Linkuri accesibilitate

Sven Mikser: „Trebuie sa neutralizăm aceste avantaje despre care Putin crede ca le are”


Sven Mikser la un exercițiu militar la Tapa, 12 mai 2015.
Sven Mikser la un exercițiu militar la Tapa, 12 mai 2015.

Interviu cu ministrul eston al apărării.

Estonia este una din tarile care se declara foarte ingrijorata de agresivitatea aratata de Moscova in regiune, si a cerut, in repetate rinduri intarirea prezentei NATO in nordul continentului european.

Saptamina trecuta bunoara, autorităţile de la Tallin au anuntat ca avioane de razboi rusesti au intrat fara să anunțe in spatiul aerian al tarii.

Astfel de incidente au fost semnalate frecvent in ultima perioada.

În 21 iunie Estonia a fost gazda ministrului american al apărarii Ashton Carter, care a anuntat la Tallin ca Statele Unite vor stationa tancuri, vehicule blindate si alte tipuri de armament in șase tări NATO din Europa centrala si de est, și o companie de 150 de militari sau un batalion de 750, in fiecare din aceste tari. Este vorba de cele trei tari baltice, plus România, Bulgaria si Polonia.

Intr-un interviu telefonic cu Europei Libere la Bruxelles Elisabeth Braw, ministrul eston al apararii Sven Mikser a salutat planurile Alianţei Nord Atlantice de a-şi mări prezenta in Europa de est:

„Anuntul facut de ministrul american al apărarii Ashton Carter ca Statele Unite vor pozitiona echipmente in estul Europei este intr-adevar important. Avem acum trupe americane care stau pe rind in Estonia si in alte tari baltice si suntem recunoscatori pentru asta.”

„E important in acest climat nou de securitate, cînd timpul in care ar putea sa apara o criza potenţiala a fost redus practic la zero, sa avem o prezenta aliata permanenta.

„E important de asemenea ca semn de descurajare politica, dar si pentru ca o prezenta militara importanta ar neutraliza percepţia de avantaj temporal pe care Rusia pretinde ca il are.”

Ministrul eston al apărării a fost întrebat care ar fi in opinia sa ameninţarea imediata pe care Rusia o reperezinta pentru Estonia.

„Putin are impresia unui avantaj cert sau vede vulnerabilităţi in regiunea noastra pentru NATO ca o alianţă. Dar e suficient de inteligent încit să stie ca NATO este mult mai puternica in termeni militari convenţionali decit Rusia. Rusia are însă trupe staţionate chiar la granita noastra şi poate lua anumite decizii pe care sa le puna foarte repede in aplicare pentru ca in Rusia exista un sistem politic centrat pe Putin.”

„Trebuie sa neutralizăm aceste avantaje despre care Putin crede ca le are si astfel vom micşora riscul unui calcul startegic greşit din partea lui”

Articolul 5 al actului de constituire al Aliantei Nord Atlantice din 1949 stipulează ca orice atac indreptat împotriva uneia din tarile NATO este considerat un atac impotrriva tuturor statelor membre.

In acest moment Alianța are 28 de membri.

XS
SM
MD
LG