Linkuri accesibilitate

Alegerile din Moldova și rezultatele lor (contributors.ro; Evenimentul zilei)


Ponta încearcă să minimizeze consecințele externe ale unei doua încercări de sugrumare a statului de drept (Al. Lăzescu/„22”).

Ideea că visul european a cam sucombat în Republica Moldova prinde teren în comentarii. Pe site-ul contributors, Valentin Naumescu ia ca reper al noii atitudini de dezamăgire a Europei summit-ul de la Riga, care a fost urmat, spune el, de „criticile europene, tot mai distante şi mai reci, privind amânarea reformelor interne esenţiale, după sondajele de opinie tot mai confuze din ţară şi mai ales după aceste alegeri locale descumpănitoare”. Opțiunea pro-occidentală are mult de pierdut și pe seama plecării în număr mare peste graniță a tinerilor moldoveni, arată Naumescu. Cât despre opţiunea pro-românească de peste Prut aproape că nici n-ar mai avea rost să fie pomenită: e deja net minoritară, fără să fie cu totul exclusă o răsturnare de situaţie peste câţiva ani, se mai arată în comentariul de pe contributors.ro.

Și Valentin Naumescu, și Iulian Chifu - acesta în Evenimentul zilei - observă cu uimire cât de agresivă a fost confruntarea preelectorală exact dintre partidele proeuropene de la Chișinău și cât de mare a devenit miza turului doi pentru alegerea primarului general. Naumescu spune că acest vot nici nu mai e „despre administrarea capitalei, ci (este) un mesaj important despre viitorul politic şi direcţia strategică a Republicii Moldova”. Politicienii cu convingeri pro-occidentale ar fi deci datori să repare urgent ceea ce au stricat: să mobilizeze lumea la urne în favoarea lui Dorin Chirtoacă și să accepte compromisurile care se impun pentru reconstituirea Alianței pentru Integrare Europeană.

„Războiul fratricid al pro-europenilor cu ei înșiși”, de care scrie Iulian Chifu, ar fi inspirat de Moscova. „Parcă a dat strechea și i-a învrăjbit fix pe cei care trebuiau să se unească, să facă o majoritate coerentă și să treacă peste divergențe pentru a se apuca și de treabă, de reforme, de guvernat țara, de adoptat legi, construit instituții și de așezarea funcționării celor existente”, scrie Chifu și adaugă că este ceasul al doisprezecelea, iar „provocatorii și incitatorii interni din sânul partidelor pro-europene” trebuie „scuturați” și aduși la realitate.

Recent, premierul României, Victor Ponta, a făcut o controversată deplasare la Baku, la deschiderea Jocurilor Europene. A procedat exact pe dos decât liderii europeni, care au boicotat această competiție organizată în mod megaloman de Azerbaidjan. În continuarea deplasării la Baku, despre care președintele României nici nu fusese anunțat, Ponta s-a oprit într-o clinică din Turcia și s-a operat la genunchi, exact în ziua când trebuia să fie audiat la Direcția Națională Anticorupție.

Alexandru Lăzescu formulează o ipoteză în revista 22: Ponta s-ar fi dus la Baku nu din greșeală, cum a preferat să comenteze staff-ul președintelui Klaus Iohannis, ci din calcul pur. El încearcă să preîntâmpine, sau măcar să minimizeze consecințele externe ale unei doua încercări de sugrumare a statului de drept, după cea nereușită din vara lui 2012. Stând în tribune foarte aproape de Vladimir Putin, le-ar fi transmis occidentalilor mesajul că are și alte variante de alianță externă. Lăzescu se teme că, de această dată, „puciul” lui Ponta și al PSD împotriva justiției independente ar putea reuși. Europa e mult mai ocupată cu criza din Ucraina, cu perspectiva ieșirii Greciei din zona euro, iar societatea civilă din România - mult mai puțin unită decât acum trei ani.

XS
SM
MD
LG