Linkuri accesibilitate

Zinaida Greceanîi și Dorin Chirtoacă nu s-au putut înțelege să se întâlnească față în față la o dezbatere înainte de turul doi de scrutin de duminică


Ce spun experții.

Cei doi candidați la primăria Chișinăului, socialista Zinaida Greceanîi și primarul liberal degrevat Dorin Chirtoacă nu s-au putut înțelege să se întâlnească față în față la o dezbatere înainte de turul doi de scrutin de duminică. Candidata socialiştilor a decis să trimită în locul său membri ai echipei de campanie. Diana Răileanu s-a interesat de ce au ales o asemenea strategie:

În ajunul confruntării decisive dintre candidaţii rămaşi în turul doi, alegătorii din Chişinău nu au avut deocamdată ocazia să urmarească o discuţie tête-à-tête între Zinainda Greceanîi şi Dorin Chirtoacă. Dar e şi putin probabil ca o asemenea confruntare directă, fără interpuşi să aibă loc până la finele campaniei electorale. Bunăoară, la dezbaterea televizată de la Pro TV – „Eu vreau să fiu primar”, din seara zilei de marţi, Partidul Socialiştilor a fost reprezentat de deputatul Ion Ceban. Zinaida Greceanîi, în schimb, l-a invitat pe contracandidatul său, joi, la o dezbatere publică în Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde, potrivit anunţului, cei doi ar putea discuta despre problemele municipiului, iar alegătorii ar avea ocazia să cunoască nu doar viitorul primar, dar întreaga sa echipă.

Între altele, spune Ion Ceban, PSRM a optat pentru o asemenea strategie şi din cauza timpului limitat pentru discuţii în cadrul dezbaterilor televizate:

„Aşteptăm ca Dl Chirtoacă: unu, să vină cu toată echipa, doi, să nu avem timp limitat şi trei, să ne poată vedea absolut toată mass-media, nu doar un singur post de televiziune, dar toţi cei care au acoperire naţională, plus transmisiunea on-line. Ni se pare că ar fi corect şi sperăm că, în ultimă instanţă, va veni, totuşi, mâine”.

Ideea unei dezbateri publice în Piața Marii Adunări Naţionale a fost respinsă de primarul degrevat Dorin Chirtoacă, motivând că nu participă la ceea ce el a numit „evenimente electorale ale socialiștilor” şi că dezbaterile sunt deja stabilite pentru toată săptămâna la diverse posturi TV şi radio.

Regulamentul privind reflectarea scrutinului pentru locale permite concurenților să-şi delege reprezentanții la dezbateri. De ce, totuși, candidații la primăria Chișinăului au evitat o confruntare faţă-n faţă? Cel mai probabil, crede jurnalistul şi analistul politic Anatolie Golea, deoarece știu că electoratul nu-i va sancționa pentru asemenea comportament:

„Ştiu şi ei, dar ştim şi noi că, de fapt, dezbaterile nu sunt decisive în Republica Moldova, nu pot deturna starea de lucruri, raportul de forţe dintre candidaţi, mai ales acum, în turul doi de scrutin pentru alegerile primarului de Chișinăul. Şi de această dată alegătorii vor vota răul cel mai mic pe care îl văd ei. Mai puțin îi interesează cine şi ce prezintă, îi interesează de unde vine şi încotro ne duce”.

Urmărind ping-pongul între concurenții electorali la primăria capitalei, sociologul Petru Negură constată că în Republica Moldova nu există o cultură a dezbaterilor aşa cum sunt înțelese acestea în Occident. Deşi, la prima vedere, perdanții unei asemenea situații sunt înșiși candidații, de fapt, cei care pierd sunt alegătorii, care vor merge la vot fără a ști cât de raționale sunt promisiunile concurenților electorali:

„Cum altfel oamenii să-şi dea seama care din acești candidați este mai competent, mai informat, are o viziune mai largă, mai generoasă în privința locuitorilor orașului Chișinău? Nu știu cum să ne dăm seama mai bine, din clipurile şi panourile publicitare ne putem da seama prea puțin despre cât de calificați sunt acești pretendenți la postul de primar”.

Duminică, liberalul Dorin Chirtoacă şi socialista Zinaida Greceanîi vor disputa fotoliul de primar având experiența turului întâi din 14 iunie. În urmă cu două săptămâni, actualul primar degrevat a surclasat-o pe reprezentanta socialiștilor cu 2 la suta din sufragii.

XS
SM
MD
LG