Linkuri accesibilitate

De ce nu i-au pedepsit alegătorii pe liberal-democrați și democrați în 2015 (N. Negru/Ziarul Național)


„Corupția de la Chișinău închide drumul Moldovei spre Occident” (Politicon.md).

Într-un comentariu publicat în ziarul Timpul, Silviu Tănase constată că alegerile au fost câștigate din frică. În raioane, „partidele puterii”, PLDM și PDM, au folosit resursele administrative pentru a căpăta voturi, susține autorul, convingerea sa fiind că angajații structurilor de stat riscau să fie taxați de partidele lor dacă n-ar fi atras la vot un număr suficient de oameni. Pornind de la rezultatul PLDM și PDM în Chișinău, apariția PPEM-ului, dar și probabila victorie a lui Dorin Chirtoacă în alegeri, crede autorul, apare necesitatea formării unui nou pol politic ce ar trebui să-și unifice eforturile, continuă acesta și scrie că actuala configurare politică impune apariția unei singure forțe de opoziție proeuropene.

Jurnalistul Vitalie Călugăreanu scrie într-o relatare pentru Deutsche Welle că leul moldovenesc a început să se deprecieze din nou, la cinci zile după căderea guvernului condus de Chiril Gaburici. Pentru a tempera panica de pe piața valutară, continuă autorul, conducerea Băncii Naționale a Moldovei a explicat că „demisia Guvernului, discuțiile pe marginea problemelor din sectorul bancar și suspendarea sau amânarea vizitei misiunii Fondului Monetar Internațional în Republica Moldova” au determinat deprecierea leului. În articol este citat Prim-viceguvernatorul, Marin Moloșag care a spus că BNM este în așteptarea numirii unui nou guvern care să trimită o nouă invitație FMI-ului în vederea reluării programelor de finanțare. Tot el a dat asigurări că situația la băncile care sunt sub administrarea specială a BNM („Banca de Economii”, „Banca Socială” și „Unibank”) este stabilă.

„Corupția de la Chișinău închide drumul Moldovei spre Occident” este titlul unui material semnat de Cristian Câmpeanu, publicat pe platforma Politicon. Autorul notează că prea multă vreme Occidentul a închis ochii la ceea ce toată lumea vedea că este jocul dublu al guvernanților de la Chișinău, întrucât, scrie el, Moldova a devenit placa turnată a finanțelor negre rusești, care foloseau băncile moldovene pentru spălarea de bani înainte de transferul în conturile off-shore. În context, autorul amintește de decizia partidelor de la guvernare de a naționaliza Banca de Economii, lucru care în opinia sa nu doar ar spori costul direct pentru bugetul public, dar ar crea și un risc ca banii contribuabililor să fie utilizați pentru a acoperi pierderile ascunse și potențialele pierderi de viitor, conchide autorul.

Nicolae Negru scrie în Ziarul Național despre așa-zisa enigmă de după alegeri. Autorul se întreabă de ce i-au pedepsit alegătorii moldoveni pe comuniști în alegerile locale din 2007 (atunci a fost ales Dorin Chirtoacă primar) și nu i-au pedepsit pe liberal-democrați și democrați în 2015? Cum a fost posibil ca orheienii să aleagă primar un candidat bănuit de furtul mai multor miliarde de lei, reprezentând o formațiune prorusă, antieuropeană și cum o altă persoană cu biografie dubioasă a fost aleasă din primul tur primar la Bălți. Totuși, continuă autorul, Alegerile din 14 iunie par să reprezinte cel mai convingător sondaj în favoarea ideii europene. Nicolae Negru scrie că cetățenii R. Moldova au arătat clar că planurile de refacere a URSS nu le surâd. Războiul din Ucraina, să le fi provocat niște reacții instinctive, pe care nu le conștientizează sau evită din anumite motive, să le exprime în public? Poate fi una din explicații, crede editorialistul.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG