Linkuri accesibilitate

Un an de la doborîrea cursei MH17 deasupra Ucrainei și moartea a 298 de oameni


Date ale unui raport al Agentiei Olandeze pentru Siguranța Zborurilor au devenit cunoscute presei internaționale.

Vineri 17 iulie se împlineste un an de la doborîrea avionului Boeing malaesian MH 17 in Ucraina, tragedie soldata cu moartea tuturor pasagerilor avionului, 298 de oameni. Un raport al Agentiei Olandeze pentru Siguranta Zborurilor urmează sa fie dat publicitatii luna viitoare. Parti ale raportului preliminar au ajuns la presă şi, potrivit unei relatari a CNN, raportul da vina pe separatistii pro-rusi pentru doborîrea avionului cu o racheta Buk. O relatare a serviciului central de ştiri al Europei Libere.

Schita de raport are citeva sute de pagini si a fost distribuita pentru a fi revazuta la inceputul lunii trecute agentiilor si membrilor echipei de investigatii, inclusiv companiei Boeing, fabricantul avionului. Din echipa de investigatori fac parte reprezentanti ai Malaesiei, Australiei, Marii Britanii, Rusiei, si Ucrainei. Agentiile implicate în ancheta si echipa de investigatori au termen pina la 1 august sa comenteze raportul provizoriu.

Televiziunea CNN a difuzat astazi un material, bazat pe informatiile din schita de raport si doua surse ale CNN au confirmat ca raportul ii învinovăţeste pe separatistii pro-rusi pentru doborîrea avionului cu o racheta Buk, sol-aer, trasa de pe teritoriul controlat de separatiști.

De asemenea este invinuita si compania malaesiana de aviatie pentru ca nu a luat în calcul avertismentele altor tari referitoare la evitarea zborurilor deasupra zonei de conflict din estul Ucrainei.

La locul prăbușirii avionului în teritoriul controlat de separatiștii pro-ruși
La locul prăbușirii avionului în teritoriul controlat de separatiștii pro-ruși

Agentiile implicare in elaborarea raportului nu au vrut sa comenteze nimic atita timp cit nu apare raportul final, dar informatiile surselor CNN sunt confirmate si de raportul preliminar difuzat anul trecut in septembrie de anchetatorii olandezi si care se scria ca avionul s-a prabusit pentru ca a fost atins de „obiecte cu energie foarte mare”. Efectul unei rachete sol-aer Buk este identic.

Fred Westerbeke, de la Procuratura naţionala olandeza, a declarat in septembrie anul trecut presei ca avionul malaesian s-a prabusit, „foarte probabil”, pentru ca a fost tinta unui atac de la sol.

Un ofiter al separatistilor pro-rusi a declarat agentiei Associated Press ca avionul a cazut pentru ca a fost doborît de o echipa mixta de separatisti si militari rusi, care au crezut ca doboara un avion militar ucrainean.

De asemenea, înregistrarea convorbirilor telefonice ale unor separatisti pro-rusi din acele zile, date publicitatii de oficialităţile ucrainene sustin aceasta versiune, ca avionul a fost doborit de o racheta trasa de separatistii pro-rusi din estul Ucrainei.

Rămășițele victimelor zborului MH17 repatriate în Olanda
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:10 0:00

Procurorul Fred Westerbeke a avertizat insa ca a fost foarte greu ca echipa de anchetatori sa adune probe de la fata locului, in zona de conflict, si ca ar fi posibil ca cei care sunt vinovati de aceasta tragedie sa nu fie adusi niciodata in fata instantelor.

Igor Girkin, alias Igor Strelkov, la o conferință de presă la Donețk în septembrie 2014
Igor Girkin, alias Igor Strelkov, la o conferință de presă la Donețk în septembrie 2014

Cazul a fost adus ieri, pe 15 iulie, in fata unui tribunal din Chicago care l-a acuzat pe Igor Girkin, fost comandat al trupelor separatiste pro-ruse din estul Ucrainei ca ar fi vinovat de prabusirea avionului. Avocatul parţii vătămate a folosit Actul American pentru Protectia Victimelor Torturii pentru a aduce cazul in fata justitiei americane, act ce poate fi folosit si impotriva cetătenilor străini. Acuzarea cere sa se acorde daune in valoare de 900 de milioane de dolari familiilor victimelor.

Malaysia si alte ţări care participa la ancheta internaţionala încearca sa infiinteze un tribunal ad hoc al Natiunilor Unite, care sa se ocupe de acest caz. Rusia, care este membra permanenta a Consiliului de Securitate ONU si are drept de veto, a facut uz de acest drept pe 9 iulie si varianta cu acest tribunal sub egida ONU a fost respinsa. Astazi, intr-o convorbire telefonică, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a spus premierului olandez Mark Ruttee ca este „prematur” si „contraproductiv” un astfel de tribunal. Premierul olandez crede ca o astfel de instanta internaţionala ar fi „cea mai buna garantie a colaborarii inttre toate tarile care au avut cetateni in zborul MH 17”.

La Kuala Lumpur, premierul malaiesian Najib Razak a declarat simbata trecuta ca „investigatia este foarte aproape de a-i identifica pe vinovaţi” si a cerut colaborarea completa a tuturor tarilor implicate, „inclusiv a celor care sunt raspunzatoare pentru acest incident de neuitat”.

XS
SM
MD
LG