Linkuri accesibilitate

Ion Groza: „Nu vom putea intimida oamenii toată viaţa, nu vom putea să-i minţim, nu vom putea să-i prostim, să-i manipulăm”


Cum s-ar putea face mai bine auzite la Chișinău autoritățile din teritoriu?

Congresul Autorităților Locale din Moldova se plângea marți că odată cu decizia de la începutul lunii a guvernului interimar de la Chișinău de a face numai cheltuielile obligatorii s-a sistat și publicarea Buletinului de Achiziții Publice. Ceea ce împiedică autoritățile locale să-și folosească și proprii bani pentru achiziții. O încălcare a autonomiei locale, consideră Congresul. Cum s-ar putea face mai bine auzite în capitala țării autoritățile din teritoriu? Valentina Ursu a stat de vorbă cu Ion Groza, președintele executivului raional Cahul:

Europa Liberă: Ce aşteptări aveţi dumneavoastră de la guvernarea centrală, astfel încât şi guvernarea locală să devină una de importanţă naţională?

Ion Groza: „Avem nevoie de stabilitate, de un guvern stabil, care să fie susţinut de o majoritate confortabilă. Avem nevoie ca să repornească finanţările din partea Uniunii Europene. Avem nevoia ca oamenii să fie siguri că vor primi acele pensii, indemnizaţii, salarii, ca viaţa să continue fără emoţii, fără stresuri. Şi mai avem nevoie de autonomie financiară cât mai confortabilă.”

Europa Liberă: În ce ar consta această autonomie financiară? Pentru că deseori aud de la autorităţile locale că mâinile le mai sunt legate, că tare mult contează ce ajunge în bugetul raional, ţinând cont şi de culoarea politică.

Ion Groza: „Noi depindem de bugetul de stat. Acele impozite care merg la bugetul de stat sunt împărţite în teritoriu. Am dori ca să fie nişte schimbări în legislaţie, care să ne permită ca anumite surse să rămână în bugetul local.”

Europa Liberă: Cele pe care le acumulaţi în teritoriu.

Ion Groza: „Desigur. Pe de altă parte, suntem asiguraţi de faptul că se face tot ce este posibil pentru a primi susţinerea necesară. Sunt unele raioane care au un potenţial mai mic. Noi şi aceasta o înţelegem, că dânşii au nevoie de un suport de la centru, de la bugetul de stat. Dar în toate acestea este nevoie de un dialog bazat pe respect, mai bine zis de dialog sincer, să vedem cum putem ca într-adevăr teritoriul să poată gestiona, să fie responsabil şi să poată implementa proiectele, reieşind din situaţia locală.”

Europa Liberă: Domnule Groza, dar o reformă teritorial-administrativă ar schimba lucrurile în bine? Sau, din contra, astăzi ar îngreuna situaţia?

Ion Groza: „Discuţiile pentru reforma teritorială sunt de mult timp. Aceasta este o întrebare foarte sensibilă, spinoasă. Dar, cu regret, sunt doar declaraţii şi planuri de viitor. Noi suntem conştienţi că reforma va aduce nişte schimbări. Orice reformă provoacă la un anumit timp şi un disconfort. Dacă să fim cu viziune, vom vedea că reformele în sfârşit ne vor ajuta pe noi să facem o schimbare şi spre binele cetăţeanului. Dar la ziua de azi, în contextul politic pe care îl avem, e nevoie în primul rând de stabilitate politică la nivel central. Întrucât cred că cei de la nivel local vor găsi mai uşor un consens şi mai multă comunicare cu cei de pe loc.”

Europa Liberă: Aveţi o explicare că regiunea de sud s-a dezvoltat mai încet şi mai puţin?

Ion Groza: „Nu vreau să fiu răutăcios, dar dintotdeauna sudul a fost privit mai de departe. Înainte era aşa o vorbă: dacă vrei să fii ministru, trebuie să fie de peste Nistru, acum dacă vrei să fii ministru, de la nord trebuie să fii. Dar nu voi fi răutăcios şi sunt convins că oamenii nu sunt vinovaţi că locuiesc la sud sau la nord. Sîntem un stat multicultural şi multinaţional, însă va trebui să înţelegem că şi sudul are nevoie de susţinere şi politică, şi la toate nivelele.”

Europa Liberă: Pe cât de atractivă e zona pentru investiţii? Pentru că, dacă nu sunt investiţii, mai greu se creează locuri de muncă. Dacă nu sunt locuri de muncă, nici salarii bine plătite nu sunt. Şi atunci acest exod se accentuează şi mai mult. Oamenii încearcă să-şi caute bucata de pâine mai departe de casă, de ţară, în altă parte a lumii. Există condiţii ca să ajungă investitorii aici, astfel încât să redresaţi cât de cât situaţia?

Ion Groza: „Noi suntem în discuţii şi sperăm că în curând va fi aprobată, prin decizia Parlamentului şi a guvernului, înființarea unei zone economice libere. Avem nevoie să construim şi să activeze un parc industrial aici. Dacă vorbim de zona de sud, la Cahul, poarta de sud a țării suntem, avem legături, vorbim despre portul internaţional Giurgiuleşti, vorbim despre accesul la Uniunea Europeană, România, avem mai multe vămi. Vorbim aici despre euro-regiunea Dunărea de Jos, mai bine zis Ucraina, România şi Moldova, avem ieşire la Ucraina. Într-un fel, suntem destul de avantajaţi.”

Europa Liberă: Parcă aţi fi favorizaţi, dar pe de altă parte, parcă sunteţi şi abandonaţi.

Ion Groza: „E adevărat. Dar noi acum nu vom lăsa mâinile în jos şi nu vrem acum să aruncăm vina pe cineva. Va trebui să ne facem lucrul nostru şi să venim cu propuneri concrete.”

Europa Liberă: Care ar fi aceste propuneri concrete?

Ion Groza: „Vorbesc acum de această zonă economică liberă la Cahul, unde sunt doritori, sunt posibilităţi de a deschide aici, această zonă economică liberă unde vom avea patru mii de locuri noi de muncă, ceea ce ar fi un mare ajutor pentru oamenii de la sud, din raionul Cahul şi chiar la Vulcăneşti. Sunt foarte mulţi doritori, companii internaţionale care doresc să facă investiţii, dar, cu regret, sunt unele obstacole. Suntem în faza de negocieri, au nevoie de încăperi care cuprind de la 20 până la 40 de mii de metri pătraţi. Acestea sunt cerinţele investitorului şi ei sunt gata anul viitor să ofere 1500-2000 de locuri de muncă cu salarii bine plătite şi în următorii ani să mai investească încă în 2000 de locuri de muncă. Sunt companii străine care doresc să producă diferite piese pentru Europa şi la noi avem oameni care ar dori ceva să facă, să investească. Dar orice investitor are nevoie de stabilitate.”

Europa Liberă: Şi se teme de corupţie, domnule preşedinte.

Ion Groza: „Desigur. Atunci când vine şi doreşte să facă o investiţie, investitorul se întreabă: „Care este siguranța că statul îmi garantează stabilitatea economică? Al doilea, pentru ceea ce eu investesc, în alte guvernări nu se vor schimba şi regulile de joc?”. Despre aceasta ar trebui să vorbim. Noi nu avem altă şansă, dacă nu vom face schimbările de rigoare necesare, să le racordăm la legislaţia europeană şi internaţională. Pentru că nu poţi minți omul de mai multe ori. Investitorii au început să simtă realitatea. Avem nevoie să corespundem acestor cerinţe, ca să putem să favorizăm o astfel de investiţie.”

Europa Liberă: Parcursul european al ţării a fost compromis? Sau, din contra, pot partenerii de dezvoltare să recâştige încrederea în cei care guvernează astăzi Republica Moldova?

Ion Groza: „Lucrurile bune se fac greu. Noi suntem o ţară mică, supuşi la anumite situaţii. În ultimul timp situaţia geopolitică din regiune nu este atât de simplă.”

Europa Liberă: Ţinând cont şi de ceea ce se întâmplă în Ucraina.

Ion Groza: „Desigur. Acum nu vreau să aduc elogii guvernării actuale, într-adevăr sunt multe întrebări, care mie, ca cetăţean, îmi vin în minte. Dar eu apreciez faptul că avem în ţară pace. Este unica, cea mai valoroasă realizare din ceea ce avem noi astăzi – avem pace în ţara noastră. Al doilea lucru, integrarea europeană trebuie să fie o continuitate şi să fie realizată nu doar în declaraţii, dar prin proiecte concrete, prin realizări concrete pentru cetăţean.”

Europa Liberă: Şi aceste acţiuni la ce trebuie să se reducă, când vorbim de ceva concret?

Ion Groza: „Vorbesc de un guvern pro-european, care să promoveze o politică pro-europeană concretă, clară. Vorbim despre corupţie, transparenţă, să fie egalitate când vin persoane pentru a accesa anumite proiecte, anumite investiţii. Trebuie să schimbăm de la cel de sus până la cel de jos mentalitatea de abordare. Sunt multe întrebări în privinţa aceasta. Dar, totuşi, eu sunt o fire pro-europeană şi sper că guvernanţii au învăţat o lecţie. Şi noi, la Cahul, am dat un exemplu prin această coaliţie pe care am format-o, o coaliţie pro-europeană. Noi am ţinut cont de aceasta şi de ceea ce cetăţenii doresc şi nu putem să le înşelăm aşteptările. O guvernare pro-europeană sigur că pe unii îi sperie, pe alţii îi încurajează, dar acum noi nu trebuie să cădem într-o extremă, noi trebuie să căutăm binele cetăţeanului. Şi acei de la guvernare să se gândească cu ce putem noi să ne consolidăm şi să ajutăm cetăţeanul Republicii Moldova.”

Valentina Ursu
Valentina Ursu

Europa Liberă: Dar pe fundalul apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană, devin tensionate relaţiile cu Federaţia Rusă? Sau cum ar trebui să fie construită această cooperare dintre Chişinău şi Moscova, astfel încât să nu apară şi în rândul cetăţenilor nemulţumiri ori neînţelegeri? Pentru că uneori nici pentru ei lucrurile nu sunt clare până la capăt.

Ion Groza: „E adevărat. Cu regret, în ţara noastră politicul joacă pe aceste sentimente. Țara a fost divizată în două tabere, ceea ce nu este bine. Dar îmi pare bine că în alegerile locale totuşi vedem că cetăţeanul a fost cel care a ales omul şi nu partidul. Oamenii ştiu ce vor, cel puţin oamenii de rând. Şi este un semnal foarte clar dat celor de la guvernare. Este un semnal şi încă o şansă ca să se îndrepte lucrurile spre bine. Cât priveşte Federaţia Rusă, noi vedem o relaţie corectă, bazată pe respectul reciproc. Noi ştim că am fost fratele mai micuţ, ei au fost fratele mai mare, dar sunt convins că şi acolo sunt oameni care doresc cooperare şi colaborare. Şi ruşii au nevoie de anumite produse din Moldova. Noi avem nevoie de Rusia, la fel. Mulţi cetăţeni moldoveni lucrează în Federaţia Rusă, îşi câştigă bucata de pâine acolo. Nu putem neglija acest fapt. Sunt nişte legături istorice, dar, până la urmă, toate trebuie să fie reglementate în baza unor acorduri civilizate şi nu mai putem să mergem pe intimidări şi pe şantaj. Se vor schimba generaţiile. Lumea înţelege că în ziua de azi e o altă putere, nu puterea armei sau a intimidării, dar puterea argumentului. Şi atunci omul se va simţi mai bine, în Europa va merge, pentru că acolo se va simţi mai bine. Dacă se simte bine în Federaţia Rusă, va merge acolo. Să dăm şansa oamenilor ca ei singuri să aleagă.”

Europa Liberă: Domnule preşedinte, ca să tragem o concluzie, cum se înţelege la firul ierbii nevoia promovării reformelor? Astfel încât şi despre aceste reforme să nu se mai spună că sunt compromise din start.

Ion Groza: „Reformele sunt dureroase.”

Europa Liberă: Dar o terapie de şoc trebuie. Au trecut prin ea atâtea ţări, care au ajuns să devină prospere.

Ion Groza: „Indiscutabil. Discutând cu oamenii, ei sunt de acord să accepte această terapie o perioadă de trei-cinci ani, dar să fie siguri că după aceşti ani vor putea avea o schimbare esenţială în viaţa de zi cu zi, că vor avea siguranţa că această reformă va aduce anumite schimbări şi pentru dânşii, nu doar pentru cineva. Noi avem nevoie de reforme în privinţa mentalităţii, a abordării. Să vă dau un mic exemplu. Mergând în trafic la un semafor, șoferul dintr-o maşină din faţa mea a deschis geamul, a aruncat pachetul gol de ţigări, m-am apropiat şi l-am întrebat: „Domnule, de ce faci aceasta?” şi mi-a răspuns: „E problema ta? E dreptul meu”. Avem nevoie de reforme în toate domeniile – şi în justiţie, şi în domeniul social, medical. Să recunoaştem că am fost educaţi într-un sistem sovietic, cineva gândea în locul nostru şi nu am fost învăţaţi să luăm decizii, la fiecare ni se spunea când să ne sculăm, când să ne îmbrăcăm, când să mâncăm, unde să mergem şi ce să facem. Acum a venit vremea când trebuie să ne asumăm nişte responsabilităţi.”

Europa Liberă: Şi îi este frică moldoveanului de aceste responsabilităţi? Sau nu e gata, nu e pregătit nici psihologic, nici moral că trebuie să fie stăpân şi să-şi asume responsabilităţi şi de la el să înceapă bunăstarea?

Ion Groza: „Trebuie să lucrăm şi trebuie să le dăm oamenilor un sentiment de siguranţă că nu sunt singuri.”

Europa Liberă: Dar cine sunt modelele societăţii?

Ion Groza: „Aceasta este întrebarea pe care trebuie să şi-o pune cetăţenii de rând – la cine se orientează şi pe cine ei văd să stea în fruntea ţării? M-aş îndoi că astăzi am putea spune că de la mulţi politicieni am putea urma exemplul. Dar sunt convins ca va veni schimbarea. Noi nu vom putea intimida oamenii toată viaţa, nu vom putea să-i minţim, nu vom putea să-i prostim, să-i manipulăm. Pentru că se schimbă generaţiile, oamenii au ieşit în lume, au mai văzut şi alte feluri de trai în alte ţări. Din ce motive unele ţări au reuşit şi pot să aibă o schimbare, dar noi nu putem reuşi? Nu este voinţă politică. Orice amânare, orice tărăgănare pe noi ne va costa. Este nevoie să ştim cu toţii că fiecare e egal în faţa legii. Şi fiecare să ştie că are drepturi, dar are şi responsabilităţi.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG