Linkuri accesibilitate

Turul doi al alegerilor locale în penitenciarul numărul 13 din Chișinău


Interviu cu Ion Vârtosu șeful serviciului educație din cadrul penitenciarului.

La penitenciarul numărul 13 din Chișinău, 390 de deținuți și-au exercitat duminică dreptul la vot. Cum au ales cetățenii privați de libertate și de unde s-au informat despre candidații înscriși în cursa electorală?

Ion Vârtosu: „Preventiv s-a perfectat lista deținuților care au drept de vot, adică care au domiciliu în municipiul Chișinău sau în raza teritorială a municipiului. Listele date au fost transmise către Comisia Electorală Centrală de Circumscripție și ulterior, astăzi, aproximativ la ora 9 în penitenciar s-au prezentat membrii comisiei cu urna mobilă. În penitenciar au fost instalate două încăperi în care au fost instalate cabinele de vot și ulterior s-au petrecut alegerile într-un regim normal. Diferența este doar că până la secția de votare deținuții sunt escortați sub supraveghere.”

Europa Liberă: Deținuții au scris o cerere, solicitând urna mobilă în penitenciar, sau care este procedura?

Ion Vârtosu: „Nu, noi suntem obligați să le asigurăm urna mobilă în penitenciar. Instituția este obligată să le asigure dreptul la vot. Reieșind din aceasta, s-a conlucrat cu Comisia Electorală de Circumscripție, care a prezentat urna de vot în penitenciar.”

Europa Liberă: Domnule Vârtosu, dar cum ajunge în penitenciar informația despre candidații înscriși în cursa electorală, de unde se informează deținuții?

Ion Vârtosu: „Practic în fiecare celulă sunt televizoare, aparate radio la care deținuții au acces liber și unde sunt difuzate emisiuni televizate sau radio. Prin intermediul lor candidații pot să afle despre candidații la funcția de primar. În plus, penitenciarul este abonat la diferite ziare și reviste. Noi nu avem dreptul să discutăm cu deținuții despre un candidat sau altul, sau să facem referire la partide. Noi suntem obligați să le aducem la cunoștință doar dreptul la vot. Preventiv, atât la scrutinul de azi, cât și la primul scrutin, deținuții au fost informați în scris despre dreptul de vot. Am mers prin celule și deținuților li s-au repartizat extrase din Codul electoral, extrase din Constituție, unde sunt informați că ei au dreptul de a alege.”

Europa Liberă: Din observațiile dumneavoastră, mersul la vot este perceput ca un drept de deținuți, sau ca o obligație?

Ion Vârtosu: „Exclusiv ca un drept, asta nu este o obligație. Dacă deținutul dorește să-și exprime votul, înseamnă că el și-l exprimă, nu dorește- nimeni nu-l obligă. Administrația penitenciarului și-a asumat obligația să scoată sută la sută, toți deținuții la Comisia electorală, dar deja în fața comisiei, deținutul are dreptul să refuze.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG