Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.

Începe admiterea în universităţi, pentru studii de licenţă. Potrivit Ministerului Educaţiei, candidaţii vor putea să-şi depună dosarul la mai multe specialităţi concomitent, la una sau mai multe instituţii de învăţământ superior. Vor fi însă înmatriculați la o singură specialitate dintr-o anumită universitate. Anul aceste sunt cinci specialităţi noi. Este vorba despre biblioteconomie și o specialitate nouă la ştiinţele agricole, despre siguranţa produselor alimentare. De asemenea, mai multe noutăţi au fost introduse la Academia de Arte. În total sunt 170 de specialităţi. Admiterea se încheie pe 31 august.

Continuă negocierile privind formarea unei noi majorități, iar potrivit liderilor celor trei partide pro-europene, noua alianță ar putea fi anunțată la începutul acestei săptămâni. Este ceeea ce au declarat sîmbătă, după ultima întrevedere de peste patru ore. Dar se pare că nu s-a rezolvat încă problema cea mai spinoasă, cea care a împiedicat formarea acestei alianțe imediat după alegerile generale din noiembrie 2014, și anume împărțirea ministerelor și a funcțiilor în stat.

Băncile din Grecia se vor redeschide luni, după trei săptămîni. Ele au fost închise înainte de referendumul privind noile masuri de austeritate negociate cu creditorii externi, pentru a preveni o fugă masivă de capital. Tot de luni, grecii vor avea voie să scoată săptămânal 420 de euro, dar nu mai mult de 60 de euro pe zi. Circulația de capital rămâne strict limitată și controlată. Deschiderea băncilor a fost anunțată sâmbătă, după remanierea guvernului Tsipras.

Uniunea Europeană trebuie să decidă principiul după care toate țările membre vor participa la rezolvarea problemei zecilor de mii de imigranți, care sosesc acum în Grecia și Italia, din nordul Africii.

Ministrul american al apărării Ashton Carter este în Israel unde discută despre acordul nuclear încheiat cu Iranul. Premierul Netanyahu a criticat acordul drept „o greșeală istorică”.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG