Linkuri accesibilitate

Negocierile privind programul nuclear iranian


John Kerry la o conferință de presă despre negocierile privind programul nuclear iranian, Viena, 5 iulie 2015.
John Kerry la o conferință de presă despre negocierile privind programul nuclear iranian, Viena, 5 iulie 2015.

John Kerry: „Nu am fost niciodata atit de aproape de succes”.

In timp ce Europa evalueaza consecintele referendumului din Grecia, intr-o alta capitala europeana, Viena urmeaza sa se decida o alta chestiune cu implicatii majore, acordul cu privire la programul nuclear Iranian.

Dupa 36 de ani de ostilitate in care Teheranul a spus ca America este Marea Satana si Washingtonul ca Iranul face parte din “axa raului”, cele doua parti incearca acum sa ajunga la o intelegere.

Cele doua tari nu au relatii diplomatice din 1979 cind revolutionari islamisti iranieni au luat 52 de ostateci la Ambasada Americana in Teheran. In ciuda acestor premize deloc favorabile, Departamentul de Stat s-a vazut pus in situatia de a apara Teheranul, in ultima luna, in fata acuzatiilor ca ar fi pe cale sa incalce de-acum acordul cadru, vizind reducerea stocurilor de uraniu imbogatit.

Administratia Obama sustine ca este la curent cu anumite incalcari doar ca acestea nu intra sub incidenta intelegerilor anterioare.

Surse oficiale americane au recunoscut ca a apara Teheranul poate sa para straniu cit timp Iranul este la originea atitor actiuni cu consecinte grave in Siria si in Orientul Mijlociu, dar fapt este ca pina acum respecta acordurile la care a aderat, in domeniul nuclear.

Fireste ca daca administratia s-ar alatura vocilor critice, i-ar fi mult mai greu sa convinga Congresul sa reduca sanctiunile daca Teheranul semneaza acordul nuclear.

Cit despre sansele ajungerii la un acord la termenul care expira miine, secretarul de stat John Kerry a spus ca totul este inca posibil.

„Nu am fost niciodata atit de aproape de succes” – a spus Kerry, recunoscind ca chestiuni importante sint inca in suspensie.

XS
SM
MD
LG