Linkuri accesibilitate

După actul barbar de la biserica afro-americană de la Charleston


La Charleston, în Carolina de Sud la 17 iunie 2015
La Charleston, în Carolina de Sud la 17 iunie 2015

Voci de ambele părți ale spectrului politic vorbesc despre nevoia de a face din oroarea de la Charleston cel puțin un catalizator al reconcilierii inter-rasiale în Statele Unite.

Miercuri seara, intr-o biserica din statul american Carolina de Sud, un tinar alb in virsta de 21 de ani a ucis cu singe rege un grup de negri americani si pe pastorul de culoare, adunati acolo sa se roage. Despre semnificația atacului pentru relatiile inter-rasiale in Statele Unite, o relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Inca o data, in timpul mandatelor lui Barack Obama, primul presedinte afro-american al Statelor Unite este confruntat cu probleme inter-rasiale acute, inca foarte prezente in America zilelor noastre. Dupa cazuri de abuzuri politienesti, proteste si manifestari de strada, vine acum acest caz de o violenta extrema, in care un tinar rasist a omorit, intr-o biserica istorica afro-americana, noua oameni, doar pentru ca erau negrii.

Obama a facut apel la natiunea americana sa dea dovada de unitate, in fata acestei tragedii. Pentru el, actul barbar a avut o greutate emotionala in plus pentru ca presedintele l-a cunoscut pe pastorul Clementa Pinckney, ucis in biserica Emanuel. Presedintele Obama a amintit ca nu este prima data cind biserici ale negrilor americani sint atacate, istoria luptei pentru drepturi civile e marcata tragic de astfel de cazuri. El a elogiat felul in care comunitatea locala si cea nationala se raporteaza la cele intimplate.

S-ar putea spune ca Barack Obama este in cea mai buna pozitie pentru a vindeca acest rau national, a-i pune capat dar, realitatea ultimilor ani arata ca solutiile le scapa deocamdata si presedintelui si tarii pe ansamblu. Lonnie Bunch, fondatorul Muzeului pentru Istoria si Cultura Afro-Americana a spus ca in ciuda progreselor evidente realizate de America, chestiunea rasiala continua sa divizeze tara.

Este o tema care nu doar ca va continua sa marcheze administratia Obama, dar va fi preluata si in campania electorala care-i va desemna succesorul. Barack Obama a incercat sa refocalizeze atentia si asupra nevoii de a limita accesul civililor la arme. El a spus ca de mult prea multe ori se intimpla in America ca persoane care vor sa faca rau sa poata avea acces la armele cu care sa faca raul. El a facut un apel la o dezbatere publica si politica, aratind ca America trebuie sa ajunga sa recunoasca ca in restul lumii dezvoltate, astfel de incidente tragice si grave nu se petrec cu aceasi regularitate.

Argumentul dreptei - pe care il prezinta, pe mai multe voci, reteaua de televiziune Fox News - este ca a fost vorba despre un act terorist, dus la indeplinire de acest tinar american rasist, dar ca astfel de acte, ale unor persoane dezaxate se intimpla peste tot in lume, sint foarte greu de oprit si nu au legatura cu regimul de port arma. Dar voci de ambele parti ale spectrului politic american vorbesc despre nevoia de a face din aceasta oroare cel putin un catalizator al reconcilierii inter-rasiale in Statele Unite.

XS
SM
MD
LG