Linkuri accesibilitate

Încolțit în România, Lukoil își caută salvarea la Bruxelles


Russia, Lukoil logo
Russia, Lukoil logo

Manevra Lukoil la Bruxelles are puține șanse de a avea vreun efect.

Încolțit în România, Lukoil își caută salvarea la Bruxelles

Vicepreședintele Lukoil, gigantul rusesc al petrolului, Thomas Mueller s-a aflat miercuri în Bruxelles pentru a se întâlni cu oficiali europeni, după ce trustul Lukoil a trimis Comisiei Europene o plângere împotriva României, cerând sprijin împotriva măsurii luate de justiția română de a pune sechestru pe activele firmei în România.

Marja de manevră a Lukoil e foarte restrânsă. Procurorii de pe langa Curtea de Apel Ploiești au lansat cercetări asupra filialei românești a Lukoil, care posedă rafinăria din Ploiești, și asupra directorul acesteia, Andrei Bogdanov, sub aspectul infractiunii de spălare de bani, care ar fi dus la decapitalizarea societatii, prejudiciul estimat fiind de aproape 1,2 miliarde euro.

Mesajul adus de Lukoil la Bruxelles este că ceea ce se face România ar avea o tentă politică și că se înscrie în cadrul sancțiunilor europene împotriva Rusiei. Oricum, a spus oficialul Lukoil într-o conferință de presă în Bruxelles, România caută să recupereze 2 miliarde euro de la Lukoil, dar activele sechestrate, inclusiv rafinăria din Ploiești, sunt evaluate cu totul la abia o jumătate de miliard.

România a trimis de aceea cerere de sechestru pe activele Lukoil și în Olanda și în Anglia. Cazul se va judeca în Anglia.

Oficialul Lukoil a mai insistat și asupra faptului că făcând asta, guvernul român va face ca 4.000 de români să-și piardă locul de muncă.

De asemenea, a spus el, multe sute de pompe și stații de benzină vor trebui să închidă în Bulgaria, Ungaria și Croația, ba chiar și în republica Moldova, întrucât rafinăria din Ploiești, în România, și cea din Burgas, în Bulgaria, sunt singurele rafinării Lukoil din Europa de est.

Manevra Lukoil la Bruxelles are puține șanse de a avea vreun efect. Cel mai probabil, Comisia Europeană va răspunde că nu poate interveni într-o acțiune în justiție, în cazul de față în România și în cererea României vizavi de Olanda și Marea Britanie de a bloca activele Lukoil de pe teritoriul lor.

UE a lansat deja, în urmă cu doi ani, o anchetă împotriva trustului energetic rusesc Gazprom pentru "abuz de poziție dominantă" și practici monopolistice. Principala acuzație este acolo că Gazprom încalcă legislația europeană anti-trust, „profitând de poziția sa dominantă pe piețele energiei din Europa centrală si de est”.

De asemenea, în mai multe țări au fost blocate proprietăți și conturi ale statului rus în urma deciziei Curții Permanente de Arbitraj de a obliga Rusia la plata sumei de 50 de miliarde de dolari, cu titlu de despăgubiri, către acţionarii care deţineau majoritatea în Yukos Oil Company

Toate aceste decizii în justiție vin pe fundalul sancțiunilor impuse Rusiei de UE și SUA, însă reprezentanții Lukoil vor putea cu mare greutate să dovedească că ele sunt determinate politic

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG