Linkuri accesibilitate

Administrația continuă să sustina că, în condițiile date, acordul este cea mai bună opțiune pentru a stopa ambițiile nucleare ale Iranului.

Administratia Obama incearca sa convinga aliati internationali ca acordul nuclear cu Iranul este bun. Despre ecoul pe care îl are are aceasta campanie o relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

In America, faptul ca administratia Obama a lasat impresia ca a incercat sa forteze mîna Congresului prin votul din Consiliul de Securitate, in favoarea acordului nuclear cu Iranul a creat o reactie negativa de ambele parti ale spectrului politic. Administratia sustine ca nu asta a incercat sa faca, dar reactia din Congres nu s-a lasat asteptata.

Intre timp, ministrul american al apararii s-a deplasat in Israel pentru convorbiri cu premierul Benjamin Netanyahu, care a caracterizat acordul ca fiind o „greseala istorica”.

Secretarul de stat John Kerry a dat un interviu televiziunii saudite Al-Arabiya, argumentind ca acordul imbunatateste securitatea tarilor din zona Golfului Persic, opinie neimpartasita insa in zona. La 3 august, Kerry se va intilni cu omologii sai din regiune.

Secretarul de stat nu impartaseste opinia ca odata cu disparitia sanctiunilor impotriva Teheranului, aceasta tara va folosi noile venituri pentru a isi intari armata si sprijini aliatii siiti din regiune. Kerry a spus „Vreau sa va intreb ceva. Cine are mai multi bani, Arabia Saudita sau Iranul?”. Intrebat despre declaratiile liderului suprem iranian, aiatolahul Ali Khamenei, care a spus, dupa semnarea acordului, ca America este aroganta si ca batalia impotriva Statelor Unite va continua, Kerry a recunoscut: „Daca aceasta este politica lor, este foarte deranjant”.

Seful diplomatiei americane a mai spus ca acesta este si motivul pentru care, in aceasta perioada, oficialitati americane se intilnesc cu aliati din regiune, pentru a examina conditiile de securitate si actiunile comune. Dar administratia continua sa sustina ca, in conditiile date, acordul este cea mai buna optiune pentru a stopa ambitiile nucleare ale Iranului.

Pe de alta parte la o audiere in Congres, fostul senator Joseph Lieberman a spus ca acordul este de rau augur pentru America, pentru aliatii din Orientul Mijlociu si pentru omenire, in general si a indemnat Congresul sa analizeze cu mare atentie prevederile si sa evalueze acordul.

XS
SM
MD
LG