Linkuri accesibilitate

S.J. Watson, „Înainte să adorm”


Înainte să… rămân treaz, visând cu ochii deschişi.

O carte menită să te ţină treaz, romanul de debut al lui S.J. Watson, „Înainte să adorm”, Ed. Trei, 2011. Considerat de „The Guardian” drept „un roman desăvârşit” a cărui structură „e atât de ameţitoare, încât te face aproape să nu mai fii atent la stilul minunat în care e scris”, mărturisesc că m-am lăsat prins în angrenajul acestui sofisticat thriller psihologic, înghiţindu-l pe nerăsuflate, mai cu seamă cele câteva scene din categoria à couper le soufle.

Christine, a femeie de 47 de ani, suferă de o formă gravă de amnezie – nu poate reţine nici o informaţie mai mult de 24 de ore. În fiecare dimineaţă se trezeşte fără să ştie cine este, unde se află, cine-i bărbatul de alături, cum a ajuns să împartă cu el patul etc., etc. Abia după ce un medic tânăr reuşeşte să ia legătură cu ea, îndemnând-o să ţină un jurnal amănunţit în care să noteze tot ce-şi aminteşte peste zi, Christine îşi reconstituie, puţin câte puţin, viaţa trecută de la accidentul ce i-a afectat memoria: „Trebuie să mă fac bine. Nu mă pot imagina continuând aşa multă vreme. Ştiu că la noapte o să mă culc, iar mâine dimineaţă iarăşi o să mă trezesc fără să ştiu nimic. Şi la fel o să se întâmple poimâine şi răspoimâine, şi tot aşa…” Doar că lucrurile iau o altă turnură – mai exact, răsturnările de perspectivă sunt atât de frecvente, încât biata femeie ajunge să nu mai aibă încredere în nimeni, iar apoi – lovitură de teatru! – să se lase antrenată într-o nouă aventură ce o poate costa viaţa tocmai de bărbatul care a adus-o în starea aceasta, „inducându-i” treptat o biografie astfel ajustată încât să-i ia locul soţului ei legitim (şi iubit, trebuie spus, chiar dacă… înşelat). Oare va reuşi, în cele din urmă?

„… viaţa mea e construită pe nisipuri mişcătoare. Se schimbă de la o zi la alta. Lucrurile pe care cred că le ştiu se dovedesc a fi false, iar lucrurile de care sunt sigură – despre mine şi viaţa mea – ţin de o perioadă foarte îndepărtată a trecutului meu. Povestea mea pare o simplă ficţiune” – una însă foarte bine tocmită, adaug eu, la capătul lecturii, înainte să… rămân treaz, visând cu ochii deschişi.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG