Linkuri accesibilitate

Rezultatul alegerilor locale din Republica Moldova (Vasile Ernu/Adevărul)


Ultima ispravă a premierului român Victor Ponta la Baku (D. Tăpălagă/Hotnews.ro).

Rezultatul alegerilor locale din Republica Moldova este comentat astăzi pe blogurile Adevărul de Vasile Ernu, care nu înțelege de ce „toată lumea bună dă vina pe popor” și oamenii de presă deplâng căderea Moldovei în mâinile „bandiților”. „Bandiții, scrie Ernu, nu vin abia acum la putere căci ei au confiscat statul de multă vreme. Şi un mic secret: de la bandiţi nu poţi recupera puterea prin ritualul alegerilor. S-a înțeles?”

Comentatorul crede că partidele pro-europene care se află la guvernare au furat ca-n codru, cum nimeni nu şi-a mai permis (1 miliard de euro), că ”elita cultural-jurnalistică a susţinut Alianța la putere şi a ciugulit bine din palma ei”. Pentru ce a ieșit, adevăratele cauze sunt „guvernarea catastrofală a <proeuropenilor>” „lipsa unor alternative reale”. I se pare complicat jocul politic care se va derula la nivelul consiliului municipal al Chișinăului, unde partidele ProUE și cele proEst sunt cam la egalitate, iar mandatul de aur se află la Partidul Democrat, deci la omul de afaceri Vlad Plahotniuc. O observație vizează și schimbarea de ștafetă din tabăra stângii: ascensiunea lui Dodon și decăderea lui Voronin n-ar fi nicio bucurie: „Voronin era un bătrîn conservator liberal statalist şi moldovean convins. Dodon e un neoliberal conservator mai apropiat de Rusia”.

Judecând după succesul în alegeri al unor personaje dubioase precum Renato Usatîi, ales primar la Bălți, și Ilan Shor, câștigător la Orhei, moldovenii nu se deosebesc foarte mult de români, care l-au reales de mai multe ori primar pe Radu Mazăre, deși avea de multă vreme probleme cu justiția, constată Cristian Câmpeanu în România liberă. El comentează cu ajutorul expertului Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politce și Relații Internaționale al Academiei Române. ”Există două Moldove, spune Dungaciu, una este Chișinăul, alta este restul statului. Republica Moldova rămâne în continuare un stat sfâșiat în ceea ce privește opțiunea Est-Vest”.

Dan Tapalagă scrie pe site-ul Hotnews.ro că ultima ispravă a premierului român Victor Ponta, care a rupt embargoul statelor europene mergând la deschiderea Jocurilor europene alături de Vladimir Putin și Regep Erdogan, l-a detronat premierul ungar Viktor Orban din poziția de copil-problemă al Europei. Presa internațională e plină de articole pe această temă, pentru că, arată comentatorul, „România e ultima redută reală a NATO în fața încercării Rusiei de a-și spori influența in regiune. Ucraina e într-o situație fără ieșire, Republica Moldova se balansează pe muchie de cuțit, Bulgaria și Ungaria joacă la două capete. O Românie care și-ar pierde busola ar fi un dezastru pentru aliații nord-atlantici”.

Între timp, România pregătește o strategie de apărare. Proiectul, pe care președintele Klaus Iohannis îl va prezenta Parlamentului pe 22 iunie, este astăzi comentat în Evenimentul zilei de Iulian Chifu. În general, în cuvinte bune: „Conține toate referirile conceptuale necesare, dar fără ambiția de a răspunde tuturor preocupărilor. Are avantajul că oferă fiecărei instituții a statului român elementele necesare desfășurării activității proprii și elaborării documentelor departamentale”. Totuși, la capitolul relației cu Federația Rusă, expertului i se pare că documentul conține cam multă ambiguitate. Deși România a fost subiectul amenințării directe, din partea oficialilor ruși, proiectul de strategie preferă formulări diplomatice, fără referire explicită la încălcările regulilor dreptului internațional de către Rusia, la nerespectarea angajamentelor de securitate la nivel european și la modificarea prin forță a frontierelor în Europa.

XS
SM
MD
LG