Linkuri accesibilitate

PLDM-PD: aşteptata revanşă anti-europeană a eşuat


În ziua alegerilor, la Chișinău
În ziua alegerilor, la Chișinău

Estimările unor analişti arată că partidele guvernamentale pot forma majorităţi locale în cele mai multe raioane, dar cu contribuţia PL şi PPEM.

Una din constatările pe care au ţinut să o formuleze liderii celor două partide de la guvernare, comentând rezultatele localelor de duminică, e că aşteptata revanşă anti-europeană a eşuat. Liderul Liberal-democrat, Vlad Filat:

„Este foarte clar că partidele proeuropene au câştigat alegerile, iar partidele antinaţionale le-au pierdut. Cetăţeanul şi-a reconfirmat fidelitatea faţă de modelul european de dezvoltare. Avem aceste rezultate. Sarcina numărul unu este să purcedem la discuţii cu partidele proeuropene pentru a avea o guvernare locală cât mai rapid constituită”, a spus astăzi într-o conferinţă de presă Vlad Filat, care până acum a avut o perioadă de tăcere.

La fel, şi liderul democraţilor, Marian Lupu, anunţa pe un ton triumfător într-o conferinţă convocată astăzi:

„Vom începe construcţia unor majorităţi solide la nivel local. Partidele proeuropene au fost mandatate să formeze majorităţi în 24 de raioane, adică trei pătrimi din toate. Cu asemenea susţinere, este foarte clar că harta alegerilor nu este roşie. Partidele proeuropene îşi păstrează susţinerea cetăţenilor al nivel local.”

Şi estimările unor analişti arată că partidele guvernamentale pot forma majorităţi locale în cele mai multe raioane, dar cu contribuţia altor două formaţiuni de factură pro-europeană – PL-ul condus de Mihai Ghimpu şi PPEM condus de Iurie Leancă. Există totuşi şi analize mai rezervate. De pildă a sociologului Doru Petruţi. El crede că, declarându-se învingătoare, cele două formaţiuni apelează de fapt la o manipulare, pentru că, dacă s-ar face comparaţiile corecte, punctul corect de referinţă la părerea sa fiind localele din 2011, acestea ar fi în cădere liberă. Să ai cele mai multe procente nu înseamnă să vei avea și puterea. Ele au cele mai multe voturi în aceste raioane, dar nu şi majoritatea”, spune Doru Petruți.

În ceea ce ţine de posibilităţile resetării coaliţiei de guvernare la nivel central, astăzi partidele guvernării au afişat atitudini mai rezervate decât înainte de scrutin, când anticipau că negocierea acesteia va începe imediat ce votul din locale va fi consumat. Tatonările cu Partidul Liberal fie nu există, fie sunt în impas.

„Colegul meu de la PLDM a făcut tentative de a invita PL la dialog. Dar cred că până în turul doi nimic nu se va schimba”, a spus Marian Lupu.

„Nu am discutat deocamdată cu Mihai Ghimpu”, a spus şi Vlad Filat.

Pe de altă parte, Mihai Ghimpu a părut să sugereze astăzi că, de fapt, părerile celor două partide de guvernare legate de viitorul partener posibil de coaliţie sunt împărţite, între liberali şi comuniştii, pentru cei din urmă optând democraţii.

L-am întrebat pe deputatul liberal Valeriu Munteanu de ce există asemenea îndoieli, din moment ce, în retorică, ambii lideri ai coaliţiei minoritare vorbesc despre nevoia unei noi coaliţii proeuropene:

„Demisia guvernului Gaburici a picat nu tocmai bine pentru cei de la PLDM, dar şi pentru cei de la PD, şi i-au făcut să amâne deznodământul acestei poveşti cu resetarea coaliţiei până după turul doi. Se vorbeşte cu jumătate de voce că s-ar dori o coaliţie cu PL. În acelaşi timp, am văzut ieri declaraţia dlui Voronin că partidul dumnealui nu se va lăsa prea mult rugat ca să meargă la negocieri - sunt sigur că nu e întâmplătoare această declaraţie, ci e urmare a unor contacte. Avem experienţa tristă a anului 2013, apoi 2014, când aparent s-a negociat cu noi, iar în realitate s-a negociat cu PCRM. Şi în iarna anului trecut, când am reprezentat PL la negocieri am avut reţinere, pentru că am avut sentimentul că nu se joacă curat. Acum am acelaşi sentiment. Trebuie să vedem. Încă nu putem să credem în sinceritatea celor care spun un lucru, dar fac cu totul altceva. Acum trebuie să se aleagă: fie mergem cu PL către UE, fie se merge cu PCRM către ne unde.”

Iată şi răspunsul democratului Dumitru Diacov:

„Trebuie să păstrăm voinţa alegătorilor. Pentru că e ultima dată când alegătorii ne sprijină. Partidele nu trebuie să glumească cu încrederea aceasta. Dar nu poţi să iei decizii la nivel central, dacă la nivel local nu iese socoteala. Discuţii mai concrete vor urma după turul doi. Acum vor fi doar tatonări.”

Un scurt comentariu emis de analistul Nicu Popescu pe marginea votului de ieri din localele moldoveneşti a fost că rezultatele nu sunt nici suficient de rele ca lumea sa se trezească, nici suficient de bune ca sa se relaxeze.

Previous Next

XS
SM
MD
LG