Linkuri accesibilitate

Prioritățile administrației Obama unde Iranul are influență...


... după ce negocierile Statelor Unite cu Iranul au fost extinse în cautarea unei soluții la problema nucleară.

Surse de la Casa Alba au spus ca presedintele Obama are intentia de a lasa in urma situatii imbunatatite in citeva focare de conflict regional, intre care Siria, Yemen si Irak.

Observatori arata ca seful executivului American va incerca sa gaseasca o solutie politica in Siria, care sa duca la plecarea de la putere a presedintelui Bașar Al-Assad, un aliat al Iranului.

O alta chestiune care preocupa este faptul ca negocierile cu Teheranul au antrenat racirea raporturilor cu aliati traditionali ai Americii, Israel si Arabia Saudita.

Aceasta situatie ar putea sa se inrautateasca daca America ar incerca sa coopereze cu Iranul, impotriva gruparii extremiste, ISIS. Oficialitati de la Casa Alba sustin ca imbunatatirea relatiilor cu tari din regiunea Golfului Persic este una dintre prioritatile sfirsitului de mandat.

O alta chestiune este in ce masura administratia Obama doreste sa implice Iranul in rezolvarea altor chestiuni regionale, asta in conditiile in care in cercuri de la Teheran exista o asfel de deschidere, cel putin judecind dupa anumite declaratii.

Critici ai administratiei spun ca presedintele ar fi sacrificat crize de mare semnificatie, intre care Siria, pentru a obtine un acord nuclear cu Iranul.

Surse de la Casa Alba sustin ca a fost o optiune strategica importanta dat fiind pericolul nuclear Iranian. Este greu de anticipat cum va decide Teheranul sa continue daca un acord e incheiat, de exemplu daca va mai sustine sau nu regimul Assad.

Daca sanctiunile sint ridicate, Iranul va avea mai multi bani pentru a actiona in exterior, problema este in ce directie va decide sa foloseasca aceasta forta.

Se stie ca secretarul de stat Kerry se pronunta pentru o refocalizare a politicii americane vizind rezolvarea crizei siriene.

Este mai putin clar ce este tentat presedintele Obama sa faca, mai ales ca exista semnale ca regimul Assad este slabit si vulnerabil.

Dar e de asemenea posibil ca un efort mai amplu vizind inlaturarea regimului sirian sa se loveasca de rezistenta la Teheran, unde dupa un eventual acord nuclear, regimul si-ar putea dori sa satisfaca si electoratul dogmatic si anti-occidental.

XS
SM
MD
LG