Linkuri accesibilitate

Cum și-a făcut Iohannis majoritate: testul MRU


Klaus Iohannis îl nominalizează pe senatorul liberal Mihai Razvan Ungureanu (MRU) pentru funcția de șef al Serviciului de Informații Externe (SIE).

În aceste zile în care premierul român își recuperează piciorul la Istanbul, după operația la genunchi, majoritatea parlamentară tinde să se schimbe. Liderul progresiștilor, Gabriel Oprea și premier interimar pentru perioada concediului medical al titularului a avut un rol decisiv deja în adoptarea Strategiei Naționale de Apărare pentru perioada 2015-2019, document propus de președintele Klaus Iohannis, dar respins de social-democrați fără argumente.

Coaliția condusă de social-democrați care asigură stabilitatea guvernului român, a început să scârțâie, iar Klaus Iohannis se folosește exact de acest moment pentru a-l nominaliza pe senatorul liberal Mihai Razvan Ungureanu (MRU) pentru funcția de șef al Serviciului de Informații Externe (SIE), funcție pe care a mai ocupat-o între 2007 și 2012. A renunțat la acest fotoliu în 2012, după ce Traian Băsescu l-a numit premier, funcție pe care a reușit să o păstreze doar trei luni, din februarie până în mai. Guvernul lui a fost doborât de social-democrații conduși de Victor Ponta.

Ungureanu, născut în Iași, are 47 de ani, a lucrat în diplomație, a fost ministru de externe în perioada 2004-2007, este profesor de istorie la Universitatea București, și în primele luni de mandat ale lui Klaus Iohannis a fost aproape de acesta în toate deplasările sale în afara țării.

Social-democrații au declarat deja că nu îl vor vota pe Mihai Răzvan Ungureanu, dar motivul invocat de liderul deputaților, Ilie Sârbu este precar. El susține că potrivit Legii SIE (Legea 1/1998, Art 6), propunerea președintelui ar trebui discutată în Consiliului Suprem de Apărare a Țării înainte de a fi trimisă Parlamentului, ceea ce Iohannis nu a făcut. Consilierul prezidențial pentru securitate națională, Ioan Oprișor precizează, în schimb, că legea după care funcționează serviciul de spionaj din România nu a fost actualizată după modificarea Constituției din 2003. Constituția, care e mai puternică decât orice altă lege, prevede doar că Parlamentul îi votează în ședință comună la propunerea președintelui pe șefii serviciilor secrete (Constituția, Art. 65, h).

Votul pentru Mihai Răzvan Ungureanu ar putea configura funcționarea unei majorități ad-hoc în sprijinul președintelui Klaus Iohannis. Premierul interimar Gabriel Oprea va asigura, după cum a declarat, această majoritate împreună cu cei 56 de parlamentari progresiști, care pot oricând înclina balanța într-o parte sau în alta. Oprea va rămâne în coaliție alături de Victor Ponta și social-democrați, cel puțin așa a declarat, dar în același timp, va juca în Parlament de partea lui Klaus Iohannis.

Politigraf

XS
SM
MD
LG