Linkuri accesibilitate

Parlamentul Macedoniei modifică Legea azilului


Refugiați sirieni în drum spre Europa
Refugiați sirieni în drum spre Europa

Noua lege acordă străinilor 72 de ore de așa-numită „trecere liberă” prin țară, astfel că ei vor putea călători legal cu trenul sau mașina.

Autoritățile Macedoniei au modificat joi legea azilului, care în forma veche o obliga să se joace de-a v-ați ascunselea cu miile de imigranți intrați din Grecia vecină cu gândul de a merge mai departe, spre nordul Europei. O sinteză a relatărilor agențiilor de presă.

Modificarea legii azilului de către autoritățile de la Skopje a venit după mai multe accidente cărora le-au căzut victime imigranții ajunși în mica țara balcanică în drumul spre țările europene mai prospere.

Macedonia se află pe una din rutele importante ale migrației dinspre Orientul Mijlociu și Africa, fugarii venind din Grecia și trecând mai departe spre Serbia și Ungaria. De la începutul anului curent cel puțin 25 de străini au murit loviți de tren în Macedonia – pentru că mergeau pe linia ferată pe jos, nu cu trenul în care ar fi putut fi arestați. Mulți străini au fost jefuiți prin păduri de bande criminale.

Agenția AP scria că singurii care au câștigat în mod mai cinstit de pe urma situației au fost vânzătorii de biciclete din Macedonia – căci mersul pe bicicletă a fost varianta oarecum mai „de bon ton” a traversării țării – făcută de cei mai mulți pe jos.

Sirianul Wasab i-a spus reporterului agenției Reuters că este bucuros de bicicleta lui – care este o adevărată salvare în condițiile în care transportul public macedonean este interzis „ilegalilor”.

Noua lege aprobată de Parlamentul macedonean urmează să intre în vigoare peste o săptămână și acordă străinilor 72 de ore de așa-numită „trecere liberă” prin țară, astfel că ei vor putea călători legal cu trenul sau mașina.

Prezentând ieri proiectul de lege în Parlament, ministrul macedonean de Interne, Mitko Cavkov, a spus că de anul trecut numărul imigranților s-a triplat, că acum în fiecare zi încearcă să intre ilegal în țară între 2000 și 3000 de oameni și a criticat aspru Grecia vecină pentru că i-ar ajuta să treacă granița, în loc să-i rețină. Atena respinge asemenea acuzații.

Ministrul de Interne Cavkov a insistat la Skopje că aspectul cel mai important al noii legi este că salvează vieți.

„Noile măsuri vor rezulta într-o siguranță mai mare și un risc scăzut pentru migranți, pentru că vor primi un document care le va permite să călătorească liber, așa că nu-și vor mai pune viața în pericol mergând pe calea ferată sau pe șosele.”

Recent avocatul poporului din Macedonia a criticat aspru felul cum tratează guvernul străinii, spunând că ei sunt ținuți în centre de detenție peste limita legală de 30 de zile în condiții „degradante și inumane”. Ixhet Memeti a făcut remarca după ce a vizitat un centru de detenție din capitala Skopje, unde peste 500 de oameni, inclusiv 35 de copii, erau ținuți în condiții mizere, prost-hrăniți, iar mulți dormeau pe podea.

Activistul pentru drepturile omului Suad Misini a spus agenției AP că noua lege macedoneană nu merge destul de departe și a insistat că autoritățile trebuie să le dea drumul străinilor închiși în centre de detenție.

Agenția Reuters notează că mulți dintre cei care vor putea pleca spre nord din Macedonia se vor izbi curând de gardul înalt de patru metri pe care vrea să-l ridice la granița sârbo-ungară premierul Ungariei, Viktor Orban. În opinia sirienilor intervievați de Reuters în Macedonia, gardul lui Orban nu este o soluție.

Sirianul Albaba a spus că a ridica ziduri nu este o soluție și că adevărata soluție ar fi ca Serbia, sau Grecia, sau UE să oprească războiul din Siria. „Credeți-mă că nimeni nu va mai fugi apoi din Siria”, a spus Albaba.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG