Linkuri accesibilitate

Cum se pot face de la centru coalițiile din administrațiile locale


Ipoteze ale coagulărilor politice în Moldova profundă după alegerile din 14 iunie.

La câteva zile după alegerile locale, câteva partide au anunțat intenții de coalizare în consiliile raionale și de nivelul întâi. Dar reprezentanții asociațiilor autorităților locale se îndoiesc că asemenea coaliții pot fi formate prin decizii de la centru. Relatează Alla Ceapai:

Consiliul Republican al Partidului Liberal a decis, marţi, că va participa la formarea coaliţiilor la nivel local cu PLDM, PD şi blocul electoral condus de Leancă. Tot, marţi, PLDM a anunţat că doar în cele 13 raioane în care a obţinut întâietate urmează să demareze negocierile pentru coalizarea forţelor pro-europene, fără a nominaliza partidele. Cu o zi mai devreme liderul PD, Marian Lupu, a sugerat că alianţe locale între PD şi PLDM ar fi ca şi cum decise „partidele proeuropene au fost mandatate să formeze majoritatea în 24 de raioane din ţară.” Reieşind din scorurile obţinute PLDM şi PD ar putea forma majorităţi doar în jumătate din cele 24 de raioane unde cumulat deţin întâietate. În celelalte raioane ar avea nevoie de sprijinul fie a PL, fie a blocului condus de Leancă, fie a ambelor formaţiuni. Blocul electoral condus de Iurie Leancă a anunţat mai devreme că nu va coaliza doar cu partidele de stânga. Daca să presupunem că cele patru partide declarate pro-europene ar cădea de acord să coalizeze la nivel raional, atunci ar putea deţine majoritatea în 28 din cele 32 de raioane. Numai că, parafrazând renumita zicală, socoteala de la centru, nu se potriveşte cu cea de la nivel local, spune directorul executiv al Congresului Autorităţilor Locale, Viorel Furdui:

„Matematic sumând scorul acestor partide ele ar putea să facă aceste coaliţii aşa cum au anunţat. Numai că experienţa demonstrează că, aşa cum se spune, nu întotdeauna socoteala de acasă se potriveşte cu cea din târg. Am avut foarte multe cazuri după alegerile locale anterioare când configuraţia de la nivel local a fost cu totul alta decât cea de la nivel central. S-a mers chiar împotriva unor indicaţii de la centru.”

Două dintre partidele de stânga, PSRM şi Partidul Nostru au anunţat şi ele că se vor coaliza la nivel raional. Numai că fără sprijinul PCRM, de exemplu, cele două partide nu au la un loc scorul necesar pentru a forma majoritate în cele 6 raioane unde, cumulat, deţin întâietate. PCRM, la rândul său, nu deţine majoritatea în singurul raion unde a acumulat un scor record de 40,5 la sută - în Dubăsari.

Liderul comuniştilor Vladimir Voronin a spus astăzi la o conferinţă de presă că deocamdată PCRM nu intenţionează să facă coaliţii postelectorale la nivel local. Voronin a mai spus că fracţiunea comuniştilor nu e pregătită deocamdată să sprijine PLDM şi PD în formarea unui nou guvern, aşa cum a procedat în cazul guvernului Gaburici. Acuzând cele două partide că şi-ar fi asigurat un scor bun la alegerile locale investind în ele miliardul furat.

„Miliardul a lucrat foarte bine în aceste alegeri. Referitor la alt guvern noi deocamdată nu suntem pregătiţi să susţinem. O să avem plenara comitetului central, dar eu cred că noi nu o să participăm la formarea unui nou guvern.”

Liderul comuniştilor a mai spus că PCRM nu va sprijini pe niciunul din cei doi candidaţi la funcţia de primar al capitalei în turul doi. În opinia lui Voronin, PL a acceptat să participe în alianţe la nivel local cu PD şi PLDM, pe care anterior le-a criticat dur, în schimbul sprijinului liberal-democraţilor şi democraţilor pentru Dorin Chirtoacă în turul doi. Liberal democratul Valeriu Streleţ a declarat recent că PLDM îl va susţine pe Chirtoacă, neavând o altă alternativă. Şi reprezentanţii PD-ului au spus timid că îl vor susţine pe Chirtoacă. Streleţ a mai spus că cele trei partide PLDM, PD şi PL ar trebui să formeze cât mai urgent o coaliţie durabilă la nivel central, sugerând că acest proces va fi favorabil pentru candidatul liberalilor în perspectiva turului doi.

Mai mulţi analişti sunt de părerea că cel puţin până la turul doi de scrutin PL nu se va aşeza la masa de negocieri, pentru a nu-i afecta şansele electorale lui Dorin Chirtoacă. În opinia analiştilor lucrurile s-ar putea limpezi după turul doi al alegerilor locale, când, aşa cum a anunţat astăzi Dorin Chirtoacă, PL va demara negocieri pentru formarea unei coaliţii pro-europene în Consiliul Municipal.

Previous Next

XS
SM
MD
LG