Linkuri accesibilitate

Veaceslav Negruţa: „Nu e vorba despre default, ci de blocaje pe anumite cheltuieli - o măsură temporară”


Fostul ministru al finanţelor despre decizia guvernului interimar de a se limita la cheltuielile strict necesare.

Premierul interimar, doamna Natalia Gherman anunța la ultima ședință de guvern că nu se vor face decât cheltuielile strict necesare, care asigură funcţionarea instituţiilor bugetare, inclusiv plata salariilor personalului, prestările sociale şi plata datoriilor de stat. Gherman a explicat aceste măsuri de austeritate prin efectul negativ pe care l-au avut demisia premierului și a întregului guvern și amânarea negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional. Liliana Barbăroșie a stat de vorbă cu fostul ministru de finanțe Veaceslav Negruța:

Veaceslav Negruţa
Veaceslav Negruţa

Veaceslav Negruţa: „E un pas necesar și este important că e în conformitate cu legislația în vigoare. Blocarea cheltuielilor este un instrument la dispoziția executivului în cazul în care anumite venituri sunt sub așteptări încasate la buget, unele finanțări inițial incluse în buget nu vor fi și atunci pentru ajustarea veniturilor și respectiv a cheltuielilor se aplică această formulă de blocare a cheltuielilor. Prin rectificare, ulterior, va avea loc realocare de cheltuieli de pe un articol sau grupă spre altele. Deocamdată vor fi blocate anumite categorii de cheltuieli care nu țin de prioritate numărul unu sau doi în activitatea instituțiilor bugetare. Ceea ce este important de a specifica - nu e vorba despre un eventual default, pentru că default-ul ţine mai mult de incapacitatea de plată a unei țări pe extern. Ceea ce ţine de neplățile pe intern sau blocaje pe anumite articole de cheltuieli este o măsură temporară care ulterior prin rectificare de buget capătă o bază legală această realocare de priorități. Cadrul macro-economic este afectat, este adevărat, şi asta nu este peste noapte, dar din păcate pe parcursul a cel puţin un an şi jumătate - doi. Nu este azi situaţia care a fost iniţial prevăzută la elaborarea bugetului când s-a făcut primele estimări în 2014. respectiv e nevoie de aceste ajustări. FMI a declarat deocamdată indisponibilitatea de a comunica şi negocia un nou program, până la momentul când va apărea, în primul rând, guvern la Chişinău şi, doi, dorinţa de a discuta cu FMI. Respectiv şi alţi donatori au luat aceeaşi poziţie de aşteptare până se clarifică mai multe lucruri pe filieră politică la Chişinău. 2015 este de aşa natură că fără rectificări de buget şi fără plan anticriză este greu de a ne mişca mai departe. Sunt sigur că autorităţile cu toată seriozitatea abordează situaţia respectivă, iar mesajele de ieri şi corespondenţa de la Ministerul Finanţelor constată situaţia materializării unor riscuri evidențiate încă de la începutul anului 2015. Este necesar acest pas pentru a nu permite ca instituţiile bugetare să intre ulterior în litigii prin contractarea fie prin licitaţii, fie prin altfel de contractări du bunuri, servicii care urma ulterior să fie achitate de buget, inclusiv şi investiţiile capitale. Ele se blochează în primul rând. Până se corectează şi se echilibrează bugetul cheltuielile să fie în corespundere sau în corelație directă cu veniturile şi resursele disponibile. Nu ne putem permite să consumăm şi să cheltuim mai mult decât avem resurse.”

Europa Liberă: Dacă situaţia va fi din rău în mai rău ce paşi ar putea întreprinde acest guvern care este unul executiv sau altul care va veni?

Veaceslav Negruţa: „Este evident că Moldova are nevoie de un guvern cu drepturi depline şi cu mandat pentru negocierea unui eventual nou program cu FMI. Fără acest pas important nu putem să ne construim prea multe planuri optimiste pentru 2015. Dar şi în acest caz, când intrăm în negocieri cu Fondul doar pentru 2016 mai putem vorbi despre cheltuieli admise când avem şi finanţările externe valabile. În 2015 din păcate e nevoie de a depune efort pentru a salva anul 2016 deja. Iar rectificarea de buget este punctul zero de la care trebuie să pornească noul guvern în exercitarea mandatului său.”

Europa Liberă: Vă aşteptaţi să fie inclusiv reduceri de salarii bugetare?

Veaceslav Negruţa: „Reduceri de salarii nu pot fi atât timp cât asta ar necesita modificări în legislația în vigoare cu privire la salarizarea în sectorul bugetar. Or asta e mai complicat de făcut în condițiile în care Parlamentul practic este cu valiza gata pentru a pleca în concediu. Şi rectificarea de buget pare a fi nu prioritatea numărul unu pentru parlamentul de azi. De aceea, reforma administrației publice centrale, locale ele sunt ca niciodată actuale, dar probabil că vor lua timp. E momentul acum de pornit, dar efectiv asta va dura probabil că un an, un an şi jumătate. Acum e nevoie de realocat resursele disponibile bugetare către articole şi grupul de cheltuieli prioritare.”

Europa Liberă: Cât de mare va fi suferința acestor instituții publice. Adică ce nu se va putea întreprinde proiecte investiționale, reparații?

Veaceslav Negruţa: „În condițiile în care se achită doar salariu, asta nu dă siguranță că instituțiile bugetare vor fi pe deplin funcționale, pentru că e nevoie de alte cheltuieli să asigure un minim de serviciu garantat către populație oferit de aceste instituții bugetare. Sigur că într-un fel sau altul această blocare de cheltuială va duce la anumite disfuncții a instituțiilor bugetare. Serviciile oferite de aceste instituții nu vor fi așa cum ar fi trebuit să fie.”

XS
SM
MD
LG