Linkuri accesibilitate

Luna sfântă a musulmanilor Ramazan și organizația extremistă Statul Islamic


Steagul grupării extremiste S.I. în apropiere de orașul Kobane, la granița dintre Siria și Turcia.
Steagul grupării extremiste S.I. în apropiere de orașul Kobane, la granița dintre Siria și Turcia.

De la asasinate și execuții publice la pomeni date săracilor.

În luna sfântă pentru musulmani a Ramazanului, organizația Statul Islamic își arată cele două fețe milioanelor de oameni care trăiesc sub domnia sa în Irak și Siria. Așa cum constată Associated Press într-o relatare tradusă de Mircea Țicudean, islamiștii împart pe de o parte pomeni săracilor ca să-și dovedească devotamentul față de spiritul de compasiune al lunii sfinte, iar pe de altă parte îi pedepsesc aspru pe cei care nu țin postul.

Associated Press scrie într-o relatare de la Beirut că dubla abordare a Ramazanului de către gruparea Statul Islamic (S.I.) reflectă politica pe care gruparea extremistă a promovat-o după ce a cucerit mari regiuni irakiene și siriene, declarându-le parte din „califatul” său anul trecut. S.I. a căutat să-și consolideze popularitatea oferind servicii și acționând ca o guvernare funcțională în timp ce și-a impus versiunea severă a credinței islamice prin violență.

În orașul irakian Mosul, cel mai mare aflat sub controlul S.I., cei care nu țin postul riscă să fie pedepsiți prin închiderea într-o cușcă într-o piață publică timp de câteva ore sau câteva zile, a spus un localnic care s-a prezentat doar cu numele mic, Omar, de teama represaliilor. În unele părți ale Siriei, cei care încalcă regulile Ramazanului sunt legați în public de o cruce de lemn, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, care monitorizează situația din țară. Alți activiști și localnici au spus că aceia bănuiți sau dovediți că nu țin postul sunt biciuiți.

Ramazanul, care a început la jumătatea lunii iunie și se încheie săptămâna viitoare, este o perioadă în care musulmanii din lumea întreagă caută să fie mai aproape de divinitate, abținându-se de la mâncare, apă, fumat și sex din zori și până în seară, rugându-se mai mult decât de obicei, citind Coranul, arătând generozitate săracilor și consolidând relațiile de familie și de prietenie. De obicei atmosfera devine festivă după apusul soarelui, când familiile se vizitează sau se adună la cafenele stradale, jucând table, cărți sau fumând narghilele.

Însă în orașul vest-irakian Fallujah, condus de S.I., localnicilor li s-a spus să nu se adune la cafenele – iar fumatul și jocurile erau deja interzise. De asemenea, S.I. le-a ordonat bărbaților să se îmbrace „cuviincios” în luna sfântă, adică să nu poarte cămăși cu mânecă scurtă sau pantaloni scurți, cu care irakienii erau obișnuiți în lunile de vară caniculare.

„Am pierdut atmosfera minunată a Ramazanului cu care eram obișnuiți”, a spus corespondentului Associated Press Mohammed Ahmed Jassim, un băcan de 52 de ani, cu trei copii, din Fallujah. „Înainte simțeai că este sărbătoare în orice colț al orașului. Acum toți stau acasă și se întreabă ce-i așteaptă”.

Mulți din cei conduși de islamiști se confruntă cu prețuri mărite la mâncare, mai ales la pâine. Scumpirile au fost provocate în parte de luptele de la granița cu Turcia, soldate cu devastarea unor ferme și terenuri agricole, dar și de cucerirea de către luptătorii kurzi luna trecută a unui punct de trecere a frontierei folosit până atunci pentru aprovizionare.

În același timp extremiștii au dezlănțuit unele din cele mai incredibile brutalități în luna Ramazanului. În prima săptămână gruparea a publicat un video în care sunt arătați 16 așa-numiți spioni cum sunt înecați într-o cușcă scufundată într-un bazin, decapitați cu explozivi sau uciși prin atacarea cu grenade a unei mașini în care fuseseră înghesuiți. Săptămâna trecută a fost publicată înregistrarea uciderii a aproape 30 de soldați sirieni printre ruinele orașului antic Palmira, în văzul a sute de spectatori.

Pe de altă parte, mașinăria de presă a S.I. a folosit luna sfântă pentru a-și face reclamă. Un video atent regizat înfățișează ceea ce ar trebui să fie viața luptătorilor islamiști pe linia frontului – trăgând în inamic peste zi și așezându-se la o masă modestă la apusul soarelui.

Gruparea a publicat de asemenea fotografii despre activitățile sale de caritate. Activiștii din Irak și Siria spun că militanții distribuie coșuri cu mâncare în care se află orez, zahăr, ulei și altele. De asemenea, pun curmale, suc și apă minerală la dispoziția credincioșilor din moschei odată cu apusul soarelui. La Fallujah, activiștii S.I. au sacrificat oi și vaci, împărțind carne localnicilor în prima zi a lunii sfinte.

Din când în când islamiștii organizează o masă gratuită „Iftar” la apusul soarelui în piețe și la moschei și în unele locuri vând butelii de gaze la o cincime din prețul obișnuit.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG