va fi elaborată această nouă Constituţie şi cum, cum se va efectua lupta împotriva corupţiei în situaţia în care Moldova rămâne a fi un stat captiv, dirijat din umbră şi multe alte lucruri. De aici au apărut divergenţele, atunci când a fost aruncat acest zvon referitor la candidatura Maiei Sandu. Mi s-a părut din start dubioasă această propunere în situaţia actuală, pentru că este prea frumoasă povestea ca să fie adevărată. Republica Moldova întotdeauna dintre două rele alege varianta cea mai rea.”

Europa Liberă: Şi în cazul acesta Maia Sandu ar putea renunţa să rămână candidatura PLDM pentru funcţia de premier sau din contra?

Anatolie Golea: „Eu am înţeles că deja nici nu se mai discută această variantă. Pentru că Maia Sandu, cum şi era de aşteptat, a înaintat nişte condiţii extrem de dure. Se vorbeşte despre faptul că a insistat asupra demisiei guvernatorului Băncii Naţionale şi procurorului general. Din cât ştiu eu, Maia Sandu în genere a spus că vrea să-şi asume responsabilitatea deplină. În cazul în care devine prim-ministru ea trebuie să aibă dreptul să formeze guvernul, să selecteze miniştrii şi cele trei partide să-i acorde votul de încredere. Vă daţi seama că o asemenea modalitate de formare a guvernului este inacceptabilă pentru clasa politică actuală din Republica Moldova. De aceea, eu cred că această variantă nu se mai discută.”

Europa Liberă: Candidatura doamnei Sandu nu ar fi agreată de către cine?

Anatolie Golea: „De către toţi liderii alianţei.”

Europa Liberă: Şi de domnul Ghimpu, şi domnul Lupu, şi domnul Filat care a propus-o?

Anatolie Golea: „Şi domnul Plahotniuc, care dirijează aceste negocieri din umbră. Şi am văzut că astăzi negocierile au fost la sediul Partidului Democrat, ca să scurteze timpul care este necesar pentru a pune de comun acord nişte decizii.”

Europa Liberă: Admiteţi o răsturnare de situaţie, să apară alţi candidaţi pentru funcţia de premier?

Anatolie Golea: „Trebuie să apară. Va fi ruşinos şi dezastruos pentru această alianţă, pentru integrarea europeană, chipurile, alianţă care a păşit cu stângul din primul pas.”

Europa Liberă: Şi alte nume care ar putea să apară?

Anatolie Golea: „Nume sunt. Se cere, se caută un candidat la postul de prim-ministru care să fie ascultător, cuminte, docil şi să execute prevederile Alianţei pentru o Moldovă Europeană, care, probabil, continuă să rămână în vigoare sau au fost transpuse în acordul pentru formarea noii alianţe.”

Europa Liberă: Decizia finală cui va aparţine: celor trei partide care au creat această alianţă pro-europeană sau partenerilor de dezvoltare?

Anatolie Golea: „Eu aş vrea ca decizia finală să aparţină cetăţenilor Republicii Moldova, în cadrul unor alegeri anticipate, când cele trei partide, fiind vinovate de discreditarea ideii integrării europene, vor fi sancţionate de către electorat. Deşi nu mi-aş dori schimbarea cursului geopolitic al Republicii Moldova, dar pare-se că acesta este scenariul care va urma. Pentru că alianţa nouă, în care s-au investit speranţe şi am văzut reacţiile pozitive ale partenerilor de dezvoltare şi opinii publice interne şi internaţionale, în această situaţie această alianţă nu mai are încrederea pe care a avut-o ieri dimineaţă, în momentul semnării, şi este sortită eşecului. Chiar dacă se va găsi un prim-ministru care va fi numit în funcţie, nu cred că va fi o alianţă durabilă, stabilă. În cel mai rău caz până în toamnă. În cel mai bun caz, până în primăvară.”

Europa Liberă: Aceasta au spus-o şi liderii partidelor de stânga. Atât domnul Voronin, cât şi domnul Dodon vorbesc despre declanşarea alegerilor parlamentare anticipate.

Anatolie Golea: „Care sunt nedorite pentru toate partidele actuale, cu excepţia, probabil, partidului lui Renato Usatîi. Dar şi-au făcut-o cu mâinile lor şi continuă să şi-o facă prin aceste jocuri obscure. Pentru că se ştia care este atitudinea între liderii alianţei, se ştia cum se va proceda, care va fi reacţia reciprocă dintre liderii alianţei. Înseamnă că trebuia din start să se meargă pe o altă candidatură, pe altă cale. Poate era cazul, cum mai vorbeam, liderii celor trei partide să-şi asume responsabilitatea şi să meargă în fruntea structurilor.”

Europa Liberă: Cum ar trebui să procedeze Maia Sandu pe mai departe, nominalizată la funcţia de şef a executivului? Şi cine ar trebui să propună candidatura pentru funcţia de premier al Moldovei?

Anatolie Golea: „Maia Sandu ştiu cu certitudine cum va proceda. Maia Sandu va proceda tot aşa cum procedează sute şi mii de tineri deştepţi, oneşti, cinstiţi, care au vrut să trăiască în această ţară şi să facă ceva pentru sine şi pentru ţară, dar văzând ce se întâmplă, votează cu picioarele, expresia cunoscută, deci, pleacă din ţară. Şi cred că anume astfel va proceda şi Maia Sandu, cu regretele de rigoare că a revenit în 2011.”

Europa Liberă: Şi cine va numi un nou candidat pentru funcţia de şef al executivului? Tot PLDM?

Anatolie Golea: „Chiar nu contează. Important este că e premierul alianţei, care îi aranjează pe cei din alianţă.”

Europa Liberă: Dar daţi un nume-două, domnule Golea, să vedem cine ar putea fi agreat de către toate componentele alianţei.

Anatolie Golea: „Eu nu nominalizez candidaţii la funcţia de prim-ministru. Ştiu că se vehiculează din partea PLDM Valeriu Streleţ, Grigore Belostecinic, din partea PD – Andrian Candu, care nu cred că va fi prim-ministru, pentru că acest prim-ministru va fi victimizat până la urmă. Şi nu cred că PD este gata pentru acest scenariu.”

Europa Liberă: PL nu va avea nimic de spus?

Anatolie Golea: „PL, după declaraţiile dure şi tari că nu va face coaliţie până nu va fi întors miliardul şi a semnat acordul de constituire a alianţei, nu cred că are prea multe de spus, inclusiv electoratului propriu.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG