Linkuri accesibilitate

Trenule, mașină mică, de ce mie nu mi-e frică?


Trenuri „românești”, undeva într-un depou din R. Moldova. Încă o vacanță de vară fără trenuri modernizate?

Republica Moldova va trece încă o vacanță de vară fără trenuri modernizate. Epopeea celor cinci garnituri de tren, care au fost reutilate în România, a început în 2012, când a fost livrat primul tren. La costurile de modernizare sau adăugat cele pricinuite de anii cât trenurile au așteptat în depou, a declarat Europei Libere directorul Căilor Ferate, Moldovenești Vladimir Cebotari. Acum se pare însă că toate cele cinci trenuri ar putea ieși din gară … la toamnă.

Trenurile modernizate în România stau cuminți în depoul din Chişinău, printre garniturile vechi, așteptând să fie puse din nou în mișcare. După ce au fost testate în fel și chip, vor ajunge la vopsitorie, pentru că de când stau pe linie moartă şi-au cam pierdut din culoare. Directorul Căilor Ferate din R.Moldova, Vladimir Cebotari, promite că la sfârșitul lunii august, cel târziu la începutul lunii septembrie, cele cinci trenuri modernizate la uzina Paşcani vor reveni pe linie.

„Vor avea un itinerariu puțin diferit de cel existent anterior, dar ajustat la cererea de mobilitate a cetățenilor noștri. Avem un studiu în acest sens şi vrem să sincronizăm serviciile noastre cu fluctuațiile de mișcare a persoanelor dintre localități”.

Vladimir Cebotari spune că schimbarea pieselor şi înlăturarea deficiențelor, inclusiv vopsirea, se fac, în mare parte, din contul partenerilor de peste Prut. El explică că trenurile staționează din martie 2014 pentru că nu au fost certificate corespunzător la predarea lor CFM.

L-am întrebat pe directorul Căilor Ferate, Vladimir Cebotari, cât costă staționarea lor.

„Sume destul de mari. Eu pot să vă zic doar că e vorba, în mare parte, de bani înghețați şi costul banilor pentru această perioadă şi deja anumite servicii de pază, plus servicii de amortizarea investițiilor”.

Tehnicienii de la depou spun că acum o lună au venit experți de la Institutul căilor ferate din Dnepropetrovsk, care au făcut sugestii şi care ar urma să certifice trenurile modernizate până pe 10 august. Inginerul-şef al Serviciului de exploatare al CFM, Vladimir Covalenco, precizează că uzina românească nu are licență să facă certificare pentru statele CSI şi Ţările Baltice, de aceea au apelat la Institutul din Dnepropetrovsk. El aminteşte că după un incendiu în care a fost implicată o garnitură la Străşeni s-a luat decizia ca să fie verificate toate, pentru a evita alte asemenea incidente.

„Certificare va da o oarecare garanție de securitate că, după modernizare, trenurile corespund acelor cerințe de securitate valabile pentru materialul rulant din ţările CSI şi Ţările Baltice”.

Am întrebat şi câțiva călători, întâlniți pe peronul gării din Chişinău, cum cred că se va termina epopeea trenurilor modernizate.

„Ei trebuie să le facă şi să meargă”.

„Ar trebui să iasă odată şi odată, că n-o să meargă până la infinit cu râsurile aistea vechi”.

„Parcă sunt destul de confortabile așa, sunt oameni care au nevoie. Daca ar fi mai ieftinişor oleacă, s-ar folosi lumea”.

„Problema e că vagoanele au fost modernizate bine, pentru pasageri în interior totul este ideal, dar mecanismul nu se potrivește pentru calea noastră ferată. Cabina mecanicului e făcută de carton. Este şi un banc: trenul a lovit o vacă, vaca a rămas întreagă, iar locomotiva s-a defectat, i-a căzut nasul”.

Șeful CFM promite călătorilor şi alte surprize odată cu repunerea trenurilor în circulatei, doar că până şi subordonații lui se amuză întrebând în ce an se va întâmpla minunea.

XS
SM
MD
LG