Linkuri accesibilitate

Nicolae Dandiș: „Trebuie să-ţi dai seama că oamenii vor sta cu ochii pe tine şi nu sunt admise greşeli”


Interviul cu primarul independent de la Cahul.

Europa Liberă: Nicolae Dandiș a fost candidat independent. De ce aţi ales această cale pentru a ajunge în fotoliul de primar?

Nicolae Dandiș: „Oraşul Cahul în istoria lui nu a avut precedente în care oamenii să aleagă între o gamă de valori şi sistemul cu care erau obişnuiţi oamenii de pe timpul Uniunii Sovietice. Și le-am spus oamenilor că este probabil dificil de luat primăria fiind candidat independent. Am crezut că este posibil să câştig primăria. Dar odată ce o câştigi... Cu adevărat am avut şi am susţinerea multor oameni şi simt această susţine, aceasta mă umple de energie, mă motivează mai departe şi voi avea motive suplimentare să cred că oamenii şi-au pus această aşteptare.”

Europa Liberă: Câţi bani aţi cheltuit în campania electorală?

Nicolae Dandiș: „33 de mii de lei. Aceştia sunt banii familiei, am avut economii. Ca tânără familie, am renunţat la vacanţe şi alte lucruri. Şi îi mulţumesc lui Dumnezeu, şi soţia a acceptat. Practic ce economii am avut, le-am cheltuit în această campanie electorală. Nu am vrut să fiu tributarul unor agenţi economici sau al unor formaţiuni politice. E un sacrificiu enorm. Şi de abia acum începe, pentru că am spus la întâlnirile cu alegătorii că nu vreau să-mi bată cineva din palme, dar dintre toţi candidaţii, cel mai mare sacrificiu îl voi face eu.”

Europa Liberă: De ce v-aţi dorit fotoliul de primar al oraşului Cahul?

Nicolae Dandiș: „Cu siguranţă, nu pentru bani şi nu pentru interese personale. Aveam mult mai multe alte opţiuni dacă aş fi urmărit acest lucru. În primul rând, am simţit că am şi pregătirea, şi dorinţa, şi energia necesară pentru a canaliza această susţinere a oamenilor în nişte fapte concrete, în nişte acţiuni. Şi vreau, sincer, să le dau oamenilor motive, argumente, fapte concrete prin care să creadă că există şi altfel de conducători.”

Europa Liberă: Ce vreţi să faceţi în Cahul şi ce puteţi face în acest oraş?

Nicolae Dandiș: „Multe. Multe sunt pe care vreau să le fac şi multe voi putea face. Şi, cum spunea, cu dificultăţi, pentru că va trebui să lupt cu un sistem, mai multe sisteme care s-au creat timp de ani de zile. În primul rând, vreau să le demonstrez oamenilor că nu am favoriţi, vreau să fiu corect faţă de toţi. Adresarea şi mesajul electoral era: „Primar al tuturor cahulenilor”. Nu este un mesaj doar pentru bannere, este un mesaj prin care îmi doresc, indiferent de forţele politice, indiferent de etnie sau de alte criterii să nu separ oamenii, vreau să-i câştig pe cei care au votat împotriva mea din diferite motive. Vreau să-i câştig de partea mea, vreau să le demonstrez că, dacă au fost împotriva mea, au fost pentru că au fost manipulaţi sau din cauza că nu m-au cunoscut. Atitudinea este primul lucru care vreau să-l schimb. Atitudinea administraţiei, conducătorilor şi funcţionarilor faţă de cetăţeni. Voi comunica cu oamenii nu stând în anticameră să aştept când am program de audienţă. Chiar voi scrie pe uşă: „Program de audienţă: oricând îl prindeţi pe primar, acolo întrebaţi-l, oriunde ar fi”. Vreau să fiu un apărător sincer, în special al oamenilor simpli.”

Europa Liberă: Oamenii simpli vor pensii mai mari, primarul nu dă pensii. Oamenii de vârsta a treia vor să li se rezolve problemele cotidiene, unele de rutină, să-şi cumpere medicamente, de foc lemne şi cărbune, o căldare de apă.

Nicolae Dandiș: „Vom găsi soluţii la multe dintre aceste probleme. Voi încerca să motivez şi mişcarea de voluntariat în Cahul să ia amploare. Multe acţiuni vor putea fi făcute, inclusiv de întreţinere şi ajutor a acestor bătrâni sau pensionari. Sunt anumite lucruri care ţin de competenţa primăriei, dar sunt şi de ajutor, care ar putea să vină din partea societăţii civile, din partea unor agenţi economici. Totul este de a avea un tablou pentru a şti exact care sunt necesităţile, unde şi cum. Mă întrebau unii cărui fapt datorez rezultatul. Nu a fost că Dandiş a avut nu ştiu ce soluţii magice, a fost și o recunoaşte la ceea ce am făcut până acum. Permanent am încercat, neavând funcţii, bani, pârghii administrative, să-i ajut pe mulţi oameni simpli, chiar sacrificând din posibilităţile mele. Acei oameni care au beneficiat, au fost susţinuţi, de fapt, ei au lucrat în campania electorală pentru mine.”

Europa Liberă: Cât de mult contează integritatea pentru un primar?

Nicolae Dandiș: „Foarte mult. Şi nu numai pentru primar. Oamenii aşteaptă de la prima persoană în localitate într-adevăr să fie exemplu în tot. Şi aici mă refer şi la viaţa privată, şi publică. Eşti ca o carte deschisă pentru cetăţeni şi dacă le vei da motive minime... Trebuie să-ţi dai seama că oamenii vor sta cu ochii pe tine şi nu sunt admise greşeli.”

Europa Liberă: Dumneavoastră trebuie să conlucraţi cu consiliul orăşenesc. Consiliul acum este unul pestriţ, pentru că drept consilieri sunt cei care reprezintă formaţiunile politice. Cum construiţi acest liant între primar şi consilieri? Sau cât de uşor va fi să schimbaţi lucrurile în bine?

Nicolae Dandiș: „Prima atribuţie a primarului este să respecte şi să execute deciziile consiliului local. Consilierii sunt aleşii cahulenilor şi, deja cunoscând componenţa a toţi 27 de consilieri, eu văd un potenţial şi văd oameni care doresc şi au venit în consiliu să lucreze pentru oraş. A venit în consiliu fiecare cu formaţiunea lui, dar primarul va trebui să fie un bun mediator şi nu am niciun dubiu că voi găsi limbă comună cu consilierii, indiferent de formaţiuni. Situaţia este mult mai bună acum decât în mandatul precedent, când o formaţiune avea majoritatea consilierilor şi decideau practic tot. Acum faptul că sunt mai multe partide, cu mai puţini consilieri, este situaţia mai bună. Nimeni nu va avea libertatea să facă cum vrea, vor trebui discuţii, negocieri. Proiectele de decizii pe care le va propune primarul vor fi proiecte de decizii în interesul oraşului. Dacă va avea motive obiective vreun partid să se opună, va trebui să discutăm nu o dată, dar de zece ori dacă va trebui în comisie până la şedinţa consiliului, aşa încât să găsim soluţia. Sigur că pe undeva vor fi negocieri, dar dacă oamenii au venit în consiliul orăşenesc să lucreze pentru oameni, nu am niciun dubiu că vom putea lucra foarte eficient. Dacă vor veni să-şi rezolve interese personale, atunci vom utiliza şi alte instrumente.”

Europa Liberă: Domnule Dandiş, de aproape 25 de ani în Moldova se zice că primarii, administraţia locală ar fi cu mâinile legate, pentru că nu există o veritabilă descentralizare a puterii. Vă sperie acest lucru?

Nicolae Dandiș: „Nicidecum. Dandiş nu va fi cu mâinile legate. Şi indiferent de nişte vorbe sau nişte mesaje că permanent primarul nu are împuterniciri, nu are bani, niciodată nu au ajuns bani pentru a rezolva toate problemele. Primarul împreună cu consiliul au destule atribuţii.”

Europa Liberă: Cum reparaţi drumurile? E problema care am auzit-o practic de la fiecare locuitor al Cahulului – starea proastă a drumurilor.

Nicolae Dandiș: „Situaţia nu e numai la Cahul dezastruoasă.”

Europa Liberă: Aici cum rezolvaţi problema?

Nicolae Dandiș: „Aici din bugetul local va trebui să dăm prioritate acestui domeniu, eventual, în detrimentul altor domenii. Plus la aceasta voi încerca să caut granturi. Din păcate, buget niciodată nu va fi suficient, este vorba de milioane şi milioane.”

Europa Liberă: Cum rezolvaţi problema comerţului neautorizat?

Nicolae Dandiș: „Voi face regulă în întreprinderile municipale, piaţa care este a oraşului. Împreună cu consiliul voi face regulă să vedem cum se respectă deciziile, statutul şi dacă se fură sau nu se fură. Dar eu cred că se fură. Vom face regulă acolo, apoi va fi un dialog constructiv pe domenii şi proiecte concrete investiţionale cu deţinătorii de pieţe private. Pentru că există mai mulţi agenţi economici care ar dori să construiască pieţe moderne, dar au nevoie şi de participarea şi, inclusiv, contribuţia primăriei. Şi aici ar trebui un parteneriat public privat sau cel puţin din alte părţi să fie cedări din partea administraţiei oraşului.”

Europa Liberă: Cum eliminaţi corupţia din rândul funcţionarilor?

Nicolae Dandiș: „Începând de la integritatea primarului şi a echipei care va urma să lucreze în aparat. Eu nu le voi face anunţ că va fi testată integritatea lui în săptămâna cutare sau în săptămâna cutare, primarul o va putea face în fiecare zi.”

Europa Liberă: O soluţie pentru problema câinilor fără stăpân aveţi?

Nicolae Dandiș: „De mai mulţi ani am soluţii. Din păcate, nu am avut susţinerea primăriei oraşului. Am găsit şi fundaţii care erau dispuse să ne ajute, am găsit şi spaţiu unde ar putea fi construit adăpost, pentru sterilizare, medici care vroiau să vină. Menţin contactul cu aceste organizaţii, doar va fi nevoie de un demers oficial din partea primăriei pe care l-am făcut cu numele fostului primar şi, din păcate, nu a vrut să ducă până la capăt acest lucru. Acestea sunt probleme simple, vor fi rezolvate în timp scurt.”

Europa Liberă: Ce mesaj aveţi pentru fostul primar?

Nicolae Dandiș: „Îi mulţumesc dacă a făcut câte ceva pentru oraş, pentru munca pe care a depus-o patru ani. Pentru anumite încălcări, dacă voi constata şi vor fi documentate lucruri care au fost făcute, va trebui să răspundă în faţa legii. Aici primarul va trebui, prin atribuţiile lui, să verifice parte din activitatea precedentului.”

XS
SM
MD
LG