Linkuri accesibilitate

Încrederea americanilor în instituțiile religioase a atins un nivel minim record


Papa Francisc.
Papa Francisc.

Corespondența zilei de la Washington

Între țările industrializate, Statele Unite ale Americii s-au numărat mereu printre cele în care procentul de persoane religioase și cu încredere în biserică a fost cel mai ridicat. O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Un sondaj Gallup dă la iveala ca americanii au mai putina incredere in institutiile religioase. „In anii ’80, biserica si alte institutii religioase ocupau pozitia numarul unu, ca incredere a populatiei” – aminteste autoarea raportului Gallup. Lydia Saad. Acum, locul ocupat este patru – dupa armata, micile afaceri si politie, dar cu mult inaintea sistemului medical, Congresului si presei, intre cele 15 institutii clasificate.

„Increderea in aproape toate institutiile s-a diminuat dar situatia institutiilor religioase este serioasa” – a declarat Saad.

La mijlocul anilor 19770, șapte din zece americani spuneau ca au încredere în Biserică si alte institutii religioase. Acum, nivelul este 42%. Intr-un studiu al Institutului Pew se arata ca aproape 23% dintre americani nu se considera afiliati la vreo religie.

Doua religii dominante in America, catolicismul si protestantismul au inregistrat o scadere cu 20% a increderii publice, cifra increderii fiind acum de 51%.

Una dintre cauze este legata de scandalurile care au avut in centrul atentiei tele-evanghelisti in anii 80, cind increderea in biserica protestanta a scazut de la 73% la 51%.

Similar, la catolici un factor decisiv a fost scandalurile de abuz sexual, de care au fost acuzati mia mulți preoti. Opiniile despre biserica catolica par sa fi inregistrat un progres, odata cu venirea la Vatican a Papei Francisc. Asta a facut ca nivelul increderii sa ajunga la 50% dupa circa un deceniu de declin.

XS
SM
MD
LG