Linkuri accesibilitate

Veaceslav Ioniță: „Am o speranţă mai mare că banii vor fi aduşi în ţară şi cetăţenii vor afla cine stă în spatele jafului”


©Shutterstock.
©Shutterstock.

Din nou: unde este miliardul?

Foştii şefi ai Băncii de Economii, Ilan Shor şi Viorel Bârcă, au fost audiaţi la Centul Național Anticorupție în dosarele privind devalizarea Băncii de Economii și a Băncii Sociale. Cele două bănci, alături de Unibank se află de la sfârșitul anului trecut sub administrarea specială a Băncii Naționale care le-a creditat cu peste 15 miliarde de lei. Ilan Șor și Viorel Bârcă sunt acuzați de „gestionarea frauduloasă a instituţiilor financiare” , acuzație pe care o resping. Marți au fost audiați, tot la Centrul Național Anticorupție, și foștii premieri Iurie Leancă și Chiril Gaburici, precum și Veaceslav Ioniță, fostul președintele al comisiei parlamentare de buget şi finanțe, și alți martori.

Fostul preşedinte al Comisiei parlamentare de economie, buget şi finanţe Veaceslav Ioniţă este unul dintre puținii care a acceptat să ne vorbească despre recentele audieri pe marginea dosarului BEM. Fostul deputat liberal democrat a publicat anterior mai multe presupuse scheme prin care au fost sustrase sume enorme de bani din BEM. El figurează în calitate de martor în dosarul BEM.

Veaceslav Ioniţă ne-a spus că a fost audiat repetat de procurorii şi ofiţerii anti-corupţie pentru că au apărut noi detalii în dosar, foarte relevante pentru mersul anchetei, la părere sa.

Veaceslav Ioniţă: „Am fost invitat în calitate de martor deoarece au apărut episoade noi în furtul banilor de la BEM. Am obligaţia să nu dau detalii pe episoade, dar sunt nişte episoade care în principiu mai clar arată cine este beneficiarul final al banilor furaţi, deja se poate de văzut. Am fost întrebat pe marginea acestui subiect. După audierea de ieri mi s-a creat percepţia, nu vreau să afirm, dar mi s-a creat o percepţie că lucrurile merg înainte. Investigaţiile se derulează chiar dacă public nu se vorbeşte prea mult. Am o speranţă mai mare că banii vor fi aduşi în ţară şi cetăţenii vor afla cine stă în spatele jafului.”

Preşedintele comisiei parlamentare de anchetă privind situaţia din sistemul bancar Marcel Răducan a fost mai laconic atunci când l-am întrebat despre audierile de ieri: „Pentru prima dată am fost audiat în calitate de martor în urma activităţii în comisia specială. Atât. O zi bună vă doresc.”

Tot ieri au fost audiaţi în calitate de martori ex-premierii Iurie Leancă şi Chiril Gaburici. Potrivit procurorilor cei doi foşti premieri au explicat în ce circumstanţe au luat deciziile, iniţial secrete, prin care au fost creditate prin garanţie de stat cele trei bănci cu probleme BEM, BS şi Unibank. Prin hotărârea de anul trecut a Guvernului condus de Leancă băncile au fost creditate cu 10 miliarde de lei, după care cu încă 5 miliarde printr-o hotărâre similară luată în martie de guvernul condus de Gaburici. Solicitat de noi, ex-premierul Iurie Leancă a spus să revenim mâine.

După audierile de astăzi a celor doi foşti şefi la BEM, Ilan Shor şi Viorel Bîrcă Procuratura anticorupţie şi CNA nu au prezentat detalii. Cei doi sunt învinuiți în două dosare penale, unul privind creditele neperformante de la BEM, altul privind prejudicierea Băncii Sociale.

În aşteptarea rezultatelor finale ale anchetei, mai mulţi experţi economici spun că nu dau prea mare importanţă acestor audieri, care sunt reluate periodic. În opinia lor până se va afla cine sunt autorii şi beneficiarii jafului bancar, autorităţile ar urma să decidă cum să procedeze cu cele trei bănci devalizate - fie să le lichideze, aşa cum recomandă Banca Mondială şi FMI, fie să le naţionalizeze, aşa cum au spus că intenţionează liderii politici de la Chişinău să facă cu cel puţin una dintre ele, Banca de Economii. Ambele variante, spun experţii, implică costuri imense. Doar că pentru a nu admite asemenea furturi în viitor experții văd mai oportună lichidarea celor trei instituții bancare. În opinia lor, BNM ar trebui să găsească o soluţie cât mai rapid, fără să aştepte o decizie politică a guvernului, aşa cum sugera anterior guvernatorul BNM.

Previous Next

XS
SM
MD
LG