Linkuri accesibilitate

Portretul politicianului ideal în viziunea românilor


Un sondaj făcut de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie pe date culese în perioada 27-28 mai.

Aproape 80 la sută dintre români nu mai au încredere în guvern, cu toate eforturile făcute de acesta pentru a scădea prețurile și a răspunde cererilor alegătorilor.

Sondajul făcut de IRES, Institutul Român pentru Evaluare și Strategie se bazează pe date culese în perioada 27-28 mai, înainte ca premierul Victor Ponta să fi aflat că este cercetat penal, dar și înainte de intrarea în vigoare a măsurii de reducere a Taxei pe Valoarea Adăugat de la 24 la 9 la sută la toate produsele alimentare și băuturile nealcolice. Suplimentar a fost redusă TVA și pentru bere.

Toate acestea au fost dezbătute cu mult timp înainte, iar guvernul a decis scăderea acestei taxe, încălcând sfaturile Fondului Monetar Internațional și avertismentele Comisiei Europene.

Cele două instituții europene au încercat să-l convingă pe premierul Victor Ponta că ideea reducerii TVA pentru alimente va produce un gol în bugetul de stat, care nu va fi acoperit de altceva.

Deși au dus la scăderi de prețuri, aceste măsuri nu i-au convins pe oameni să-și mențină încrederea în guvern și nici în Victor Ponta.

70 la sută dintre cei intervievați au declarat, de altfel, că nu au încredere în premier.

Ponta a părut să-și remedieze imaginea după ce a pierdut alegerile prezidențiale în toamna trecută, iar toate deciziile cu efecte sociale concrete erau menite să-i ajute pe social-democrați la alegerile locale și parlamentare care vor avea loc anul viitor.

Scandalul de corupție în care este implicat, dispariția sa din fruntea guvernului și operația de ligamente pe care nu a făcut-o în România, ci în Turcia, vor afecta și mai mult credibilitatea premierului român.

Victor Ponta nu este, însă, singur în această cădere în gol, fiindcă potrivit sondajului IRES, 68 la sută dintre cei chestionați au declarat că nu au încredere în partidele politice.

La întrebarea „Ce anume vă nemulțumește la actualele partide?” 16 la sută dintre cei chestionați au numit corupția ca sursă primară de numulțumire, 15 la sută au vorbit despre neseriozitate, 10 la sută despre neimplicare, iar 9 la sută despre urmărirea intereselor personale de către politicieni.

Românii pun abia pe locul al patrulea o chestiune care are legătură și cu ei - nivelul de trai pe care îl poate furniza clasa politică.

Schița sumară a portretului colectiv al politicianului român așa cum este văzut de către votanți nu arată de loc măgulitor. Generalizând, percepția asupra politicienilor este că aceștia sînt: „corupți,” “neserioși”, “neimplicați”, “lipsiți de coerență”, “incomptenți”, concentrați doar asupra “intereselor personale”, “traseiști”, “scandalagii”.

Singurul care pare să fi rămas deasupra acestor lucruri, rămâne președintele Klaus Iohannis. Încrederea în președinte este de aproape 60 la sută, în vreme ce credibilitate președinției ca instituție atinge 46 la sută.

Una dintre concluziile cercetării IRES este că românii nu mai au încredere în partidele existente și nici în oamenii din care acestea sunt formate.

Iohannis trece acest test pentru că doar 3 la sută din electorat percepe o legătură între el și PNL partid în care a intrase cu un an înainte de alegerile prezidențiale. În rest a fost votat pentru că alegătorii l-au plăcut ca „om” (49 la sută din cei care spun l-au votat) și pentru că programul său politic a fost agreat (33 la sută din cei care spun că l-au votat).

Cum arată portretul liderului în viziunea românilor?

Sondajul IRES a constatat că oamenii își doresc un lider “cinstit”, “serios”, “sincer”, “bun organizator”, “inteligent”, să aibă “calități de lider”, să fie “implicat”, “incoruptibil”, “patriot”, “omenos”, să aibă “demnitate”, să fie “comunicativ”, “responabil”, “competent”, “hotărât”, “echilibrat”,”să aibă onoare” să fie “consecvent”.

Cu toate că electoratul se arată atât de intransigent, totuși doar 34 la sută declară că ar vota un partid nou, în vreme ce 30 la sută dintre cei chestionați susțin că „există un partid politic pe care l-ar vota indiferent de condiții”.

Politigraf

XS
SM
MD
LG