Linkuri accesibilitate

Audierile din Senatul american pe teme de politică militară internațională


Lt. Gen. Mark Milley
Lt. Gen. Mark Milley

Gen. Mark Milley: „Au atacat și au invadat Georgia, au anexat Crimeea și atacă Ucraina. Este îngrijorător!”

Statele Unite iau serios în consideraţie posibilitatea să furnizeze arme letale Ucrainei şi să întărească pentru o perioada de timp prezenta militara americana in Europa. Declaratiile au fost făcute într-o audiere in Senatul american de cel care a fost nominalizat pentru a deveni şeful statelor majore combinate ale armatei americane, generalul Mark Milley.

„Au atacat si au invadat Georgia, au anexat Crimeea si ataca Ucraina. Este îngrijorător!” a declarat generalul Mark Milley în fata Comitetului pentru fortele armate al Senatului american.

Ca si seful marinei americane, generalul Joe Dundaford, si generalul Milley, care este nominalizat sa devina şeful Statelor majore combinate ale armatei americane, crede ca Rusia reprezintă cea mai mare ameninţare pentru siguranta Statelor Unite. Ingrijorarile inaltilor reprezentanți ai armatei americane se bazeaza si pe faptul ca Rusia are în continuare un amplu arsenal nuclear si, incepind cu 2008, anul razboiului cu Georgia, Moscova a adoptat „un comportament foarte, foarte agresiv”.

Generalul Milley crede că Statele Unite ar trebui să ia serios în considerare să trimită arme letale in Ucraina, avind in vedere că de pe teritoriul controlat de forţele separatiste pro-ruse din estul Ucrainei, anul trecut, au fost trase salve de artilerie si rachete catre partea controlata de autorităţile de la Kiev.

Administratia americana a fost pina acum prudenta in legatura cu acest subiect, susţinind ca trimiterea de arme letale Kievului ar putea duce la escaladarea conflictului. Declaratia de acum a generalului Milley, care a fost precedata de alte declaratii similiare ale unor inalti generali americani si ai Alianţei Nord Atlantice, lasa să se înţeleaga că Pentagonul ia în serios acum posibilitatea furnizării de arme Kievului.

Generalul Milley a mai spus şi că este in favoarea suplimentării temporare a trupelor americane staţionate in Europa, pentru că acest lucru ar da, in opinia generalului, asigurari aliaţilor Statelor Unite şi ar putea descuraja noi acţiuni agresive ale Moscovei in regiune.

In ceea ce priveste activitatea militara americana impotriva militanţilor statului islamic, generalul Milley, care a luptat in Irak si Afganistan a declarat că ar trebui ca controlorii de zbor americani să fie staţionaţi împreuna cu forţele irakiene, pentru ca eficienta raidurilor de aviaţie să fie mai mare şi pentru a întari acţiunile armatei irakiene care încearca să preia controlul asupra unor regiuni intinse ale Irakului controlate de luptătorii Statului Islamic. Mai mult, in opinia generalului ar fi esenţial ca consilierii americani să fie alaturi in acţiunile de luptă ale armatei irakiene, in ciuda faptului ca aceasta abordare ar putea fi periculoasa pentru expertii militari americani si siguranta lor.

XS
SM
MD
LG