Linkuri accesibilitate

Patefonul uzat al salvării cursului european (Adevărul Moldova)


De câte ori şi cu cât au crescut tarifele la gaz şi lumină? (Mold Street)

Inconsistența și corupția clasei politice de la Chișinău a transformat Republica Moldova dintr-o prioritate a politicii externe a Germaniei și un stat cu perspectivă europeană într-o decepție pentru partenerii internaționali. Este constatarea lui Stefan Meister, șef de programe în cadrul Asociației germane pentru Politică Externă (DGAP), specializat pe Europa Centrală și de Est, Asia Centrală și Rusia citată pe larg în presa de la Chişinău. Expertul german a spus într-un interviu acordat Linei Grâu, realizatoarea emisiunii ,,Sinteze și Dezbateri de Politică Externă”, că „/…/ partenerii europeni simt frustrare în legătură cu situația Republicii Moldova și cu liderii politici de la Chișinău, care sunt „niște oligarhi implicați în scheme de corupție”.

Victor Ciobanu de la „Ziarul Național” adaogă un sentiment de ironie în raport cu cele trei partide care trezesc frustrare la Berlin. El se referă la ritmurile lente cu care este negociată coaliţia… „/…/ La o lună după alegeri aflăm că în sfârșit s-au înțeles… să înceapă negocierile de la zero.” Editorialistul crede că introducerea unei noi necunoscute în discuțiile dintre reprezentanții celor trei partide, cea pe marginea funcției de președinte, complică ecuația pentru că n-are rezolvare fără voturile comuniștilor şi pentru că liberalii au zis clar că nu votează nimic cu aceștia. „Așa se încheie cercul și revenim iar în punctul zero ca să călcăm din nou pe aceeași greblă ca și AIE-1 și AIE-2”, scrie Victor Ciobanu.

Aceeaşi ironie şi într-un articol de Ion Mischevca din „Adevărul Moldova”.

„/…/ Refrenul salvării cursului european sună ca dintr-un patefon uzat. Nimeni nu mai crede că alde Plahotniuc sau Filat pot şi vor cu adevărat să ne integreze în UE, că aceşti iluştri exponenţi ai unui sistem infect, injust şi ineficient sunt în stare să-şi taie craca de sub picioare, ” scrie Mischevca. El crede că PLDM şi PDM trebuie să-și schimbe „garniturile de la vârf”, altfel aceste partide vor trage Republica Moldova „în iminenta lor prăbuşire.”

Portalul de expresie rusă „NewsMaker” dedică un articol acutizării relațiilor dintre PSRM (Igor Dodon) și „Partidul Nostru” (Renato Usatâi). Portalul scrie că, în pofida unui parteneriat stabilit anterior între cei doi lideri, Renato Usatâi a criticat dur acțiunile unor socialiști din teritorii, care și-au dat voturile pentru alegerea unor președinți de raioane din partea PDM. De cealaltă parte, după cum au afirmat pentru „NewsMaker” surse din cadrul PSRM sub protecția anonimatului, Usatâi ar face, de fapt, jocul lui Vlad Plahotniuc (vicepreședintele PDM) împotriva socialiștilor. Scopul final al celor doi, potrivit sursei citate de portal, este eliminarea PSRM de pe eșichierul stâng și dominarea acestuia de către „Partidul Nostru”.

„Ziarul de experesie rusă din Bălți „SP” scrie, în versiunea print a ediției, despre marșul minorităților LGBT organizat pentru prima dată în localitate la 14 iulie de către organizația „GenderDoc-M”. Un grup de membri al organizației nominalizate au mărșăluit de la sediul Primăriei Bălți, unde se află și procuratura municipală, până la Inspectoratul de poliție. Manifestanții și-au exprimat nemulțumirea față de cazurile de agresare a minorităților sexuale care s-au produs în ultima vreme în orașul Bălți. (Anul trecut, autoritățile din Bălți, controlate de PCRM, au declarat oraşul „zonă liberă de homosexuali”).

Portalul „Anticorupție” scrie despre cazul avocatului Roman Zadoinov, care riscă să rămână fără licenţă, ca despre o manifestare a unor reglări de conturi în comunitatea avocaților, care, în ultimii ani, a fost zguduită de mai multe scandaluri de corupție. Cunoscut pentru cazurile de tortură şi corupţie de care s-a ocupat, avocatul este acuzat de colegi că a colaborat cu Centrul Național Anticorupție la elucidarea unui caz de extorcare de bani, acțiune ce ar veni în contradicție cu normele deontologice ale avocaturii.

Portalul de știri și analize economice „Mold Street” analizează activitatea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) în contextul unor eventuale majorări de tarife la energie electrică și gaze (la 17 iulie ANRE urmează să se întrunească pentru a examina propunerile operatorilor de a majora tarifele). Jurnaliștii concluzionează că în cei 17 ani de activitate, ANRE a modificat de 15 ori tarifele la curent și de 16 ori la gaze. În acest răstimp, potrivit autorilor articolului, tarifele la curent s-au majorat de 6,5 ori – de la 26 de bani pentru un kWh (în 1998) până la 1,68 lei în prezent. La gaze, tarifele medii au înregistrat o creștere și mai mare: de la 370 de lei pentru o mie de metri cubi, în toamna anului 1998, până la 5666 de lei – în ultimii patru ani.

„Ziarul de Gardă” publică un nou interviu cu ministrul educaţiei Maia Sandu. Întrebată dacă s-ar putea regăsi în viitorul Guvern, Maia Sandu a declarat că: „/…/ Nu aș accepta o funcție în situația în care e clar din start că nu există condiții pentru a reuși.”

XS
SM
MD
LG