Linkuri accesibilitate

Grecia ar putea intra în incapacitatea de a-și achita încă o tranșă din datoria față de FMI


Protest anti-austeritate în fața Parlamentului de la Atena, 29 iunie 2015.
Protest anti-austeritate în fața Parlamentului de la Atena, 29 iunie 2015.

Marți expiră acordul de sprijin financiar dintre Grecia, UE și FMI.

Premierul Greciei Alexis Tsipras a declarat într-o intervenției televizată, că ar putea demisiona dacă duminică la referendum grecii votează pentru aplicarea reformelor cerute de creditorii externi: Uniunea Europeană, FMI și Banca Mondială. Tsipras a precizat însă că vrea să continue negocierile cu Uniunea Europeană pentru a asigura că Grecia rămâne în zona euro.

„Cu cât participarea la referendum va fi mai mare și cu cât votul împotriva reformelor cerute de creditori va fi mai masiv, cu atât vor crește șansele să putem relua negocierile, vizând reașezarea economiei pe baze logice și sănătoase” a mai declarat premierul elen.

„Nu ne vor da afară din zona euro pentru că nu-și pot permite costurile”, a mai spus Tsipras, o replică la avertismentele europene că respingerea reformelor nu poate însemna decât scoaterea Greciei din zona euro.

Grecia ar putea intra marți în incapacitatea de a-și achita , la scadență, încă o tranșă din datoria față de Fondul Monetar Internațional . Este vorba de 1,7 miliarde dolari. În termenii FMI, Grecia va fi în „întârziere” și nu va fi declarată în incapacitate de plată. Mai mult, Fondul ar putea aștepta mai bine doi ani înainte de a lua orice măsuri pentru a-și recupera datoria.

S-ar putea ca situația să fie mai dramatică la mijlocul lui iulie, când Grecia trebuie să ramburseze Băncii Centrale Europene o tranșă de peste 3 miliarde de euro pentru că BCE reacționează mult mai repede pentru a-și recupera datoriile.

Tot astăzi expiră acordul cu Uniunea Europeană și FMI prin care primea sprijin financiar internațional. Grecia aștepta un nou ajutor de peste 7 miliarde de euro.

Cât de expusă este economia României ? Un comentariu de Sabina Fati

Ca reacție, bursele internaționale au închis toate în minus iar agenția de rating Standard & Poor’s a evaluat la 50% șansele ca Grecia i iasă sau să fie forțată să iasă din zona euro.

Băncile și bursa din Grecia rămân închise până la referendumul de duminică. Dar pe bursa de la Londra, indexul care urmărește obligațiunile grecești a căzut luni seară cu 20%, un indicator de ce s-ar putea întâmpla când se redeschide bursa de la Atena.

Președinții Statelor Unite și Franței au cerut reluarea negocierilor cu Grecia, mai mulți lideri europeni au declarat de asemenea că speră ca dialogul să fie reluat după referendumul de duminică. La Bruxelles, însă, Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a avertizat însă că nu va mia exista decât alternativa „grexit” dacă duminică grecii votează împotriva reformelor cerut de creditorii străini – exact ceea ce cere guvernul Tsipras.

Banca Centrală Europeană a început să limiteze volumul de bani cu care alimentează băncile grecești, tot în perspectiva unei ieșiri a Greciei din zona euro. Pentru moment, grecii nu pot scoate de la automate decât 60 de euro pe zi (spre deosebire de toți cei care folosesc cărți bancare străine). Totodată de luni s-a instituit un control strict al fluxului de capital, ceea ce, cred mulți comercianți, ar putea provoca penurii grave.

Economia moldovenească nu are o expunere mare la economia Greciei. Potrivit datelor Băncii Naționale, citate de portalul Mold-street, capitalul grecesc deținea în martie 2015 un stoc de circa 10 milioane de dolari, investiți în băncile moldovenești. Singura bancă din RM cu capital majoritar grecesc este Eurocreditbank. Prin Alpha Bank din România, capitalul grecesc este prezent și în Victoriabank, a treia bancă din Moldova.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG