Linkuri accesibilitate

Statele Unite pledează în favoarea acordului nuclear cu Iranul


La votul din Consiliul de Securitate ONU
La votul din Consiliul de Securitate ONU

Administrația continuă să sustina că, în condițiile date, acordul este cea mai bună opțiune pentru a stopa ambițiile nucleare ale Iranului.

Administratia Obama incearca sa convinga aliati internationali ca acordul nuclear cu Iranul este bun. Despre ecoul pe care îl are are aceasta campanie o relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

In America, faptul ca administratia Obama a lasat impresia ca a incercat sa forteze mîna Congresului prin votul din Consiliul de Securitate, in favoarea acordului nuclear cu Iranul a creat o reactie negativa de ambele parti ale spectrului politic. Administratia sustine ca nu asta a incercat sa faca, dar reactia din Congres nu s-a lasat asteptata.

Intre timp, ministrul american al apararii s-a deplasat in Israel pentru convorbiri cu premierul Benjamin Netanyahu, care a caracterizat acordul ca fiind o „greseala istorica”.

Secretarul de stat John Kerry a dat un interviu televiziunii saudite Al-Arabiya, argumentind ca acordul imbunatateste securitatea tarilor din zona Golfului Persic, opinie neimpartasita insa in zona. La 3 august, Kerry se va intilni cu omologii sai din regiune.

Secretarul de stat nu impartaseste opinia ca odata cu disparitia sanctiunilor impotriva Teheranului, aceasta tara va folosi noile venituri pentru a isi intari armata si sprijini aliatii siiti din regiune. Kerry a spus „Vreau sa va intreb ceva. Cine are mai multi bani, Arabia Saudita sau Iranul?”. Intrebat despre declaratiile liderului suprem iranian, aiatolahul Ali Khamenei, care a spus, dupa semnarea acordului, ca America este aroganta si ca batalia impotriva Statelor Unite va continua, Kerry a recunoscut: „Daca aceasta este politica lor, este foarte deranjant”.

Seful diplomatiei americane a mai spus ca acesta este si motivul pentru care, in aceasta perioada, oficialitati americane se intilnesc cu aliati din regiune, pentru a examina conditiile de securitate si actiunile comune. Dar administratia continua sa sustina ca, in conditiile date, acordul este cea mai buna optiune pentru a stopa ambitiile nucleare ale Iranului.

Pe de alta parte la o audiere in Congres, fostul senator Joseph Lieberman a spus ca acordul este de rau augur pentru America, pentru aliatii din Orientul Mijlociu si pentru omenire, in general si a indemnat Congresul sa analizeze cu mare atentie prevederile si sa evalueze acordul.

XS
SM
MD
LG