Linkuri accesibilitate

Chiar dacă lumea din jur nu îți zâmbește şi pare supărată, chiar daca pute pe alocuri, ăsta e Chișinăul, oraşul alb cu umeri verzi


Jurnalul săptămînal al Angelei Țaranovici.

Angela Ţaranovici, născută 02 aprilie 1975, Chişinău, Moldova. In perioada 1982-1992 studiază la Școala nr.1 Kotovschi, actualmente Liceul teoretic Gh. Asachi. Şi-a continuat studiile la ASEM, la Facultatea Relaţii Economice Internaţionale. Cu cinci ani în urmă a imigrat cu familia în Canada.

Luni

Aeroportul Internaţional Chișinău după cinci ani... Da, reveniți în ţară după cinci ani. Cinci ani frumoși, cu diferite momente, mai grele şi mai ușoare, cu diverse emoții, cu dureri, bucurii şi aşteptări... Asfaltul cârpit pe alocuri pe pista de decolare m-a adus la realitate. Am ajuns în Moldova. In sfârșit acasă... la mama, caci acolo unde e mama e casa şi amintirile din copilărie. Așteptând bagajele am zărit-o. Cu mare nerăbdare așteaptă la ieșire. Cinci ani a așteptat şi cele mai grele sunt acelea 10-15 minute până primim bagajele... şi apoi euforia în brațele una alteia.

Marți

Diferența de fus orar se face simţită, dar e vorba doar de puțin timp pentru acomodare. Cel mai important este ca dimineața o pot cuprinde pe mama şi să-i spun: „Buna dimineața, scumpa mea!” Sunete, mesaje, întâlniri pre-stabilite, planuri pentru următoarele zile. De parca ai fi vrut să cuprinzi toate şi pe toţi şi înțelegi că e cu neputință şi trebuie s-o iei mai încetișor. Seara, un petit soupé en famille, o mica masa tip fourchette în compania celor dragi ai căror lipsă am simțit-o mult pe durata acestei perioade. Zâmbete, lacrimi, amintiri şi promisiuni...

Miercuri

Zîmbind... acasă, la Chișinău
Zîmbind... acasă, la Chișinău

Prima zi în centrul Chișinăului. Cu câtă plăcere am mers pe jos. Dorul de verdeața aceasta, de mireasma îmbătătoare a teiului m-a făcut să nu prea atrag atenție la trotuarele distruse, la clădirile semi-dărâmate, la aglomerația nebună de mașini pe străduțele mici, la automobilele parcate pe unde se poate şi unde nu se poate, la mașinile de lux aurite şi placate cu pietre Swarovski. Chișinăul - oraș contradictoriu … cum n-ar fi, rămâne orașul meu natal, iubit şi dorit.

Joi

Dragii mei, mă adresez fiecăruia, profitați şi vizitați muzeele din Chișinău. Aveți o ocazie extraordinară să vă cunoașteți trecutul, originea, cultura, tradițiile, acele valori care dictează si influențează viitorul vostru. E o comoara inestimabilă, o plăcere şi relaxare maximă. Primul nostru popas a fost la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală. Ce știți voi despre flora şi fauna plaiului moldav? Alături de noi trei turiști, doua fete adolescente şi încă o tânără familie cu un copil. Opt persoane doar ... Dar acestea sunt valorile juste, si nu BMW-uri placate cu Swarovski. Ca sa înțelegi asta trebuie sa fii plecat din ţară. Ziua se încheie cu o seară super tare petrecută cu scumpii noștri prieteni.

Vineri

Dat faptului, ca in 2010 când am imigrat in Canada fiul nostru Sandu avea doar 3,5 ani. Şi evident că în ordinea zilei nu lipseşte vizita muzeelor şi a locurilor copilăriei noastre. Ne-am oprit in faţa liceului Gh. Asachi, absolvenţii cărora suntem, în parcul de peste drum pe unde treceau recreaţiile mari… O mică excursie în trecutul nostru pentru ca să-şi creeze o imagine despre orașul în care ne-am născut cu toții. Sa aibă dorința să revină, cel puţin în vizită, chiar dacă lumea din jur nu îți zâmbește şi pare supărată, şi chiar daca pute pe alocuri. Ăsta e Chișinăul, oraşul alb cu umeri verzi, cu farmecul său, așa îl iubesc şi îl voi iubi mereu. Chiar dacă ne-am regăsit pe alt țărm si nu avem intenții să revenim în Moldova, aceasta mică ţărişoară îşi are locul sau in sufletele noastre si îi vom promova imaginea şi cultura în măsura posibilităţilor noastre.

XS
SM
MD
LG