Linkuri accesibilitate

Cine şi de ce a vandalizat secţia de votare din satul Topal?


În urma incidentului, procuratura a iniţiat un dosar penal.

Poliţia a identificat şi a reţinut cinci persoane, dintr-un grup mai numeros, implicate în incidentul de la secţia de votare din satul Topal, raionul Cimişlia. Duminică, cu două ore înainte de închidere, secţiei de votare a fost vandalizată de un grup de localnici. Aceştia au spart urnele de vot, au rupt buletinele şi au distrus computerul. Procuratura generală a iniţiat urmărire penală pe acest caz.

Cei cinci locuitori din Topal au fost reţinuţi pentru 72 de ore şi sunt cercetaţi penal pentru huliganism. Dacă vor fi găsite vinovate persoanele riscă o amendă de la de la 8.000 la 20.000 de lei sau până la cinci ani de închisoare. Şefa serviciului de presă de la Inspectoratul General de Poliţiei, Tamara Procopii, spune că poliţia urmează să identifice toate persoanele implicate în vandalizarea secţiei de votare din localitate. E vorba de peste 50 de persoane şi nu 20 cum s-a relatat în presă, spune Tamara Procopii:

„Iniţial se vorbea despre un grup de tineri. De fapt sunt doar câţiva tineri, în rest persoane de toate vârstele, inclusiv de 60 de ani. În urma anchetării tuturor persoanelor se va stabili care a fost motivul, cauza, care i-a determinat pe aceşti localnici să intervină în felul acesta.”

Potrivit observatorilor Promo-Lex, localnicii s-ar fi înfuriat din cauza fostului primar din partea PD care candidând pentru un nou mandat ar fi adus organizat alegători din alte localităţi. Nemulţumiţi, localnicii s-au luat la bătaie, apoi au distrus urnele şi o parte din buletinele de vot. CEC a declarat nule cele peste 50 la sută din voturi exprimate până la incident. Peste două săptămâni urmează să aibă loc alegeri repetate în satul Topal.

Procuratura generală a anunţat că a iniţiat alte două anchete penale, pe faptul coruperii alegătorilor, în satul Soltăneşti, raionul Nisporeni şi în oraşul Leova. În vizorul procurorilor este şi dosarul vizând oraşul Orhei, unde alegătorilor le-ar fi fost oferite pungi ce conţineau produse de uz casnic şi materiale promoţionale. Oamenii legii urmează să stabilească dacă candidatul mişcării social-politice „Ravnopravie” a corupt sau nu alegătorii.

Previous Next

XS
SM
MD
LG