Linkuri accesibilitate

„Copiii au spus că nu vor ca țigările să fie afișate la vitrină”


Un dialog cu expertul Ghenadie Ţurcanu, coordonator de programe la Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate.

Influenţa industriei tutunului asupra copiilor este mai mare decât se poate imagina; tehnicile de publicitate, de promovare a „ierbii dracului”, inclusiv în rândurile minorilor, chiar îşi merită deseori calificativul de „diabolice”… Ce scoate în evidenţă un studiu realizat recent în această privinţă şi cât de viguroasă sau, dimpotrivă, fragilă este noua legislaţie antitutun care ar urma să intre treptat în vigoare.

Europa Liberă: Așadar, ați prezentat în ajun, domnule Țurcanu, un studiu realizat de compania CBS-AXA, studiu în care – foarte instructiv – copiii au fost puși față-n față cu întregul arsenal de publicitate și promovare a fumatului de care dispune industria tutunului. Ce concluzie, în urma acestui studiu, merită să fie scoasă în evidență în mod prioritar?

Ghenadie Ţurcanu: „Scopul studiului a fost de a evalua percepția copiilor referitor la publicitatea produselor din tutun şi promovarea produselor din tutun și anume expunerea lor la vitrină în punctele de comercializare. Această necesitate a fost din cauza că industria tutunului, permanent, în procesul de elaborare, promovare a pachetului de legi privind controlul tutunului menționa că publicitatea şi promovarea țigărilor se face doar pentru consumatorul adult, în special pentru fumători pentru ca ei să cunoască noile mărci de țigări. Studiul a demonstrat contrariul. Publicitatea şi promovarea țigărilor este axată mai mult pe copii, de adolescenți și pe tineri. Evaluând percepția copiilor din clasele primare, care au participat la studiu, a demonstrat că copiii zilnic mergând pe stradă, la școală, mergând acasă sau să facă cumpărături cu părinții sau singuri în unitățile comerciale permanent în ochii lor văd publicitatea produselor din tutun. Așteptând la casă să plătească pentru cumpărături, punând banii pe tava pentru numerar sau luând restul ei văd pe această tavă publicitatea la produse din tutun, fiindcă acolo sunt foarte frumos amenajate pachete de țigări, cu costuri, cu reduceri, copiii cunoscând foarte bine aceste lucruri.”

Europa Liberă: Există școli – nici pe departe excepții, ci mai degrabă parte a regulii – care fumegă asemenea unor furnale. Curțile învecinate liceelor devin și ele fumuare pentru fetele și băieții din școli. Explicația s-ar reduce doar la „ofensiva” industriei tutunului dornică doar de profit? Sau ar exista totuși și alte cauze?

Ghenadie Ţurcanu: „Acest fenomen este legat de marketingul foarte agresiv al industriei tutunului. Am văzut că și în mass-media au fost dezvăluite opiniile celor din industrie că salariul lor, că veniturile pe care le obțin și profitul întreprinderilor provin din volumul de vânzări. Volumul de vânzări depinde de numărul de consumatori. Cu cât numărul de consumatori e mai mare cu atât și numărul de vânzări crește și respectiv profitul. Având în vedere faptul că în medie un fumător înrăit, la un stagiu de 19 ani de fumat, el atunci abandonează fumatul pentru că vin bolile, cauze diferite de moarte prematură din cauza consumului de tutun. Pentru a reînnoi, pentru a avea permanent noi consumatori de tutun industria purcede la promovarea produselor, la o publicitate a produselor pentru a atrage cât mai mulți consumatori. Marketingul este axat anume pe adolescenți, pe copii. Pentru că dacă atragi un consumator de vârstă cât mai fragedă atunci îl vei avea mai mulți ani consumator fidel și el îți va aduce profit. Iată din ce cauză copiii care au participat la studiu au spus că „noi nu vrem ca țigările să fie afișate la vitrină”. Copiii au spus că „noi vrem ca în locul țigărilor să fie reviste, să fie cărți, să fie dulciuri, băuturi răcoritoare”, dar nicidecum țigări.”

Europa Liberă: Un pachet de legi în acest sens a trecut prin parlament și se află pe masa șefului statului. Cum schimbă prevederile acestei legi situația dramatică despre care vorbiți?

Ghenadie Ţurcanu: „Legea care a fost aprobată de parlament interzice publicitatea țigărilor și anume în locuri de comercializare, ceea ce este permis astăzi în RM conform legii existente. Referitor la expunerea vizibilă deputații au dat un termen mult mai mare de implementare a legii. Interdicțiile de a afișa țigările la vitrină vor intra în vigoare abia în 2020. Este dat un termen foarte mare de implementare a acestor prevederi.”

Europa Liberă: Dar care ar fi motivul? De ce ar fi nevoie de atât timp ca să fie scoase de la vitrină?

Ghenadie Ţurcanu: „Cred că termenul este foarte exagerat de mare. În Rusia, unde a fost implementată o asemenea lege, a fost nevoie de doar un an și jumătate. Legea funcționează foarte bine acolo, cheltuielile nu sunt mari. Cred că influența foarte mare a reprezentanților industriei tutunului, a lobbiștilor pro-fumat din RM anume a condus la aceea că deputații au dat așa un termen exagerat.”

Europa Liberă: În varianta inițială a legii ce termen era prevăzut?

Ghenadie Ţurcanu: „Un an de zile.”

Europa Liberă: Ați făcut un apel către șeful statului, pe care l-ați îndemnat să fie „rezistent”, „să dea dovadă de verticalitate”, de „capacitate analitică” pentru a lua decizia corectă, adică de promulgare a pachetului de legi aflat pe masa domniei sale. Acestea toate, acest îndemn sunt deoarece ar exista vreo bănuială că lobby-ul industriei tutunului ar putea fi influent și la Președinție?

Ghenadie Ţurcanu: „Da există bănuială. Așa cum s-a procedat şi la guvern, şi la parlament, industria tutunului şi reprezentanții acesteia permanent au plouat aceste instituții cu scrisori de avertizare că este o lege foarte dură, că nicăieri în lume nu este așa o lege. Ceea ce de fapt este incorect. este o lege obișnuită ca în toate țările din lume care au aprobat asemenea legi. Cel mai important e că un copil care a participat la studiu a menționat - "dacă ar fi o ședință la președinție, aş pleca la această ședință şi i-aș spune președintelui ce se întâmplă în școala noastră, cum se fumează". Acest lucru este vorbitor. ”

Europa Liberă: Ați exprimat oarecum îngrijorări față de riscul ca industria tutunului să deturneze prin suporterii săi pachetul antitutun adoptat la 29 mai și încă nepromulgat de șeful statului. Ce s-ar putea întâmpla de la înălțimea acestor îngrijorări?

Ghenadie Ţurcanu: „De fapt despre această intervenție la președintele RM se scrie şi într-o revistă de talie mondială. Chiar ieri a fost publicat New York Times un articol despre interferența unei organizații care există şi în Moldova şi care permanent a avertizat toate autoritățile statului cu scrisori, cu demersuri că legea este prea dură pentru RM, că nu s-au respectat procedurile de consultare. Moldova este menționată în acest articol. Cred că este rușinos că în mass-media internațională a ajuns cazul Moldovei ca exemplu de interferență a industriei tutunului în procesul de adoptare, elaborare a legilor ce ţin de sănătatea publică. Nu este exclus ca ei să acționeze la președinție şi să blocheze procesul de promulgare a legii şi poate fi un risc să întoarcă legea parlamentului pentru reexaminare.”

XS
SM
MD
LG