Linkuri accesibilitate

O nouă investigaţie RISE Moldova: „Vânătorii de bani”


Infografic: CNA
Infografic: CNA

Jurnaliştii de investigaţie susţin că nouă interlopi străini de pe trei continente au venit la Chișinău pentru a spăla peste trei miliarde de dolari.

Jurnaliștii de investigație din grupul RISE Moldova au dezvăluit astăzi detalii privind tentativa de spălare de bani prin intermediul unei bănci din Republica Moldova, pusă la punct de nouă cetățeni străini. Opt dintre aceștia au fost reținuți la începutul lunii de ofițerii Centrului Național Anticorupție, sub bănuiala că intenționau să tranziteze prin Moldova peste trei miliarde de dolari. În schemă, arată investigația RISE, ar fi implicată și soția unui fost judecător moldovean, numele căruia figurează într-o operațiune similară. E vorba de așa numita „Spălătorie rusească” – o afacere de spălare de bani de peste 20 de miliarde de dolari și care ar implica rudele președintelui rus, Vladimir Putin, bănci din Rusia, Letonia, Republica Moldova, judecători moldoveni și interlopi.

În Republica Moldova cei nouă străini pretindeau a fi mari investitori. Acum doi ani, câțiva cetățeni francezi, cu ajutorul Silviei Gorun, soția fostului magistrat de la Judecătoria Râșcani, Gheorghe Gorun, - au înregistrat o companie care urma să producă automobile de tip sport care, promiteau ei, să fie puse în circuitul celebrului raliu auto „Paris-Dakar”. În realitate, au stabilit reporterii RISE, întreprinderea a fost creată pentru a facilita accesul pe teritoriul Republicii Moldova al unor interlopi internaționali, specializați în fraude bancare și spălări de bani.

Astfel, de la începutul acestui an în țară au ajuns încă trei francezi, doi mexicani, un canadian, un american și un gabonez. Cu toții aveau la ei contracte false și cărți de vizită de pretinşi oameni de afaceri. În martie, unii dintre ei, iarăși cu ajutorul Silviei Gorun, au creat o nouă companie, specializată de această dată în intermedieri financiare și activități cu metale prețioase.

Într-o reacție pentru reporterii RISE, Silvia Gorun susține că partenerii săi de afaceri ar fi nevinovați, însă s-ar feri să pună „mâna-n foc” pentru toți pentru că, așa cum spune ea, nu-i cunoaște pe fiecare în parte.

La începutul lunii curente opt dintre aceștia au fost reținuți de ofițerii Centrului Național Anticorupție, bănuiți că ar pregăti și realiza mai multe tranzacții bancare frauduloase. CNA operează cu cifra de sute de milioane de dolari, în timp ce reporterii RISE Moldova susțin că ar fi vorba de trei miliarde.

În prezent, ne-a comunicat ofițerul de presă al CNA, Angela Starinschi, doar trei dintre cei reținuți se află în izolatorul provizoriu al Centrului:

„E vorba despre un cetățean al Mexicului, unul al Franței și unul al Statelor Unite. Celelalte cinci persoane se află sub control judiciar la decizia instanței, asta ar însemna că sunt obligate să se prezinte la prima citare al ofițerilor de urmărire penală și, dacă nu greșesc, au și interdicție de a nu părăsi țara.”

În acest dosar, precizează Angela Starinschi, anchetatorii CNA sunt în așteptarea unor răspunsuri din partea instituţiilor de drept din ţări de origine a bănuiților, pentru a stabili dacă aceştia sunt implicaţi în infracţiuni similiare şi în alte state.

În schemă pusă la punct în Republica Moldova erau implicaţi şi hackeri sarcina cărora era de a ataca serverele unor bănci internaționale şi de a obține accesul la conturi de miliarde de dolari. Banii furați urmau să fie retrași prin conturile deschise pe numele interlopilor în băncile din Republica Moldova iar, ulterior, transferați în zone offshore.

Între altele, investigația RISE dezvăluie că bănuiții au încercat să fure banii unui cartel de droguri din Columbia, depozitați pe un cont aflat la cea mai mare bancă particulară din Germania – „Deutsche Bank AG”. O altă țintă a fost filiala din Hong Kong a băncii britanice HSBC, iar infractorii ținteau un cont pe care erau depozitaţi peste 134 de miliarde de dolari.

De ce răufăcătorii utilizează Republica Moldova ca ţară de tranzit în operaţiuni de spălare de bani? Din cauza sistemului bancar obscur, constată unul din autorii investigaţiei RISE Moldova, ziaristul Ion Preaşca:

„Probabil, dar e şi o presupunere a noastră, ultimile cazuri cu „Spălătoria rusească” cu furtul miliardului etc arată că sistemul bancar moldovenesc este foarte vulnerabil la asemenea operaţiuni şi uşurinţa cu care s-au făcut anumite operaţiuni prin Moldova îi atrage pe aceşti specialişti”.

Pentru moment, Centrul Naţional Anticorupţie evită să numească banca pe care bănuiţii intenţionau să o utilizeze în operaţiunea de spălare de bani, însă ancheta realizată de RISE Moldova indică spre „Victoriabank”.

Într-o declaraţie pentru reporterii de investigaţie, procurorul interimar Anticorupţie, Adrian Popenco, a menţionat că instituţia financiară nu a fost prejudiciată şi asta datorită intervenţiei ofiţerilor de urmărire penală.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:24 0:00
Link direct

Previous Next

XS
SM
MD
LG