Linkuri accesibilitate

Greceanîi a pierdut nu pentru că a candidat din partea socialiștilor, ci pentru că este „reprezentanta lui Putin” la Chișinău(Nicolae Negru/Ziarul Naţional)


Moldova -- chiosc de ziare (news stand)
Moldova -- chiosc de ziare (news stand)

Guvernul în exercițiu este în imposibilitate de a iniția procedura de rectificare a bugetului de stat (Deschide.md)

Principala întrebare pe care şi-o pune presa de la Chişinău astăzi este dacă va rămâne Republica Moldova fără lumină după semnalul de alarmă tras de compania spaniolă „Gas Union Fenosa”. Furnizorul a anunţat în ajun că se îngloadă în datorii cu tariful existent şi că, dacă acesta nu va fi majorat, nu va mai putea face faţă. Într-un set de materiale consacrate acestei teme, publicaţia de expresie rusă „Komsomolskaia Pravda” tratează extrem de critic revendicările companiei pe care o acuză că ar fi câştigat până acum profit-record la care nu vrea să renunţe.

Asigurările SIS-ului moldovenesc că „probabilitatea unei sistări sau reduceri a livrărilor de energia electrică de către Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan” ar fi redusă sunt citate de „MoldStreet”. În articol este citat Andrei Pascarenco, colonel al Serviciului de Informaţii şi Securitate, care a declarat, în cadrul unei şedinţe a comisiei parlamentare Securitate Naţională, Apărare şi Ordine Publică, că securitatea energetică ar putea fi de fapt „un pretext de şantaj din partea autorităţilor de la Tiraspol”. „Autorităţile secesioniste de la Tiraspol ar putea folosi această situaţie drept pretext pentru a şantaja Republica Moldova. Am avertizat conducerea ţării despre aceste riscuri încă la începutul anului", a spus ofiţerul de securitate.

În presă au apărut şi remarcile deputatului Veaceslav Untilă, preşedinte al comisiei parlamentare în care s-au făcut afirmaţiile de mai sus, legate de faptul că în această situaţi critică nici responsabilii de la ministrul Economiei, nici cei de la ANRE nu s-au prezentat la şedinţă pentru că ar fi în concediu. „Îi vom invita în şedinţa Parlamentului pentru a da explicaţii referitor la situaţia din sectorul energetic," ar fi spus drept urmare Untilă.

Publicaţia „Timpul” scrie că „un jurnalist vorbitor de rusă de la Chișinău este reclamat la Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării”. Ziarul publică o scrisoare a deputatului liberal Valeriu Munteanu care arată oferă exemple pentru care este reclamat un autor de la publicaţia „Panorama” care a caracterizat suburbiile oraşului Chişinău, care l-au votat preponderent pe liberalul Dorin Chirtoacă, ca „mediu de viaţă lumpenizat de pe lângă urbe”.

„Putin a pierdut bătălia pentru Republica Moldova” – este titlul editorialului semnat de Petru Bogatu în „Ziarul Naţional”. Potrivit autorului, „duminică, într-o zi cu o puternică încărcătură simbolică, la 75 de ani de la ocuparea sovietică a Basarabiei, au avut loc mai mult decât alegeri. S-a dat o bătălie capitală în care adversarul cauzei europene a fost nu Dodon sau Renato Usatîi, după cum cred unii, ci Vladimir Putin”.

Nicolae Negru scrie în editorialul său din „Ziarul Naţional” că locuitorii municipiului Chişinău „au demonstrat încă o dată că nu sunt dispuși să cedeze capitala unui candidat anti-european”. Cum consideră autorul, „miza lui Dorin Chirtoacă pe votul geopolitic a fost corectă. Rezultatul său e chiar mai bun decât în 2011, când diferența de voturi dintre el și Dodon a constituit circa 4 mii de voturi. Acum, diferența dintre el și Greceanîi e de aproape 22 de mii de voturi. Greceanîi a pierdut nu pentru că a candidat din partea socialiștilor, ci pentru că este „reprezentanta lui Putin” la Chișinău”, mai arată editorialistul.

Deschide.md scrie despre scrisoarea oficială pe care ministrul finanţelor, Anatol Arapu, a expediat-o pe adresa tuturor ministerelor și instituțiilor subordonate Guvernului, prin care anunță că finanțarea acestora de la Bugetul de Stat se va efectua doar pe cheltuielile cele mai necesare, ca despre o confirmare că Republica Moldova s-ar afla pe marginea prăpastiei. Vor fi finanţate doar cheltuieli de personal, cheltuieli de regie și alte cheltuieli fără de care instituțiile respective nu ar putea funcționa. În rest, cheltuielile ce țin de procurări, reparații și investiții urmează să fie suspendate, se spune în scrisoarea citată. La baza acestei decizii stă lipsa unui program de colaborare între Guvernul Republicii Moldova și Fondul Monetar Internațional, adaugă publicaţia. „Concomitent, în legătură cu evoluțiile macroeconomice, insuficiența surselor interne (VMS și veniturile din privatizare) și externe (împrumutul Băncii Mondiale, DPO) de finanțare a deficitului bugetar aprobat, se impune aplicarea procedurii de suspendare și pe celelalte tipuri de cheltuieli”, subliniază ministrul Finanțelor. Această activitate este impusă de faptul că Guvernul în exercițiu este în imposibilitate de a iniția procedura de rectificare a bugetului de stat. La problema în cauză se va reveni odată cu investirea noului Guvern și reluarea consultărilor cu Fondul Monetar Internațional, se mai arată în documentul care a intrat în posesia Deschide.MD.

XS
SM
MD
LG