Linkuri accesibilitate

Negocieri locale decise la centru


…sau cum se fac coalițiile în noile consilii locale

Recent, mai mulți analiști remarcau faptul că, exceptând votul de la Chișinău, alegerile locale din 14 iunie s-au concentrat mai mult pe persoane și mai puțin pe partide. Dar negocierile pentru formarea diverselor majorități în noile consilii locale, a constatat Valentina Ursu, se fac la „centru”, în centralele diverselor partide.

Iată ce crede despre intenţiile de coalizare în consiliile raionale şi de nivelul întâi Alexei Busuioc, primarul din Capaclia, raionul Cantemir:

„În satul Capaclia toţi consilierii susţin primarul. Plus la aceasta, primarul e total disponibil pentru a colabora cu actualul consiliu.”

Europa Liberă: Bine, dar consilierii sunt pestriţi, reprezintă diferite partide.

Alexei Busuioc: „Pestriţi, dar în statele deştepte, să zicem aşa. Noi nu facem dispersări pe coloratură politică, noi nu respectăm într-atât codurile politice, la nivel de sat. Per ansamblu, în Capaclia cu consiliul nu avem absolut nicio problemă. Iar la nivel raional este o catastrofă. Catastrofa aceasta se numeşte când acum se bat pentru cârnaţ: care se vede preşedinte, care vicepreşedinte, care vrea funcţii ş.a.m.d. la nivel raional. Ceea ce ţine de consiliul raional, acum merge o luptă enormă pentru împărţirea „tortului”. Concluzia este că raioane nu trebuie, că la alegerile locale trebuie să fie numai primarii şi consiliile locale aleşi prin sate.”

Coaliţiile locale pot fi formate prin decizii de la centru. Şi aceasta nu e tocmai bine, spune fostul preşedinte al raionului Dubăsari, Grigore Policinschi, care a câştigat recent mandatul de consilier pe lista PCRM:

„E greu, e foarte greu. Prima dată mă lovesc cu asemenea situaţie, când absolut toţi cei care vor primi mandatele în cadrul consiliului raional declară că de ei nimic nu depinde, depinde de cei de sus, adică de conducerea formaţiunilor politice de la Chişinău.”

Europa Liberă: Şi cum se răsfrânge aceasta asupra teritoriului?

Grigore Policinschi: „La nivelul teritoriului este important să fie o conlucrare, să fie menţinută stabilitatea şi sigur că este necesar ca toate forţele să se unească pentru a face lucruri bune, dar nu ceea ce Chişinăul doreşte. Eu înţeleg, cu Chişinăul se poate doar de coordonat unele momente strategice. Formaţiunea Partidului Comuniştilor, pe care am onoarea să o conduc, are majoritatea consilierilor aleşi, noi suntem absolut dispuşi să discutăm cu toate formaţiunile politice. Pentru noi este foarte important în primul rând să fie promovate competenţa, profesionalismul, dorinţa de a face schimbări pozitive pentru localităţile raionului şi pentru raionul Dubăsari în întregime.”

Europa Liberă: Dar va fi foarte greu, dacă e o coaliţie la nivel naţional şi e cu totul alta la nivel local.

Grigore Policinschi: „Sper că bunul simţ şi responsabilitatea pentru menţinerea stabilităţii în raionul Dubăsari, un raion absolut specific, va predomina asupra ambiţiilor unei sau altei persoane din teritoriu.”

Fost secretar al raionului Basarabeasca, actualmente şef-adjunct al oficiului teritorial al Cancelariei de stat, Gheorghe Cojoc, sugerează că trebuie să se negocieze cât mai curând posibil formarea unei majorităţi parlamentare:

„În primul rând, noi nu cunoaştem la nivel naţional ce se creează în timpul de faţă. Am înţeles că totuşi unele lucruri sunt condiţionate de turul doi al alegerilor. Şi sperăm că după turul doi se va forma o coaliţie permanentă şi vom am avea, cum a zis azi şi premierul interimar Natalia Gherman, un guvern permanent, pentru că la nivel local se uită ce e acolo. La noi, la Basarabeasca, de exemplu, se caută tot posibilul, chiar şi la compromisuri lumea ar păşi, pentru a crea o coaliţie pro-europeană.”

Europa Liberă: Ce compromisuri trebuie făcute pentru a se crea majorităţi funcţionale la nivel raional?

Gheorghe Cojoc: „Trebuie făcute compromisuri, în primul rând, de Partidul Democrat, care vrea tot absolut şi la nivel local, indiferent, tot. Şi acel tot se face prin şantaj, adică întâi te sperie: „Noi ne unim cu Usatîi, noi ne unim cu Dodon şi voi veţi sta patru ani în opoziţie”. E un şantaj şi o presiune, să zic, o cumpărare de voturi iar, la noi se ştie şi preţul unui mandat, cât e, de-acum, 5 000 de dolari pentru un consilier raional, ca să-l poţi vâna să-l ai patru ani de zile la cherem şi să-ţi poată vota toate mendrele, să poţi spăla banii, să poţi direcţiona bugetul.”

Rezultatele alegerilor din 14 iunie arată că nici PLDM, nici PD şi nici PCRM nu sunt interesate de alegerile parlamentare anticipate. Toate trei sunt în declin vizibil. Liberal-democraţii şi democraţii au sugerat că vor purta discuţii cu liberalii, dar şi cu comuniştii pentru formarea viitoarei coaliţii de guvernare.

Previous Next

XS
SM
MD
LG