Linkuri accesibilitate

Ascensiunea partidelor pro-ruse este mai importantă decât victoria celor proeuropene (Deutsche Welle)


O alianță pro-europeană cu participarea PL va fi formată „la limită” (Puterea)

George Damian de la „Adevărul Moldova” găseşte „spectaculoasă” victoria partidelor proeuropene în turului doi de scrutin, mai ales că ele au mers separat în alegeri şi în multe situaţii au intrat în clinciuri dure, cu lovituri sub centură. Chiar şi aşa, forţele sprijinite de Moscova nu au reuşit să îşi asigure majoritatea, observă autorul căruia i se pare că acest lucru ar spune multe despre dorinţa cetăţenilor RM de a reteza cordonul ombilical cu trecutul sovietic. George Damian crede totuşi că Moldova se găseşte în acest moment pe marginea prăpastiei din cauza faptului că trebuie să se confrunte cu urmările devalizării a trei bănci şi lipsa unui sprijin financiar occidental provocat de lipsa reformelor.

Pentru jurnalistul Vitalie Călugăreanu de la Deutsche Welle, ascensiunea partidelor pro-ruse este mai importantă decât victoria celor proeuropene. „Nu există motive de bucurie,” scrie el şi continuă: „deși în general alegerile au fost câştigate de PLDM, PD, PL, iar Partidul Comuniștilor „moare” electoral, noi structuri apropiate Moscovei (PSRM, dar mai ales „Partidul Nostru”, condus de Renato Usatâi) sunt în ascensiune. Proaspăt creat, „Partidul Nostru” a învins în 32 de primării, inclusiv în 11 orașe, majoritatea din regiunea de nord a țării, dar și în Autonomia Găgăuză,” observă Vitalie Călugăreanu.

Portalul Puterea scrie că o alianță pro-europeană cu participarea PL va fi formată „la limită” și că țara va intra în toamnă cu un nou Guvern. Publicaţia face referire la Dorin Chirtoacă, care a făcut declarații în acest sens la postul public de televiziune în momentul în care aflase că a câştigat un nou mandat de primar în capitală. „Sunt două soluții: ori se creează Alianța sau vor avea loc alegeri parlamentare anticipate”, a spus Chirtoacă, care a negat că ar putea, eventual, să-și întrerupă mandatul de primar de Chișinău în favoarea funcției de premier.

Ex-premierul Ion Sturza menționează într-o postare pe pagina sa de Facebook că scrutinul pentru fotoliul de primar al Chișinăului „(…) a fost o alegere dintre un hârb și o oală spartă.” „Deși au avut inițial candidați infinit mai buni ca manageri (Vasile Chirtoca) și infinit mai integri (Oazu Nantoi), chișinăuienii au ales în final dintre ai lor („rusca” Zinaida Greceanîi) și al nostru („europeanul” Dorin Chirtoacă)”, opinează Ion Sturza.

Ambasadorul moldovean la București, Iurie Reniță, a fost întrebat într-un interviu pentru DIGI24 dacă poporul din Republica Moldova își dorește să facă parte din România. Răspunsul său este difuzat de mai multe media de la Chişinău: „În prezent, pe agenda politică bilaterală, agreată atât de Chişinău, cât şi de Bucureşti, nu există un asemenea subiect”, a spus diplomatul. În viziunea lui, Republica Moldova și România trebuie să se axeze pe proiectele de consolidare a Republicii Moldova, pentru a i se conferi mai multă credibilitate şi eligibilitate în procesul de integrare europeană. Ambasadorul moldovean, care își încheie misiunea diplomatică în România, a vorbit în interviul citat despre problemele din Republica Moldova, relația cu România, Transnistria ș.a.

Evghenii Șolari și Nicolai Paholnițki analizează pe portalul de expresie rusă NewsMaker eventualele urmări de pe urma introducerii situației excepționale economice în regiunea transnistreană, despre care a menționat săptămâna trecută Nina Ștanski, „șefa diplomației” de la Tiraspol, într-o scrisoare adresată unor ambasadori occidentali. Experții, notează autorii articolului, admit că autoritățile de la Tiraspol urmăresc să fortifice astfel pozițiile lui Evghenii Șevciuk, „președintele” Transnistriei, în preajma „alegerilor” în sovietul suprem, cele „prezidențiale” și locale.

XS
SM
MD
LG