Linkuri accesibilitate

„Se caută o slugă a tuturor stăpânilor” (Panorama)


„Avem nevoie de un Guvern acum, și nu la toamnă” (Ziarul Naţional)

„Se caută o slugă a tuturor stăpânilor” – este expresia aproape plastică la care apelează „Panorama” ca să descrie procesul de căutare a unui candidat la funcţia de premier. „Moldova deja de o lună nu are un executiv funcţional. Miliardul nu a fost găsit, iar cei care l-au furat nu au fost identificaţi. Creditorii întorc ţării spatele. Monopolistul pe piaţa energetică ameninţă cu deconectarea de la electricitate, Ministerul Finanţelor scrie scrisori altor ministere cu cererea să nu se mai facă cheltuieli neprioritare. Partenerii europeni nu mai pot accepta o coaliţie minoritară nesigură” – scrie autorul articolului.

Editorialistul Victor Ciobanu adaogă motive, în articolul său din „Ziarul Naţional”, ale nevoii unei soluţii cât mai grabnice în aceeaşi chestiune. „Avem nevoie de un Guvern acum, și nu la toamnă”, scrie el şi continuă: „formula guvernării minoritare și-a demonstrat ineficiența și marjă de manevre deja nu mai există. Fără suportul partenerilor, situația, care și așa este deja una dificilă, s-ar putea agrava dramatic”. Editorialistul mai scrie că „orice soluție ar adopta guvernarea pentru cele trei bănci, asta va fi una proastă, va comporta costuri și va fi criticată. Dar decizia oricum trebuie luată. Pentru că nimeni nu mai vrea să asculte la nesfârșit justificările lui Drăguțanu că el singur nu poate - nu mai contează ce și de ce. Destabilizarea sistemului bancar, devalorizarea valutei naționale și scăparea de sub control a inflației sunt motive suficiente pentru demisie”, mai consideră dl Ciobanu.

Portalul „Deschide ştirea” scrie pe surse că „după cum pare, PLDM a identificat candidatura la funcția de prim-ministru, acesta fiind nimeni altul decât Vlad Filat. Doar că, pe lângă înțelegerea cu potențialii parteneri de coaliție, liderul liberal-democrat are nevoie și de consimțământul nescris al partenerilor de dezvoltare”. Potrivit portalului, „cu acest scop, Filat va merge mâine în Croația, unde urmează să aibă o întrevedere cu subsecretarul de stat de la Washington, Victoria Nuland. Surse din cercurile apropiate ale politicianului liberal-democrat au spus pentru publicaţie că acesta a fost „invitat” să-i prezinte oficialului american argumentele că anume el este cea mai bună candidatură la funcția de prim-ministru, dar și pentru a oferi explicații legate de situația social-politică și economică din Republica Moldova, se mai menţionează în articol.

„Agora” difuzează o reacţie a ministrului adjunct al Economiei, Octavian Calmîc, la decizia Rusiei de a include Transnistria în Registrul său al partenerilor comerciali în calitate de structură independentă. Contravine normelor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), deoarece membrii acesteia trebuie să fie recunoscuţi la nivel internaţional, spune demnitarul de la Chişinău. „În cazul regiunii transnistrene, care este parte a Republicii Moldova, asemenea contracte urmează a fi semnate la nivel statal”, a mai spus dl Calmîc. El a adăugat că „mărfurile transnistrene primesc certificat moldovenesc de export. Fără certificatul moldovenesc mărfurile nu pot fi exportate”.

„MoldStreet” a analizat datele Agenţiei Proprietății Publice cu privire la activitatea întreprinderilor de stat. „În 2014, cifra de afaceri a celor 202 de întreprinderi de stat şi 58 de companii în care Guvernul deţine mai mult de 30% a înregistrat o creştere de peste 13% a cifrei de afaceri faţă de 2013”, scrie portalul. Între altele, „MoldStreet” constată din acele date că „Moldovagaz” se îndreaptă spre faliment. În articol se concretizează că „Moldovagaz, care este cea mai mare companie în care statul deţine o cotă importantă din capital, a avut în 2014 o cifră de afaceri de 5,7 miliarde de lei şi a înregistrat o creştere nesemnificativă a vânzărilor. În schimb, s-­au majorat abrupt pierderile, de la 627,8 milioane de lei în 2013 la uriașa cifră de 2,33 miliarde de lei”.

Într-un articol de opinie publicat în „Timpul”, Moni Stănilă ajunge la concluzia că a votat din 2009 încoace hoții, oligarhii, mincinoșii, corupții. „Cu toate voturile pe care le-ați dat pentru PLDM,PDM,PL, permițându-le să rămână în aproximativ aceleași poziții din 2011, acestea vor fi dovada clară că pot minți, fura, corupe în continuare - fără să fie taxați.” „ Așa că scoateți-vă la timp banii din bănci. Vinerea neagră a Moldovei încă nu a avut loc, dar se anunță cu turle și trâmbițe”, conchide jurnalista de la „Timpul”.

XS
SM
MD
LG