Linkuri accesibilitate

APCE prelungește sancțiunile împotriva Rusiei pînă în 2016


©Shutterstock
©Shutterstock

Deputații ruși vor avea drept de vot și nici dreptul de a ocupa funcții de conducere în APCE pînă în ianuarie 2016.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a decis să mențină sancțiunile împotriva delegației Rusiei la APCE „ca reacție la situația din Ucraina”, se spune într-o rezoluție adoptată în această săptămână la Strasbourg.

Inițial ideea era ca Rusia să fie exclusă din APCE, mai ales că din luna ianuarie a acestui an, când APCE a prelungit a doua oară sancțiunile decise anul trecut, deputații ruși au refuzat să mai colaboreze cu organizația de la Strasbourg.

„Acesta este un conflict in cadrul unei familii, câtă vreme atât Rusia cât și Ucraina sunt membre ale APCE. Dorim să lăsăm ușa deschisă Rusiei, ca un semnal de angajament al APCE pentru un dialog constructiv și deschis” a spus raportorul Stefan Schennach (Austria, Socialisti).

In document APCE arată că Rusia manifestă o lipsă de interes cu privire la socilitările formulate de organizație in luna ianuarie.

„Este vorba aici despre cei 46 de membri ai Federației Ruse, care nu au dat nici o explicație, nu au cerut scuze pentru ceea ce a făcut guvernul lor. Dimpotrivă, au sprijinit politica guvernului lor” a spus Bob Walter, șeful delegației Marii Britanii la APCE, cel care a cerut imediat după anexarea Crimeei excluderea Federației Ruse din APCE și chiar din Consiliul Europei.

În rezoluția adoptată ieri APCE solicită Federației Ruse să rămână deschisă dialogului pentru ca „într-o atmosferă de bună credință să identifice o soluție de durată pentru conflictul din Ucraina și pentru anexarea Crimeei.”

Deși nici un membru al Dumei de Stat nu era prezent la Strasbourg, APCE le-a cerut acestora să restabilească dialogul cu organizația.

În același document, APCE solicită Federației Ruse „să își retragă trupele de pe teritoriul ucrainian, să implementeze integral acordul de la Minsk, să retrocedeze Crimeea si să o elibereze pe Nadia Savcenko.”

XS
SM
MD
LG