Linkuri accesibilitate

Oferta electorală a unui fiu și frate de președinte care candidează la șefia Casei Albe


Jeb Bush, fostul guvernator al statului american Florida.
Jeb Bush, fostul guvernator al statului american Florida.

Discursul inaugural al lui Jeb Bush a adus cîteva surprize, care fac cursa pentru învestitura republicană mai interesantă.

Prima coordonata este ca Bush si-a pus la colt rivalii din Congres – senatorii Cruz, Graham, Paul si Rubio – spunind ca doar exercitarea puterii executive, in cazul lui conducerea statului Florida, pregateste adecvat pentru functia cea mai inalta in stat.

Apoi, Bush s-a distantat de programul economic al fratelui lui. Dupa ce l-a criticat pe presedintele Obama pentru ceea ce a numit „cea mai lenta redresare economica”, Bush a vorbit despre familiile care nu si-au sporit veniturile in ultimii 15 ani, asta incluzind perioda de crestere economica, sub George W. Bush.

Dar fireste oricit ar dori el sa-si construiasca un profil propriu, Jeb Bush va trebui sa explice de ce precedenta administratie republicana nu a adus beneficii familiilor de americani.

Apoi, pentru a-si etala convingerile ultra-conservatoare – una dintre potentialele sale vulnerabilitati in preliminarii – Jeb Bush s-a referit la o organizatie caritabila, in viziunea sa, supusa pe nedrept unor restrictii pentru pozitia sa impotriva avorturilor.

Dar chiar daca face curte ultra-conservatorilor religiosi, Bush se pozitioneaza si pentru alegerile generale, cind de obicei candidatii cauta sa-i convinga pe moderati.

Declaratia sa ca e dispus sa sacrifice anumite preliminarii, nu a fost una abila, poate a fost prea sincera.

El s-a referit luni la programe de educatie pentru copii cu probleme de dezvoltare, o tema care face impresie in rindurile nehotaritilor.

Jeb Bush stie ca nu e considerat – cum e Hillary Clinton, la democrati – un cistigator aproape automat al nominalizarii.

Partidul este acum pragmatic si idea unei dinastii nu suride tuturor.

Jeb Bush a spus ca va trebui sa-si cistige dreptul la nominalizare cu mult efort.

XS
SM
MD
LG