Linkuri accesibilitate

Reforma CNI amînată de guvern: pachetul de legi ar fi insuficient pregătit


Opiniile ministrului justiției Vladimir Grosu și ale vicepremierului Victor Osipov.

Pachetul de legi privind reformarea Comisiei Naționale de Integritate a fost respins în ședința guvernului din 16 iunie, în ciuda faptului că fusese elaborat cu partenerii străini ai Republicii Moldova. Europa Liberă a cerut opinia asupra acestui subiect ministrului justiției Vladimir Grosu și vicepremierului Victor Osipov.

Setul de legi privind reforma CNI include proiectul de Lege privind declararea averii şi intereselor personale, proiectul de Lege cu privire la Centrul Naţional de Integritate şi proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative care reprezintă continuarea pachetului larg de reglementări anticorupţie care fac parte din Strategia de reformare a sectorului justiţiei pentru anii 2011-2016 şi Planul de acţiuni al acesteia.

Vicepremierul Victor Osipov
Vicepremierul Victor Osipov

Vicepremierul Victor Osipov, delegat în această funcţie din partea Partidului Democrat, a convins şi pe ceilalţi miniştri democraţi să nu voteze acest pachet de legi:

„Eu nu sunt cel mai bun cunoscător al iniţiative de reformare în domeniul integrităţii, dar am primit mai multe semnale şi acest lucru l-am expus în şedinţa de guvern, care indicau la faptul că această bună intenţie nu este încă suficient de bine pregătită. Conceptul este crud, ca să zic aşa, iar după discuţii cu o serie de parlamentari, am înţeles că ei au o altă viziune conceptuală asupra acestei reforme. Am văzut şi expertizele, de altfel, şi recomandările experţilor Consiliului Europei şi ale experţilor care au analizat acest proiect la solicitarea Băncii Mondiale.

Fapte pe care nu le-am invocat în şedinţa de guvern din motiv că a fost una foarte-foarte lungă, multe chestiuni pe ordinea de zi şi nu era cazul să pierdem prea mult timp. Dar vreau să spun că sunt multe recomandări ale experţilor care nu au fost luate în calcul la elaborarea proiectului de lege.

Eu personal nu sunt de părerea că noi trebuie doar să bifăm pentru guvern că am trecut un proiect de lege, care ştim că nu este pregătit pentru a fi examinat şi nu are conceptul necesar ca să ajute domeniul să progreseze.

Mai bine să-l întoarcem autorilor, în principiu, acest lucru s-a întâmplat în urma şedinţei, pentru ca ei să ia în calcul toate aceste poziţii şi recomandări şi să facă un proiect mai echilibrat şi mai bine alcătuit. Nu avea sens acum să promovăm nişte proiecte pe care tot noi le-am scos de pe ordinea de zi anterior, care nu sunt pregătite să fie adoptate.”

Europa Liberă: Dar aceasta înseamnă şi o fisură în cadrul coaliţiei minoritare, între PLDM şi PD?

Victor Osipov: „Eu vreau să spun că aceasta înseamnă cu totul invers, oportunitatea ca toţi să lucreze, împreună şi experţii. Şi dacă va fi nevoie comisiile de specialitate din Parlament sau reprezentanţii coaliţiei parlamentare pentru a pregăti un proiect bun de adoptare.”

Europa Liberă: Şi reacţia europenilor ar putea să deranjeze?

Victor Osipov: „Aici s-a menţionat despre matricea de angajamente în contextul integrării europene. Această reformă a fost inclusă în matrice nu la solicitarea europenilor, dar la propunerea guvernului Republicii Moldova sau la propunerea părţii moldoveneşti, noi conştientizăm necesitatea de a dezvolta sistemul de integritate în Republica Moldova.

Este un element foarte important, singuri ne-am asumat acest angajament şi trebuie să-l facem la un nivel calitativ, care să dea şi rezultatele scontate, adică să avem un sistem mai bun, dar nu unul în care există riscuri să fie monopolizat controlul asupra sistemului de integritate, nu unul care să creeze condiţii pentru voluntarism în luarea deciziilor în cadrul acestui sistem, dezechilibre interne ş.a.m.d. Partea moldovenească şi-a asumat acest angajament, el nu reprezintă un angajament impus sau scadentă la calendarul reformelor impus de către europeni.”

***

În cadrul şedinţei de guvern ministrul Justiţiei, Vladimir Grosu, a spus că acest pachet de legi cu privire la CNI urmăreşte asigurarea independenţei instituţionale şi operaţionale a acesteia, prin excluderea controlului politic direct.

Ministrul justiției Vladimir Grosu
Ministrul justiției Vladimir Grosu

În acest sens se şi propune reorganizarea Comisiei Naţionale de Integritate în Centrul Naţional de Integritate, care ar trebui să aibă 30 de inspectori de integritate. Iată şi punctul de vedere al ministrului Justiţiei, Vladimir Grosu:

„Este foarte important, deoarece în primul rând trebuie să reformeze tot sistemul de declarare a veniturilor, a averilor, a conflictelor de interese ale persoanelor cu funcţii de răspundere, demnitarilor de stat, în linii generale. În al doilea rând, este foarte important, deoarece face parte din Strategia de reformă a sectorului justiţiei, Strategia anticorupţie şi matricea de politici cu Uniunea Europeană. Toate documentele cele mai importante de politici din acest domeniu dictează necesitatea adoptării acestui cadru legal.”

Europa Liberă: Pentru că reforma în justiţie bate pasul pe loc s-a sistat şi o parte din asistenţa venită din partea donatorilor, partenerilor de dezvoltare. Acum ce semnal le-aţi transmis?

Vladimir Grosu: „Nu este cel mai bun semnal. Şi aceasta şi am vrut, să le transmitem un semnal bun că mergem totuşi, nu stăm pe loc. Regret, aşa s-a întâmplat, că guvernul s-a împărţit în două şi unii colegi, îi înţeleg, dar totuşi cred că s-ar fi putut să votăm pentru.

Unii colegi din Parlament au dezacord cu privire la conceptul acestor legi, au tot dreptul să aibă, nu vreau să-i subestimez pe ei, dar noi suntem o altă instituţie, suntem guvern şi avem tot dreptul şi noi să avem o anumită viziune cu privire la conceptul unor anumite proiecte de legi. Şi la urma urmei, parlamentarilor le aparţine decizia finală.

Noi, ca guvern, am fi putut să votăm şi să trimitem, sigur conform legii, aceste proiecte în Parlament şi dânşii mai departe să pună punctul. Dacă sunt de altă părere, un alt concept, înseamnă că au tot dreptul să iasă cu iniţiativă legislativă deputaţii din Parlament, să înregistreze un alt proiect de lege cu un alt concept, dacă consideră că ceea ce a făcut guvernul nu este cel mai bun lucru şi să facă să mergem înainte.”

Europa Liberă: Care e soarta de mai departe totuşi a acestor legi?

Vladimir Grosu: „Iarăşi urmează să vedem dacă unele instituţii vor exprima dezacord de concept, ceea ce nu avem la moment. Ar trebui guvernul să revină, în una din alte şedinţe mai departe, ar putea, la acest subiect. Dar vedem că guvernul şi-a dat demisia.”

XS
SM
MD
LG