Linkuri accesibilitate

Situație confuză la cel mai mare spital din Moldova


Administraţia spitalului neagă că intervențiile chirurgicale sunt amânate din cauza lipsei de consumabile.

Situație confuză la cel mai mare spital din Moldova – Spitalul Clinic Republican. Unii pacienți și medici spun că intervențiile chirurgicale sunt amânate din cauza lipsei de consumabile. Administrația spitalului și Ministerul Sănătăţii neagă acest lucru. Potrivit ministrului în exerciţiu Mircea Buga spitalul are datorii semnificative, dar dă asigurări că problema va fi soluţionată.

Spitalul Clinic Republican are datorii din cauza problemelor de management, dar intervențiile chirurgicale de urgență şi parțial cele programate sunt facute fără abateri. Declarația aparține ministrului sănătății în exercițiu Mircea Buga, care a lansat-o ieri urmare a plângerilor depuse de mai mulți pacienți ca li s-au amânat intervențiile chirurgicale.

„Este creat un grup de lucru în cadrul Ministerului Sănătăţii, în frunte cu viceministrul Andrei Uncuţă, cu implicarea mai multor persoane şi din cadrul ministerului, dar şi din domeniul economic, al jurisprudenţei. Există mai multe probleme de ordin managerial şi organizatoric la Spitalul Republican începând cu începutul acestui an, cu datoriile care s-au format la medicamente şi alte datorii care există în cadrul Spitalului. Se lucrează pe soluţionarea unor probleme tehnice. Operațiile de urgenţă se realizează. O serie de operaţii programate sunt realizate. Nu toate, din păcate pot fi operate. Dar este un plan de reeșalonare a datoriilor existente. Cred că situaţia se va redresa în următoarele zile.”

În timp ce ministrul invocă probleme tehnice şi management defectuos al instituției spitalicești, medicii de acolo spun că au stopat intervențiile chirurgicale din lipsă de consumabile. Chirurgul de la secţia de cardiologie Aureliu Bătrînac ne-a spus că încă de săptămâna trecută stocul de consumabile necesare era epuizat şi a fost nevoit să sisteze intervențiile chirurgicale. Acum medicul este plecat din țară urmând să revină săptămâna viitoare.

Vicedirectorul Spitalului Republican Sergiu Ungureanu neagă că instituţia ar duce lipsă de consumabile şi analgezice. Potrivit lui intervențiile chirurgicale se realizează conform programului:

„Avem programul nostru de lucru. Operațiile se efectuează conform acestui program, inclusiv operațiile programate. Dacă s-a reținut o operație sau două nu înseamnă că toată lumea trebuie să fie agitată. Consumabile sunt suficiente vă rog să nu vă îngrijorați.”

De la începutul acestui an Spitalul Clinic Republican a acumulat o datorie de aproape 70 de milioane de lei numai pentru medicamente. S-a întâmplat în contextul crizei medicamentelor, când aparent urmare a deprecierii leului şi pierderilor pe care le-ar suporta importatorii, spitalele publice trebuiau să cumpere medicamente mult mai scump decât au contractat cu statul, acumulând datorii suplimentare la cele istorice. S-a vehiculat atunci că deficitul a fost creat artificial, întrucât sursele financiare destinate medicamentelor, au fost folosite, de fapt, în alte scopuri. Administraţia Spitalului Republican a negat atunci că ar fi utilizat banii pentru cheltuieli improprii.

Totodată, Spitalul Republican a rămas la finanțarea de anul trecut, întrucât nu a semnat deocamdată contract adițional cu CNAM. În situație similară se află si alte spitale. Solicitați de noi reprezentanții CNAM deocamdată nu ne-au oferit o lista de instituții intrate în dificultate. Specialiștii nu exclud că spitalele care au rămas la finanțarea de anul trecut s-ar putea confrunta cu problema când nu vor mai putea presta servicii pacienților, la fel cum s-a întâmplat în cazul Spitalului Republican.

Previous Next

XS
SM
MD
LG